"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το «ΟΧΙ» που έγινε «ΝΑΙ» σε όλα!

 

 

 

ΤΟ «ΟΧΙ» ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ «ΝΑΙ» ΣΕ ΟΛΑ!

Ι.-Ο ΛΑΟΣ, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 είπε πλειοψηφικά «όχι» σε νέο μνημόνιο- που στο σκοτεινό ψηφοδέλτιο αναφερόταν ως «σχέδιο συμφωνίας»!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποβλέποντας πονηρά στη διατήρησή της στην εξουσία (που θα έχανε σίγουρα, αν εφάρμοζε το «όχι» του λαού αφού δεν είχε καμιά εναλλακτική λύση), μετάλλαξε εκείνο το «όχι» σε «ναι» (σε όλα) κάνοντας, όπως ισχυρίζεται, σκληρές διαπραγματεύσεις!

ΕΤΣΙ, εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε το χειρότερο μνημόνιο των 6 χρόνων κρίσης υφιστάμενοι πολύ σκληρότερα μέτρα. Κι όμως σήμερα οι κυβερνώντες, απευθυνόμενοι σε αφελείς, επαίρονται για τα όσα έπραξαν μέχρι τώρα: ωραιοποιούν και «μεταφράζουν» σε  επιτυχίες όσα οδυνηρά υπέγραψαν, μιλώντας για νίκη του λαού! Ποια νίκη;

ΜΑΛΛΟΝ έχουμε να κάνουμε με το χειρότερο είδος πολιτικαντισμού που γέννησε αυτός ο τόπος. Εκείνου δηλαδή που κάνει το μαύρο να φαίνεται άσπρο, κι ας έχει γίνει η ζωή που ζούμε κατάμαυρη!

ΙΙ.-Ο ΙΔΙΟΣ ο κ. Τσίπρας, σε σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτήρισε το «όχι» των πολιτών ως «κορυφαία πράξη αντίστασης (!) στο ευρωιερατείο της λιτότητας αλλά και στο κατεστημένο που σχεδίαζε το πνιγμό της χώρας προκειμένου να επιστρέψει».

ΕΜΕΙΣ πάντως, αδυνατούμε να αντιληφθούμε πού έγκειται «η πράξη αντίστασης»; Μήπως στα capital controls και την οικονομική ασφυξία ιδιωτών και αγοράς; Μήπως στην κατεδάφιση των βασικών δομών της κοινωνίας; Και τελικά ποιος «πνίγει» τη χώρα σήμερα; Το «ευρωιερατείο της λιτότητας» ή μήπως το τεράστιο επιπλέον χρέος που μας φόρτωσε η «αριστερή» βαρουφάκεια διπλωματία;

ΙΙΙ.-ΕΞΙΣΟΥ επηρμένη υπήρξε και η ανακοίνωση της κυβέρνησης, στην οποία μάλιστα υπογραμμίζεται ότι «το όχι έχει μείνει στην Ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή» (sic)-φράση που προκάλεσε βέβαια ποικίλα ειρωνικά σχόλια από τους πάντες. Ο λαός δυστυχώς με το «όχι» του, μια μόνη ανατροπή γνώρισε: τη μετατροπή του από νοικοκύρη σε πάμπτωχο πολίτη, αφού επιχειρήσεις κλείνουν και άτομα αυτοκτονούν.

… ΓΙΑ την ιστορία του πράγματος να και η κομματική εκδοχή του «όχι»: «Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του (!) και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας. Είπε ΌΧΙ στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και στην εκστρατεία τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε από όλο το εγχώριο και διεθνές σύστημα. Με το ΟΧΙ του ο λαός μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη! Ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης κ.λπ., κ.λπ.» Μα σε ποιους απευθύνονται; Αν δεν απατώμαστε, τόσο οι Ισπανοί Podemos όσο και οι Βρετανοί του Brexit, αυτό που λέγανε προεκλογικά κατά κόρον ήταν ότι «η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν». Πού ορθώσαμε, λοιπόν, το ανάστημά μας, ώστε να είμαστε και υπερήφανοι;

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όσο καιρό έχουμε ως κυβέρνηση τέτοιου είδους επηρμένα και ανεύθυνα άτομα που υποτιμούν προκλητικά τη νοημοσύνη μας, θα πληρώνουμε βαρύ το τίμημα της επιπολαιότητας όλων μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (φωτο, 1 και 2)

-ΠΑΛΙΑ η φωτογραφία μας (φωτό, 1) από το λιμάνι της Νέας Χώρας. Μικρές ψαρόβαρκες αφημένες στη μοίρα τους ανιστορούν «σιωπηλά» παλιές καλές εποχές. Τότε που το ψάρεμα ήταν ο βιωτός για πολλούς Νεοχωρίτες και η κρητική θάλασσα έδινε πλουσιοπάροχα το μερτικό της… Αλλά, έτσι ξυλάρμενο στην ξέρα της Ε.Ε. δεν αργοπεθαίνει σήμερα και η χώρα μας; Εδώ και 6 χρόνια οι άστατοι καιροί της οικονομικής κρίσης και ο καυτός των δανειστών μας «ήλιος του θανάτου» (που θα΄λεγε κι ο Πρεβελάκης, δεν μας δέρνουν άγρια, δεν μας σιγοψήνουν; Η φθορά συμβαδίζει με το θάνατο, κι ο θάνατος, λένε, φέρνει την ανανέωση. Αλλά, εμείς μόνο αργοπεθαίνουμε…

 

-ΣΥΝΕΠΗΣ στο ραντεβού της η «Ελευθερόπολις», η ανά τρίμηνο εκδιδόμενη εφημερίδα των Αρμενιανών, που μας κάνει την τιμή να μας συμπεριλαμβάνει στους αποδέκτες της. Χαρά στο κουράγιο των ανθρώπων που την φροντίζουν. Έχουν αφανταστο μεράκι, καλαισθησία και αστείρευτες πηγές θεμάτων. Εξάλλου, δεν είναι και λίγα τα είκοσι συναπτά έτη έκδοσής της. Για σκεφθείτε το; Ογδόντα τεύχη! … Αλλά να τι γράφει «κι ένας καλαμαράς τση» (ο Χαράλαμπος Ελευθεροπολίτης/Μπουρνάζος) για τον τίτλο της εφημερίδας: «Ελευθερόπολις, το λοιπόν, αναγνώστη μου, θα πει Αρμένοι κι οι Αρμένοι, το χωριό μου, είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΛΙΣ που αναγράφει η ιστορία, γιατί «ετσά λοής» ως ανιστορούσαν οι γερόντοι, τ΄αποφασίσανε, λέει, οι πληρεξούσιες κεφαλές τση Κρήτης, πρι κοντά δυο αιώνες, για να τιμήσουμε το χωριό που φιλοξένησε τη μεγάλη Συνέλευση του 1822, κι όπου κατοικοέδρευε τότε η Κυβέρνηση τσ΄ελευτεριωμένης Κρήτης…».

Να είναι καλά όλοι τους, το κέφι να μη τους λείπει και πάντα να μας προσφέρουν ωραίες στιγμές ενημέρωσης, γνώσης και χαλάρωσης… (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Οι ιδεοληψίες τους δεν έχουν τελειωμό: «Βεβαίως θα ξανακάναμε δημοψήφισμα, πετύχαμε μια επώδυνη συμφωνία με την οποία ξεκαθαρίσαμε (!) το τοπίο», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, σχολιάζοντας την προχθεσινή (5/7) «επέτειο» του κυβερνητικού δημοψηφίσματος.

Κι ας βροντοφώναξε ο λαός «όχι» στα μνημόνια. Κι ας κάνει τον βαρύκουο η κυβέρνηση, ξεστομίζοντας μεγαλοστομίες που άλλα λένε, άλλα εννοούν και άλλα καταλαβαίνει ο απλός πολίτης-το αιώνιο θύμα των πολιτικάντηδων.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε