"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Brexit και συνέπειες(Χ.Ν. 27-6-16)

 

 

 

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΙ ΤΟΥ BREXIT

 

H ANAMENOMENH «λογική» του Bremain (=μένουμε Ευρώπη) δεν επικράτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο (23/6). Διαψεύστηκαν, για άλλη μια φορά, exit polls και δημοσκοπήσεις.

 

ΜΕ ΤΡΕΙΣ μονάδες περίπου διαφορά, η «νίκη» του Brexit επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Αποδεικνύεται πύρρεια και πολλοί είναι ήδη οι μετανιωμένοι! Οι δε συνέπειές της εξόδου από την Ε.Ε., τόσο για τη Μεγάλη Βρετανία όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, πλην του οικονομικού σκέλους, θα αρχίσουν να φαίνονται πολύ σύντομα σε όλα τα πεδία.

 

-Ο ΠΡΩΤΟΣ άμεσος αντίκτυπος, κατά τη γνώμη μας, έχει να κάνει με τη νεολαία που ψήφισε πάνω από 70 % «μένουμε Ευρώπη» (ανοιχτή αγορά εργασίας). Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι ψήφισαν «έξοδο» (κατά 50%). Διχασμός γενεών, νοοτροπιών, ζωής και καταστροφή ελπίδων. Εφεξής για τους Βρετανούς που θα θέλουν να εργαστούν σε ευρωπαϊκή χώρα, θα απαιτείται βίζα κ.λπ.

 

-ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ επίσης είναι ότι, με την αποχώρηση των Βρετανών από την ευρωπαϊκή Ένωση, θα αναζωπυρωθούν αποσχιστικές τάσεις (και στη Βρετανία), ευρωσκεπτισμός και ξενοφοβία. Θα έχουμε δηλαδή μια επιστροφή σε προπολεμικές καταστάσεις με επικίνδυνους εθνικισμούς και ακροδεξιές πρακτικές.

 

-ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ διεργασίες και οι πιέσεις των Βρυξελών ήδη εντείνονται, οι δε εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας πιθανόν να αναθεωρηθούν, αφού εθνικά δημοψηφίσματα (Μένουμε-Φεύγουμε) άρχισαν κιόλας να επικρέμανται ως «δαμόκλειος σπάθη» στις κεφαλές των ιθυνόντων της Ε.Ε.

 

-ΚΟΙΝΗ είναι η πεποίθηση πως ο απομονωτισμός κρατών θα ενισχυθεί εις βάρος της έστω υπάρχουσας υποτυπώδους «ευρωπαϊκής» αλληλεγγύης.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ όπως οι παραπάνω, θα είναι εναντίον του αγώνα που κάνει η χώρα μας, για να απαλλαγεί από τα μνημόνια. Αποδείχθηκε ξεκάθαρα τόσο στο οικονομικό πεδίο με τα αλλεπάλληλα «πακέτα στήριξης» όσο και στο προσφυγικό, πως η αλληλεγγύη των χωρών της Ευρώπης ποτέ δεν υπήρξε εκείνη που θα έπρεπε. Εξάλλου, οι αντιευρωπαϊστές είναι εκ πεποιθήσεως εναντίον της διάσωσης μιας χώρας που αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα (όπως η Ελλάδα): αυτό που  ενστερνίζονται είναι η λογική του «ο καθένας για τον εαυτόν του»!

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ, το βρετανικό Brexit αποτελεί ένα ηχηρό «μάθημα» εσωστρέφειας (και αυτοαπομόνωσης) μιας χώρας, αλλά και απαρχή δυνητικής διάλυσης της Ενωμένης Ευρώπης (EU) που κράτησε τους λαούς της σε ειρήνη για 70 χρόνια! Για την ίδια τη Βρετανία εγκυμονεί κινδύνους διάσπασης, αφού ήδη αναφαίνονται τάσεις αποσκιρτήσεων (Σκωτία, Γιβραλτάρ, Βόρεια Ιρλανδία). Είναι αυτό που λέει ο λαός: «ενός κακού, μύρια έπονται». Οψόμεθα…(Στ.Γ.Κ.)

 

ΔΕΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟ:

http://www.protagon.gr/video/giati-vretania-bike-stin-evrwpaiki-enwsi

——————————————————————————————–

 

 

 

 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ (φωτό, Κρήτες, Μουσείο Βρέλη)

 

  • «Οι Κρητικοί δημιουργούν πολύ περισσότερη Ιστορία απ΄ ό,τι μπορούν να καταναλώσουν» (Hector Hugh Munro, επιλεγόμενος Saki, Βιρμανός συγγραφέας, 1870-1916)

 

ΑΝ υπάρχει ένας λαός στον κόσμο που έχει καταγραμμένη στο DNA του τη λέξη ελευθερία, αυτός είναι ο κρητικός. Το αποδεικνύει η πληθώρα των επαναστατικών κινημάτων του εναντίον κάθε είδους κατακτητή. Η ιστορία της Κρήτης και των επαναστάσεών της εναντίον κάθε εισβολέα είναι δυσανάλογη με το μέγεθος του νησιού! Κάθε πέτρα και αίμα, κάθε χωριό και αντάρτικο.

 

ΣΥΝΕΠΩΣ ένα «Μουσείο Κρητικών Επαναστάσεων» και μάλιστα με τη μορφή κέρινων ομοιωμάτων -όπως το Μουσείο «Παύλου Βρέλη» στα Γιάννενα (από όπου και η φωτογραφία)- δεν θα έπρεπε να λείπει από την Κρήτη. Ξέρετε, η ιστορία γίνεται καλύτερα αντιληπτή με την εικόνα, την αναπαράσταση και την φαντασία, παρά με το λόγο.

 

ΤΑ ΧΑΝΙΑ, με δεδομένο ότι έχουν την πλουσιότερη ιστορία εξεγέρσεων στην Κρήτη, έχουν κάθε λόγο να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο Μουσείο. Το θέμα φυσικά είναι ποιος θα το αναλάβει (φορέας), ο χώρος φιλοξενίας του και ποιος ή ποιοι οι χορηγοί του. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Ο αντίκτυπος από το Brexit, με τις ποικίλες ερμηνείες του, καλά κρατεί:

 

Σύμφωνα με τις ειδήσεις, αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του πρώην ισπανού πρωθυπουργού Φελίπε Γκονθάλεθ,  ιστορικού ηγέτη του PSOE, ο οποίος τόνισε πως ο Κάμερον «έκαψε το σπίτι για να σώσει τα έπιπλα» στερώντας το μέλλον και την ελπίδα από το 70% των νέων στη Βρετανία που ψήφισαν υπέρ της παραμονής (Bremain) στην E.E.»

 

Συμβαίνει με τα δημοψηφίσματα: άλλα προσδοκάς και άλλα σου προκύπτουν. Το ζήσαμε κι εδώ!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε