"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνοδος-Κολυμπάρι Χανίων (σχόλια, Χ.Ν., 23-6-16)

 

 

 

 

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

 

ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ μεγάλες προσδοκίες αυτή, η σημαντικότερη των αρχών του αιώνα μας, συνάντηση της Ορθοδοξίας. Τόσο για το μέλλον των ανά τον κόσμο Ορθόδοξων Εκκλησιών και την ενότητά τους, όσο και για την πορεία πλεύσης σε μια κρίσιμη εποχή ακραίων αντιφάσεων, εξτρεμισμών και οικονομικής δίνης.

 

ΣΕ ΕΝΑΝ κόσμο, δηλαδή, αλλοπρόσαλλο και συνεχώς μεταβαλλόμενο.

 

ΓΙΑ την Κρήτη και τα Χανιά επιπλέον, η ιστορική αυτή στιγμή ενέχει μεγάλη ευθύνη. Ενδόμυχα μακαρίζουμε τον Άγιο Ειρηναίο (Γαλανάκη) Κισσάμου και Σελίνου που είχε την έμπνευση και τη θέληση να ιδρύσει την Ο.Α.Κ. (Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης) –ένα λαμπρό οικουμενικό ίδρυμα παγκόσμιου κύρους και ακτινοβολίας- ώστε να φιλοξενείται εκεί σήμερα η κορυφαία και πολλά υποσχόμενη Ιερά Σύνοδος των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας.

 

Η ΜΗ συμμετοχή 4 Ορθόδοξων Εκκλησιών (Πατριαρχείο Μόσχας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Αντιοχείας) ουδόλως μειώνει την αξία της. Εξάλλου απουσίες Προκαθημένων συνέβησαν και σε προηγούμενες Συνόδους.

 

… ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ πνεύμα δεν λείπει από την περίσταση και, όπως πάντα, η μαντινάδα είναι στο προσκήνιο. Έτσι επιλέξαμε μερικές μαντινάδες του Κώστα Λαγουδιανάκη (από το cretalive.gr, 21-6-16), που λένε:

  • Ορθοδοξίας Σύνοδος Αγία και Μεγάλη/ και “Βιθυνίας Νίκαια” η κρητική αγκάλη.
  • Ορθοδοξίας Σύνοδος κι αγιοτόκος Κρήτη/ ευκή ν’ αναντρανίσουνε του χριστιανού την πίστη.
  • Άγιοι Προκαθήμενοι ξετρέξετε αντάμι/ αθούς να ξεπετά σαφί τ’ ορθόδοξο ροδάμι.
  • Ο σημερνός ο χριστιανός στο σημερνό τον κόσμο/ να ‘χει και να μυρίζεται τσ’ ορθοδοξίας δυόσμο.

Και «σχόλιο» του μαντινοδόλου επίκαιρο:

  • Ορθόδοξο συλλείτουργο Θε μου και βλόησέ το/ και δίδε μας και δύναμη πριχού το “απελθέτω”

 

ΣΤΙΣ προσδοκίες των συμμετεχόντων και των διοργανωτών, για αίσια και πλούσια έκβαση αυτής της Συνόδου, προσθέτουμε τις ευχές μας. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 


Σχολιάστε