"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

“Ηθικό πλεονέκτημα”, είπατε; (σχόλια, Χ.Ν., 31-5-16)

 

ΝΟΜΙΜΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΟ ΚΑΙ Η ΕΞΩΧΩΡΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!

ΘΥΜΑΣΤΕ πώς το έλεγε δημόσια, επί Κ. Καραμανλή του Μικρού, ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκης ότι «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό»;

Ε, ΜΙΑ ανάλογη «ηθική νομιμοποίηση» πέτυχε και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιλαμβάνοντας στο άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων μια πονηρή ρύθμιση σχετικά με τις offshore (εξωχώριες) εταιρίες των υπουργών/βουλευτών επιτρέποντάς τους εφξής να μετέχουν σε εταιρίες (offshore) που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ καπιταλισμός που λέμε!

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη πάλι, το υπουργείο Παιδείας δια του κ. Φίλη, ετοιμάζει μια άλλη «νομιμοποίηση». Την ώρα που η χώρα απαιτεί βαθιές μεταρρυθμίσεις, ώστε η αξιοκρατία να επικρατήσει παντού, την ώρα που όλο και περισσότερα άτομα (πάνω από εκατομμύριο) αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας- κι ας έχουν σπουδαία πτυχία και μεταπτυχιακά-, το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει «εξετάσεις» για να αποκτήσουν «νόμιμο τίτλο σπουδών» 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία!

ΑΝΤΙ, λοιπόν, η κυβέρνηση να ρίχνει ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεν έκαναν καμία ενέργεια, με αποτέλεσμα «το πρόβλημα-των πλαστών πτυχίων- να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα (!) μιας σιωπηρής ανοχής», αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δεν το έχει κάνει εδώ και ενάμισο χρόνο που κυβερνά;

ΑΥΤΟ που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας ομοιάζει με ιδιότυπο είδος «πλυντηρίου» από όπου θα βγουν «καθαροί» ακόμα και αυτοί που έχουν παράνομους τίτλους! Ποιο το σκεπτικό της κυβέρνησης; Δεν είναι, λέει, σε θέση  να ξεχωρίσει(!) τους παράνομους από τους παράτυπους τίτλους σπουδών και δεν θέλει «να βάλει όλους στο ίδιο τσουβάλι»!

ΜΑ, σε ποιά νεο-κομματική εποχή ζούμε; Και οι χιλιάδες άνεργοι με τα νόμιμα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά τους; Έ, αυτοί-σύμφωνα με τη λογική των κυβερνώντων- ας πάνε αλλού να δουλέψουν ως μετανάστες! Εμείς θέλουμε ψηφοφόρους που να τους «κρατάμε και στο χέρι»! Κάπως έτσι δεν διαμορφώνεται και πάλι η πραγματικότητα;

… ΝΑ, λοιπόν, κι άλλες δυο περιπτώσεις στις οποίες το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα» της «πρωτο-δεύτερης» φοράς «αριστερής» κυβέρνησης πλήττεται ανεπανόρθωτα.

 

(Στ.Γ.Κ.)

———————————————————————————————————————————

 

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΛΟΓΙΚΗ (ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ)

 

TΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονομικών προχωρά, εντός των ημερών, και σε νέες αυξήσεις φόρων (άμεσων/ έμμεσων), χωρίς παρ΄όλα αυτά να είναι σε θέση να εισπράξει αυτούς που ήδη ισχύουν!

 

ΕΤΣΙ, ο φαύλος κύκλος της τυφλής φορολόγησης ή της συνηθισμένης πια περικοπής μισθών και συντάξεων, με την προοπτική να γεμίσουν τα ταμεία, συνεχίζεται. Ειδικά οι φόροι κατανάλωσης αυξάνονται και πάλι, έστω κι αν το δημόσιο εισέπραξε λιγότερα στο α΄φετινό τετράμηνο από όσα είχε εισπράξει την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου του 2015 (2,3 δισ. έναντι 2,4 δισ. πέρυσι). Άλλα τόσα χάνει και από τους φόρους εισοδήματος των φυσικών προσώπων, που αυξάνονται ξανά.

 

ΕΤΣΙ βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη «εξίσωση»: Έχω ελείμματα; Αυξάνω φόρους και ελαττώνω μισθούς και συντάξεις (εισόδημα). Όμως, μια τέτοια «λογιστική» δεν δημιουργεί, άραγε, περισσότερα χρέη στα νοικοκυριά, αφού η αδυναμία κάθε είδους πληρωμών μεγαλώνει και άρα το κράτος έχει λιγότερα έσοδα;

 

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που μας κυβερνούν, φαίνεται πως δεν παίζονται με τίποτε. Ή είναι τελείως άσχετοι και απόμακροι από την ελληνική μνημονιακή πραγματικότητα –εναντίον της οποίας κραύγαζαν όσο ήταν στην αντιπολίτευση (ως αντιμνημονιακοί), ή το κάνουν επίτηδες για να δημιουργηθεί «επαναστατικό κλίμα» (ερμηνεύοντας τις διχαστικές δηλώσεις Γ. Κυρίτση).

 

ΜΕ τέτοιες τακτικές για ποια «ανάπτυξη που έρχεται» επαίρεται ο κ. Τσίπρας; Σοβαρολογεί ότι φορολογώντας όλο και περισσότερο τους πολίτες αυτής της χώρας είναι δυνατόν να προσελκύσει ξένους επενδυτές, ή να εξαναγκάσει να «βγάλουν από τα στρώματα» οι Έλληνες τα κρυμμένα (!) χρήματά τους; Καλές οι φαντασιώσεις, αλλά δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα άλλα λέει. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-ΥΠΑΡΧΕΙ ένα ταπεινό αλσύλιο μεταξύ Χρυσής Ακτής και Αγίων Αποστόλων, παραμελημένο τελείως. Αφημένο στην τύχη του εδώ και χρόνια περιμένει… Τα περισσότερα δέντρα του έχουν ξεραθεί, και γενικά ο χώρος «του» έχει καταντήσει ένας απέραντος σκουπιδότοπος (φωτό, 1). Ξένοι πηγαινοέρχονται στους δίπλα δρόμους, είτε για μπάνιο είτε για περπάτημα, ρίχνοντας μια ματιά σε μια εικόνα που μάλλον δεν μας τιμά καθόλου περιβαλλοντικά. Μήπως θα΄πρεπε ο Δήμος, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, λίγο πριν το καλοκαίρι, να καθαρίζει το αλσύλιο;

 

- ΠΙΣΩ από τη βοριοδυτική πλευρά της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, στο κέντρο της πόλης, υπάρχει ένα μικρό συντριβάνι (φωτό, 2). Η εγκατάλειψή του εμφανέστατη. Θα πρέπει ο Δήμος να το είχε κατασκευάσει με σκοπό τον εξωραϊσμό της γωνιάς και την παροχή λίγης δροσιάς και ανάπαυσης στους περαστικούς, μια και γύρω-γύρω υπάρχουν παγκάκια. Υπάρχει καμιά ελπίδα για την επαναλειτουργία του; (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε