"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Νεο σκηνικό σε παλιό φόντο (Σχόλια, Χ.Ν., 12-5-16)

 

 

 

ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΕ ΠΑΛΙΟ ΦΟΝΤΟ

ΕΞΙ χρόνια μετά το Καστελόριζο (πρώτο μνημόνιο), η για δεύτερη φορά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά από από χρονοτριβή περίπου ενός έτους, υπέγραψε και ψήφισε στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο!

 

ΜΑΛΙΣΤΑ, με ενσωματωμένο μέσα του τον αυτόματο «κόφτη» μισθών συντάξεων κ.λπ., αν τα γραφόμενα (και ψηφισθέντα) στο «αριστερό» τρίτο μνημόνιο δεν τηρηθούν.

 

ΕΤΣΙ, η κυβέρνηση των κομμάτων που κατέκτησαν την εξουσία με λάβαρο το «σκίσιμο» των μνημονίων εν μια νυκτί, βαδίζει τον ίδιο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

ΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ μέτρα, με φτωχότερους τους Έλληνες, με αγριότερη φορολογία των ίδιων υποζυγίων, με λιγότερη ελπίδα και περισσότερο θυμό.

 

ΕΙΝΑΙ κατηγορηματικός ο συνομιλητής φίλος από την Αυστραλία, ο κ. Θωμάς Ηλ., συχνός αναγνώστης της εφημερίδας «Χ.Ν.», αφού διαπιστώνει με απογοήτευση:

-το χαμηλό επίπεδο του αθηναϊκού Τύπου, τόσο στην ενημέρωση όσο και στην σωστή αντικειμενική αντιμετώπιση της κρίσης, και

-τον απέραντο θυμό των Ελλήνων καθώς και την αμηχανία τους, μπροστά στην ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να μη μπορεί «να ξελασπώσει τη χώρα».

 

ΝΑΙ! Έξι χρόνια είναι πολλά για μια κρίση που το οικονομικό της σκέλος είναι μια παράμετρός της, όχι η ουσία της. Η ουσία της κρίσης είναι ότι οι αλλαγές (διαθρωτικές) που θα έπρεπε να είχαν γίνει από το 2010 (πρώτο μνημόνιο), είναι αμφίβολο αν θα γίνουν και τώρα.

 

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ υπογράφουν, αλλά δεν εφαρμόζουν τα υπογραφέντα τους.

 

ΖΟΥΜΕ το ίδιο δράμα με νέα σκηνικά και ηθοποιούς, αλλά με το ίδιο φόντο της αποτυχίας. Ας πούμε, το προληπτικό μνημόνιο για το 2018 («ο κόφτης», που λέμε) δεν δηλώνει εκ των προτέρων την αναξιοπιστία της κυβέρνησης καθώς και την αποτυχία της! Εξάλλου, το να δεχτεί η κυβέρνηση έναν «κόφτη» πρόσθετων μέτρων, δεν εκφράζει έμμεσα τους φόβους της ότι θα υπάρξει αδυναμία εφαρμογής των μνμονιακών της μέτρων;

 

ΕΙΝΑΙ γνωστό τοις πάσι (και στο ΔΝΤ) ότι η ιδια συνταγή φέρνει πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Και η άγρια λιτότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνέχιση της ίδιας συνταγής με «βαρύτερα» υλικά. Η κυβέρνηση το ξέρει και γι’ αυτό κάνει το παν να παραμείνει στην εξουσία υπογράφοντας τα πάντα, σχεδόν με κλειστά τα μάτια!

 

ΛΙΓΕΣ μέρες πριν από το Eurogroup της 24ης Μαϊου η κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει σωρεία «εφαρμοστικών» νομοθετημάτων ευρισκόμενη δυστυχώς στον ίδιο παρανομαστή με το 2015. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΚΟΦΤΗ!

ΑΝ ΗΘΕΛΕ κανείς να προσεγγίσει με την απλή λογική την προχθεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σχετικά με το νέο μνημόνιο και τον «κόφτη» του, θα διαπίστωνε πως πρόκειται για μια «αυτόματη περικοπή μισθών και συντάξεων, ή και επιβολή μεγαλύτερων έμμεσων φόρων».

 

ΚΙ ΑΥΤΟ, κάθε φορά που δεν θα εκπληρώνονται οι σχεδιασμοί του τρίτου («αριστερού») μνημονίου. Θα’ λεγε κανείς πως έχουμε τιμωρία πάνω στην τιμωρία!

 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ στελέχη υποστηρίζουν ότι, αν και «ο προληπτικός μηχανισμός» (δηλαδή «ο κόφτης» πιο ευγενικά) που θα ψηφιστεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο είναι τερατώδης, θα υπάρχει στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης ένα ή και δύο χρόνια κατά τα οποία δεν θα χρειαστεί να επιβάλει νέα μέτρα!

 

ΑΥΤΟΣ ο «προληπτικός μηχανισμός» θα λειτουργεί ως εξής: Κάθε Απρίλιο θα κρίνεται, με βάση τις ανακοινώσεις της Eurostat, το αν έχει εκπληρωθεί ο δημοσιονομικός στόχος, ώστε να δούμε την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, οι πρώτες «εξετάσεις» θα δοθούν τον Απρίλιο του 2017, μήνα κατά τον οποίο θα κριθεί αν ο προϋπολογισμός του 2016 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% (βάσει της μνημονιακής ερμηνείας) ή θα απαιτηθούν «συμπληρωματικά μέτρα». Οψόμεθα… (Στ.Γ.Κ.)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-ΤΗΝ περασμένη Κυριακή (8/5) τα Χανιά είχαν, πλην των άλλων, τρεις επιπλέον εκδηλώσεις: τον πρώτο «Μαραθώνιο της Κρήτης» με αθρόα συμμετοχή του κόσμου, την ετεροχρονισμένη «απεργία» για την «1 ΜΑΓΙΑ» (όπως ακριβώς αναφερόταν στο αναρτημένο στη Δημοτική Αγορά πανό, φωτό 1) και τη γιορτή της μητέρας!

Εν πάση περιπτώσει, βοηθούντος και του καιρού, τα Χανιά συνέβαλαν με την απαράμιλλη ομορφιά τους ώστε και οι τρεις εκδηλώσεις να επιτύχουν: στον μαραθώνιο συμμετείχαν και πολλοί μικροί μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων (κάτι που σημαίνει πολλά για το μέλλον του θεσμού), στην κυριακάτικη «απεργία» άκουγες τα συνήθη συνθήματα- με τα μαγαζιά, άλλα ανοιχτά κι άλλα κλειστά, ενώ σε ό,τι αφορά τη γιορτή της μητέρας μάλλον αυτή πέρασε υποτονικά. Έτσι, η χανιώτικη Κυριακή της 8/5 ήταν μεν βαρυφορτωμένη αλλά είχε και μια δόση αισιοδοξίας, τουλάχιστον για όσους κατέβηκαν στο παλιό λιμάνι να ξεσκάσουν. Αποζημιώθηκαν με το άπλετο φως και τα χρώματα της πόλης, αλλά και το γελαστό της μέρας (φωτό, 2).

 

-ΘΑ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ή όχι το ασφαλιστικό; Ιδού η απορία που απασχολεί τη «μικρή Βουλή» που κάθε λίγο και λιγάκι στήνεται στα παγκάκια της πλατειούλας μπροστά από τη Δημοτική Αγορά (φωτό, 3). Βέβαια τα «μέλη» της υπαίθριας αυτής Βουλής αποτελούνται ως επί το πλείστον από συνταξιούχους∙ κάτι που είναι εύλογο, αφού αυτοί που πληρώνουν, ξαναπληρώνουν (και θα ξαναπληρώσουν) τα μνημόνια είναι κυρίως οι συνταξιούχοι! (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε