Νεο-συριζιώτικα (Σχόλια, 20-5-16)
Posted on 20 Μάι, 2016 in Σχόλια | 0 comments
NEO-ΣΥΡΙΖIΩΤΙΚΑ
1.-Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ 24η του Μάη, μέρα συζήτησης του ελληνικού προγράμματος (αξιολόγηση, χρέος και «κόφτης»), σίγουρα θα συντελέσει–αν όλα πάνε όπως το εύχεται η κυβέρνηση- στην έναρξη πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.
ΚΑΤΑ πρώτον, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο ώριμος αυτή τη φορά, θα αισθανθεί την ανάγκη για αναέωση του πολιτικού του προσωπικού και της ιδεολογικής του μορφής. Ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν αλλαγές προσώπων, διότι άλλο η ψήφιση των σκληρών νεοφιλεύθερων φορολογικών μέτρων και άλλο η εφαρμογή τους. Το δεύτερο είναι κατά πολύ πιο δύσκολο από το πρώτο.
ΟΣΟ για τα άλλα κόμματα, μάλλον θα αναμένουν τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε σε έναν ανασχηματισμό, για να δράσουν αναλόγως.
ΕΤΣΙ, η τακτική που κατά τα φαινόμενα σχεδιάζει το κυβερνών κόμμα, θα αφορά σε ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα. Αλλά και σε βολιδοσκοπήσεις προς τα άλλα κόμματα, εφόσον υιοθετηθεί η… διεύρυνση.
ΗΔΗ προγραμματίστηκε συνέδριο για τα τέλη του Ιουνη με αρχές Ιούλη, στο οποίο θα επιχειρηθεί μια πρώτη μετεκλογική ανασυγκρότηση του κόμματος. Θα δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια (παλιά τακτική όλων των κομμάτων εξουσίας) καθώς και στην υιοθέτηση ενός νέου «αριστερού» κυβερνητικού αφηγήματος (άλλη παλαιοπολιτική τακτική) για την εφεξής πορεία της χώρας. Θα είναι μια «νέα» αλλαγή, μια νέα «επανίδρυση», ή μήπως ένας «νέος» εκσυγχρονισμός…; Πάντως το αντιμνημονιακό αφήγημα μάς τελείωσε με ένα κατά πολύ χειρότερο μνημόνιο από ό,τι περιμέναμε!
2.-ΕΙΝΑΙ αλήθεια πως, όπως λέει ο κ. Γερ. Μοσχονάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο, «η πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνοδεύτηκε από σημαντικού μεγέθους μεταβολή στις προτιμήσεις και αξίες των πολιτών». Μέχρι τώρα είχαμε αγώνα επιβολής μιας νέας πολιτικής φόρμας που θα προσπαθούσε αφελώς («με νταούλια και ζουρνάδες»!) να αλλάξει τα δεδομένα στην Ε.Ε.
ΘΑ ΗΤΑΝ δε μικροψυχία να πούμε ότι η «πρωτο-δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ (με τους ΑΝΕΛ) δεν προσπάθησε να επιτύχει κάτι τέτοιο. Όμως, μια σωρεία λαθών απειρίας, κακής εκτίμησης συσχετισμών, πολλών επικίνδυνων αυτοσχεδιασμών κ.λπ., και κυρίως χωρίς να υπάρχει μια «σκακιστική» αντίληψη των κινήσεων των αντιπάλων (ΔΝΤ-Ε.Ε.)και μια «εναλλακτική», έφερε τη χώρα πολλές φορές στο χείλος του γκρεμού.
ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ, πως είναι καιρός πια, αν ο κ. Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει επί μακρόν, να επιχειρηθεί και να ολοκληρωθεί η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα διαμαρτυρίας (μέσα και έξω από τη χώρα), σε κόμμα εξουσίας. Οπότε, θα πρέπει ή να «αφομοιωθούν» οι συνιστώσες σε μια κοινή συνισταμένη, ή αυτές να είναι ικανές να συγκλίνουν κάθε φορά που θα είναι αναγκαίο για την κυβέρνηση. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)
ΕΙΚΟΝΕΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
-Η μαγιάτικη βροχή στην πόλη έχει άλλη χροιά: δεν είναι εκείνη της ανάκατης εικόνας των μύριων βρεγμένων χρωμάτων της φύσης, ούτε το σκουρόχρωμο φωτεινό κύμα βροχής που πέφτει σαν ριπίδι στη θάλασσα. Εδώ στην πόλη, εστιάζεις στο ταπεινό λουλούδι μιας γλάστρας ή του δημοτικού κήπου, ή του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των λαών (Φωτό, 1). Βλέπεις πως η ζωή περικλείεται στις μικρές σταγόνες που πέφτουν αργά- αργά από τα φύλλα των δέντρων πάνω στα φύλλα του ταπεινού φυτού κάτω. Ή την χαζεύεις από το παράθυρο. Κάτι τέτοιες εικόνες, δεν δείχνουν άραγε, έστω σε σμίκρυνση, το μεγαλείο της πλάσης, την ομορφιά της ζωής και το εφήμερο πέρασμά μας από τη γη;
-Η ιστορία των χανιώτικων σχολείων –πόλης και επαρχιών- θα πρέπει κάποτε να αποτελέσει μια ευρύτερη μελέτη που θα μπορούσε να αναλάβει την έκδοσή της ο Δήμος ή η Περιφέρεια. Κατά καιρούς έχουν γίνει και παρουσιαστεί πολλές και ενδιαφέρουσες «γυμνασιακές», «λυκειακές», ή και «δημοτικών» σχολείων, εργασίες στις οποίες έχουν καταγραφεί σημαντικά γεγονότα περί και δια τα σχολεία του νομού. Μια τέτοια είναι και η αξιόλογη «Ιστορία του Γυμνασίου της Καντάνου» (φωτό, 2), που συντάχθηκε και εκδόθηκε πρόσφατα από τους μαθητές (Γ’ Γυμνασίου) και τους καθηγητές του ομώνυμου σχολείου (2015).
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
Κύριε πρόεδρε,
Ο καιροσκοπισμός στο μεγαλείο του:
«Η Ελλάδα που τους αξίζει (των παιδιών δηλαδή που δίνουν Πανελλαδικές), είναι αυτή που επιβραβεύει την προσπάθεια και το ταλέντο. Όχι αυτή που απαγορεύει την επιτυχία. Μια Ελλάδα που θα κρατάει τα παιδιά της εδώ και θα τους δίνει ευκαιρίες στη μόρφωση και στην απασχόληση. Γιατί αυτά τα παιδιά, είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που έχει σήμερα η πατρίδα μας».
Τα παραπάνω έγραψε ο κ. Κ. Μητσοτάκης, νυν πρόεδρος της Ν.Δ., στο facebook στις 16/5, λίγο πριν αρχίσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις!
Μα, οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν –και ξενιτεύονται- το έπραξαν κυρίως επί μνημονιακών κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, όχι επί ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι «αυτά τα παιδιά» αλλά κι εκείνα που έφυγαν «είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο» της χώρας, έπρεπε να το αντιληφθούν οι πολιτικοί μας πολύ νωρίτερα, χωρίς να λαϊκίζουν σήμερα.
ΕΡΜΟΛΑΟΣ