"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η… ευσπλαχνία των Τούρκων! (Χ.Ν., 7-9/6 / 2016)

 

 

 

 

Η ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

  • «Η ιστορία μας δεν είναι ιστορία μαζικών φόνων, η ιστορία μας είναι μια ιστορία ευσπλαχνίας»! (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o Τούρκος πρόεδρος σχολιάζοντας προφανώς την αναγνώριση από τη Γερμανική Βουλή της γενοκτονίας των Αρμενίων)

 

ΟΧΙ! Δεν είναι ανιστόρητος ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας. Απλά διαστρεβλώνει εσκεμμένα την αλήθεια των γεγονότων –την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα- μεταφράζοντάς την όμως όπως συμφέρει σ΄αυτόν και στους ομοεθνείς του.

 

ΟΛΟΙ οι υπόδουλοι λαοί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά καιρούς γνώρισαν πολύ καλά την «ευσπλαχνία» των τουρκικών κυβερνήσεων μέσω της γενοκτονίας που ήταν μια συγκεκριμένη στρατηγική των Τούρκων, για να εκδιώξουν ή να αφανίσουν αλοεθνείς και αλλόδοξους. Έτσι,

 

-Ασσύριοι, Αρμένιοι, Έλληνες της Μικράς Ασίας (Σμύρνη) και του Πόντου καταδιώκονταν ή κατασφάζονταν καθόλη τη διάρκεια του πρώτου τετάρτου του περασμένου αιώνα. Το δε σχέδιο της ολοκληρωτικής και μεθοδικής εξόντωσής τους, όπως και άλλων ανεπιθύμητων λαών που ζούσαν στην Τουρκία, μελετήθηκε και προγραμματίστηκε από Τούρκους αλλά και Γερμανούς συμβούλους. Εκτελέστηκε δε από τις ορδές του κεμαλικού καθεστώτος και τους τσέτες του Τοπάλ Οσμάν (Πόντος)!

-Ακολούθησαν αργότερα οι Έλληνες της Κύπρου, ο εξανδραποδισμός των Ελλήνων της  Πόλης και η εξόντωση με χημικά των Κούρδων.

 

Η ΚΡΗΤΗ ιδιαίτερα γνώρισε την «ευσπλαχνία» των Τούρκων με το γδάρσιμο του Δασκαλογιάννη, τις πολλές και αιματηρές επαναστάσεις της με επακόλουθο τις ανείπωτες σφαγές των πληθυσμών καθώς και τις ολοκληρωτικές καταστροφές χωριών και πόλεων. Σε κάθε νομό, σε όλο το νησί.

 

ΟΤΑΝ δε κάποτε Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε δημόσια, μάλλον εν τη αφελεία του, ότι «οι Τούρκοι είναι καλοί άνθρωποι» τού απάντησε έμμεσα ο τότε ΠτΔ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, λέγοντας πως «τους Τούρκους τους ξέρω καλά εγώ!»

 

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πολιτική σήμερα έχει περιβληθεί τον μανδύα ενός μεγαλοϊδεατισμού (ανασύσταση Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), η δε έπαρση του Ερντογάν γίνεται επικίνδυνα προκλητική ειδικά απέναντι στη χώρα μας, όταν μάλιστα επιτρέπει να μετατρέπεται ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς (Αγιά Σοφία) σε απλό μουσουλμανικό τζαμί! Μήπως έχουμε προκλήσεις, για νέες… ευσπλαχνίες; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

ΕΔΩ και μήνες ακούμε μια λέξη να περιπλανάται από πάνω μας και να μας περιβάλλει ασφυκτικά. Κινείται μεταξύ του «έκλεισε» ή «δεν έκλεισε», σαν «δαμόκλειος σπάθη». Ποια είναι αυτή; Μα, η αξιολόγηση!

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ αναρωτιόμαστε αν θα μπούν νέα προαπαιτούμενα από τους δανειστές, αν θα πραγματοποιηθούν τα παλαιότερα που δεν έγιναν παρότι συμφωνήθηκαν, αν θα πάρουμε, άραγε, όπως-όπως τη δόση, ή μήπως μας δώσουν μια υποδόση της μισής επόμενης δόσης, και βλέπουμε;

 

ΑΠΟ ό,τι φαίνεται μέχρι σήμερα (τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου)- «Αλίμονό μας, αν πάμε μήνα Μάη, χωρίς να κλείσει η αξιολόγηση», έλεγε ο κ. Τσακαλώτος- ο βασικός σκοπός κάθε αξιολόγησης των «θεσμών» δεν είναι να κλείνει! Είναι να παραμένει αυτή ημιτελής, ώστε να επιβάλλονται συνεχώς καινούργια μέτρα, μέχρι τελικής διαλύσεως του κοινωνικού ιστού της ελληνικής κοινωνίας. Ή, ολοκληρωτικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Δείτε μόνο τι πήγε να γίνει εν μια νυκτί με τους τάφους των Βενιζέλων.

 

ΕΤΣΙ, το υποτιθέμενο «κλείσιμο της αξιολόγησης» δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πέρασμα από ένα τούνελ σε κάποιο άλλο πιθανόν πιο σκοτεινό, έπειτα σε άλλο κ.ο.κ. Φαύλος κύκλος δηλαδή, δίχως τελειωμό. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΛΟΓΙΑ

-ΕΙΝΑΙ ο έκτος χρόνος που διανύουμε (2010-2016), με μια παρατεταμένη κρίση στην πλάτη μας. Που αντί να αλαφραίνει, κάθε μέρα που περνά βαραίνει περισσότερο με νέους φόρους και περικοπές μισθών και συντάξεων. Παρά τις «ψευδοενέσεις αισιοδοξίας» που μοιράζουν Τσίπρας και στελέχη της κυβέρνησής του, η γενική εικόνα (φωτό, 1) της ελληνικής κοινωνίας συμπυκνώνεται στο σχέδιο (από το διαδίκτυο) που αποτυπώνει πολύ καλύτερα από κάθε κείμενο την πλήρη απογοήτευσή μας.

 

-ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ είναι ένα θέμα όχι μόνο τραγικό με τους καθημερινούς πνιγμούς δεκάδων στις θάλασσες της Μεσογείου, αλλά και εφιαλτικά επίκαιρο. Έτσι, η ευαισθητοποίηση στο θέμα της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες ξεκινά από τις μικρές ηλικίες (προσφύγων και μη) που καλούνται να αποτυπώσουν σε σχέδια και εικόνες τις εντυπώσεις ή τις εμπειρίες τους. Κι όπως μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις που λένε οι Κινέζοι, πράγματι και το παιδικό σχέδιο (φωτό, 2) που βρίσκεται στο Μουσείο Σχολικής ζωής και εκπ/σης (Αθήνα) είναι συγκλονιστικό.

(Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΥΤΕΛΕΙΑ

 

ΤΟ ΠΟΣΟ σοβαρό είναι ένα κράτος φαίνεται από τη σημασία που δίνει στην Παιδεία που παρέχει. Τόσο ως εκπαιδευτική έννοια/μορφωτική για τις επόμενες γενιές (ακαδημαϊκή εκπ/ση) όσο και ως αγωγή (τρόπος ζωής) των πολιτών του.

 

ΚΡΑΤΗ που έχουν θεσπίσει μακροχρόνια, σταθερά εκπαιδευτικά συστήματα, αδιατάρακτα από κομματικές και ιδεοληπτικές παρεμβάσεις ή από αλλαγές κυβερνήσεων, «παράγουν» σωστότερους πολίτες και εν γένει κοινωνίες.

 

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ εκεί γίνονται στην ώρα τους, μεθοδικότερα κι όταν πρέπει.

 

ΕΜΕΙΣ, δυστυχώς, ιδιαίτερα μεταπολιτευτικά (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.), αντί να υιοθετήσουμε ένα σοβαρό «εθνικό» εκπ/κό σύστημα, αποδεκτό από όλα τα κόμματα, χρησιμοποιούμε την Παιδεία σαν το πρώτο λάφυρο κάθε εκλογικής νίκης.

 

ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ τι το κοινό υπάρχει στα παρακάτω ονόματα που διετέλεσαν υπουργοί Παιδείας και θα αντιληφθείτε τη σοβαρότητα του θέματος: Λ. Βερυβάκης (μονοτονικό), Απ. Κακλαμάνης (δέσμες), Γ. Παπανδρέου, Γ. Σουφλιάς (συντελεστές στα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα), Γερ. Αρσένης (πανελλαδικές και στη Β΄ Λυκείου), Π. Ευθυμίου (μείωση εξεταζόμενων μαθημάτων), Μαριέττα Γιαννάκου (κατάργηση πανελλαδικών εξετάσεων Β΄ Λυκείου- βάση εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ το 10), Αννα Διαμαντοπούλου (τράπεζα θεμάτων, μαθητοκεντρική Παιδεία), Γ. Μπαμπινιώτης,  Κ. Αρβανιτόπουλος (μείωση εξεταζομένων πανελλαδικώς μαθημάτων σε 4), Ανδρ. Λοβέρδος (κατάργηση τράπεζας θεμάτων) Αρ. Μπαλτάς  και Ν. Φίλης (αριστερή ιδεοληπτική «θεώρηση» Παιδείας)…

 

ΟΛΟΙ οι παραπάνω πέρασαν από το υπουργείο Παιδείας «φιλοδοξώντας» να ενσωματώσουν στην εκπαιδευτική ιστορία του τόπου το όνομά τους με κάποια σημαντική μεταρρύθμιση! Κυρίως του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Τίποτε άλλο. Σκεφθείτε επίσης πόσες αλλαγές έγιναν μέσα σε 34 χρόνια, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Απλά και μόνο για το θεαθήναι.

 

ΕΤΣΙ, ποτέ δεν είχαμε -και δεν έχουμε- Παιδεία που να μας αξίζει. Παρά, ό,τι έκτιζε -και κτίζει- ο ένας γκρεμίζεται από τον επόμενο, στο όνομα της δήθεν «νέας μεταρρύθμισης». Τέτοια κοροϊδία!

 

ΕΙΝΑΙ γεγονός πως σ’ αυτόν τον τόπο ελάχιστοι πολιτικοί θέλησαν πραγματική Παιδεία για το λαό (Ελ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου ο πρεσβύτερος, Κωνσταντίνος Καραμανλής). Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους αποδείχθηκαν πολιτικάντηδες, όπως και ο νυν υπουργός, μια και κανείς τους δεν θέλει μια σωστή Εκπ/ση: αριστεροί και δεξιοί, σοσιαλιστές και νεοφιλελεύθεροι φοβούνται ένα μορφωμένο λαό. Αν ο λαός εκπαιδευτεί σωστα, ούτε μνημόνια θα υπάρχουν ούτε πολύ περισσότερο θα εκλέγονται τόσο ανίκανες και καιροσκοπικές κυβερνήσεις… (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

Η ΧΛΕΥΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΩΝ

  • «Ο Εν.Φ.Ι.Α είναι ένας φόρος άδικος, παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται»! (προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ)

ΟΣΟ συνεχίζεται η κρίση στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, διαπιστώνουμε πόσο σαθρές και αναξιόπιστες είναι οι ιδεολογίες των πολιτικών. Και πόσο επικίνδυνες καταντούν οι λέξεις στα στόματά τους, όταν διαστρεβλώνεται η σημασία τους.

 

ΕΠΙΣΗΣ διαπιστώνουμε πόσο μικροί και ανίκανοι είναι αυτοί τους οποίους εκλέγουμε για να λύσουν τα οξυμένα προβλήματά μας, ενώ εκείνοι το μόνο που πραττουν είναι να μας προσθέτουν κι άλλα.

 

ΑΥΤΟ ζούμε εδώ και εξι χρόνια. Αυτό διαπιστώνουμε και με τη δήθεν «αριστερή» κυβέρνηση που αποδεικνύεται χειρότερη από τις προηγούμενες: όχι μόνο επειδή άλλα έλεγε και άλλα πράττει τώρα, αλλά κι επειδή αυτά που πράττει είναι κατά πολύ βαρύτερα από αυτά που μπορεί να αντέξουμε.

 

ΑΣ πούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ  εξελέγη πρώτο κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (Σεπτ. 2015) υποσχόμενος, μεταξύ πολλών άλλων πομφόλυγων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο  στην ειδική έκθεση για τον αναπτυξιακό νόμο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, προκύπτει ότι ο νόμος που φορολογεί την ακίνητη ιδιοκτησία (ο ΕΝΦΙΑ) σχεδιάζεται να διατηρηθεί τουλάχιστον έως το 2031!

 

ΑΝ αυτό δεν είναι χλεύη μιας «αριστερής» ιδεολογίας δήθεν φιλολαϊκής (!) καθώς και περιφρόνηση της σημασίας της λέξης «κατάργηση», τότε ή οι πολιτικοί που εκλέχτηκαν από μια μερίδα του λαού είναι τελείως ανίκανοι και πρέπει να παραιτηθούν ή θα πρέπει να ξαναγραφούν στα λεξικά μας οι λέξεις, με την… αντίθετη όμως σημασία τους! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Η «αριστερή» πραγματικότητα μάς λέει ότι «για κάθε απόδειξη των 1ΟΟ ευρώ, το κράτος παίρνει τα 65,5 υπό μορφή ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος κ.ά.»

 

Και, όπως ευφυώς σχολιάζει διαδικτυακά ο #ΦΠΑ24 (X.N., 6/6), «Αλέξη, αν δεις ότι κάνουμε το λάθος και επιβιώνουμε, ανέβα κι άλλο!»

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε