"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κρίση και αλληλεγγύη (Χ.Ν., 5-5-16)

 

 

 

 

Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

ΜETA από 6 (έξι) συνεχόμενα χρόνια βαθιάς και βαριάς οικονομικής κρίσης, αυτό που διαπιστώνεται (από μας και τους ξένους, όπως ο Πάπας Φραγκίσκος) είναι ότι η αλληλεγγύη είναι μια σημαντική αρετή μας. Και είναι αυτή που κρατά αδιάσπαστο τον κοινωνικό ιστό, σε πείσμα μάλιστα πολλών που ήθελαν την πλήρη διάλυση της χώρας.

 

ΑΠΟΔΕΙΞΗ; Η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ελληνικής κοινωνίας που υπερισχύει και υποσκελίζει κάθε πολιτική, κάθε ιδεολογία κάθε κόμμα. Η συμπεριφορά, ας πούμε, των απλών ανθρώπων τόσο στο προσφυγικό, όσο και κατά τις ημέρες του Πάσχα, υπερέβη κάθε σχεδιασμό και προσδοκία.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, μόνο στα Χανιά έχουν αναπτυχθεί δομές και δυνάμεις αλληλοβοήθειας που είναι αξιοθαύμαστες. Όπως

-στους δήμους Χανίων, Πλατανιά και Αποκορώνου (με τα κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία και φαρμακεία),

-στη Χαλέπα με το «Κύτταρό» της, στα Χανιά με το «Στέκι» για τους μετανάστες. Έχουμε επίσης

-τα συσσίτια της Ι.Μ.Κ.και Α., του Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας, του Ανουσάκειου Θεραπευτηρίου, του Ι.Ν. Αγ. Νεκταρίου Παχιανών, του Αγ. Γεωργίου Κατσιφαριανών, των Αγ. Κων/νου και Ελένης στη Ν. Χώρα, τα συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Εισοδίων, του Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους Λενταριανών, του Ι.Ν. Αγ. Φανουρίου Καλαμακίου, της ενορίας Αγ. Νικολάου Κ. Σούδας, του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων κ.λπ.

-Τους «Γιατρούς του Κόσμου», τους ακούραστους Ερυθροσταυρίτες εθελοντές όπως και πολλούς άλλους ανώνυμους αλληλέγγυους…

 

ΚΙ ΑΝ μεν η συνοχή του κοινωνικού ιστού στη χώρα μας παραμένει, σίγουρα δεν θα συνέβαινε το ίδιο, αν έπληττε η κρίση τις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Εκεί μάλλον, κυβερνήσεις και κοινωνίες έχουν συνηθίσει -και το αποδεικνύουν καθημερινά- να θέτουν υπεράνω των ανθρώπων τα χρήματα. Γι αυτό, αν υπάρχει ένας βασικός λόγος για τη διάλυση της Ε.Ε., αυτός δεν είναι το νόμισμα (το ευρώ), αλλά το ότι η συνοχή της εξαρτάται από την αλληλεγγύη της που δεν υπάρχει.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ να επιβλήθεί η αλληλεγγύη με… πρόστιμα (ανά άτομο) στα κράτη που δεν δέχονται πρόσφυγες, πόσο ευρωπαϊκή και «ανθρωπιστική» μπορεί να χαρακτηρισθεί; Είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν η Ευρώπη διατυμπανίζει ακατάπαυστα ότι αποτελεί την…κοιτίδα του Ουμανισμού (=Ανθρωπισμού); Και πως είναι δυνατόν να παραμένει «κοιτίδα», όταν κλείνει ερμητικά τα σύνορά της σε πρόσφυγες και συνανθρώπους της; (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΤΟ «ΠΕΡΑΣΜΑ»

ΑΝΑΜΕΣΑ στα πολλά πασχαλινά, αλλά και πρωτομαγιάτικα, μηνύματα επιλέγουμε αυτά του κ. πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Είπε ο κ. Τσίπρας μεσοπέλαγα με τον κ. Καμμένο δίπλα το Πάσχα:

-«Γιορτάζουμε σήμερα το Πάσχα που σηματοδοτεί και το πέρασμα σε μια καινούργια εποχή, με ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Ότι αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα και με αισιοδοξία αλλά και όραμα ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό, πάντοτε υπερασπιζόμενοι αξίες. Την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες. Καλή δύναμη και αισιοδοξία για τα καλύτερα που έρχονται».

 

[Ανούσια λόγια, σε ανούσιες μέρες, για ένα «πέρασμα» που όλο και στενεύει πιο πολύ. Μα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ορατά. Δεν τα «αφήνουμε» πίσω μας. Έχει κανένα «όραμα» η δεύτερη φορά «αριστερή κυβέρνηση» εκτός από τις ιδεοληψίες των μελών της; Γιατί δεν μας το λέει; Τα παραπάνω λόγια αποτελούν μια προσπάθεια για λίγη αισιοδοξία που όμως οι πράξεις των κυβερνώντων πάντα αντιστρέφουν και ανατρέπουν.]

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρωτομαγιάτικο μήνυμα του καταλήγει:

«…Οφείλουμε να δυναμώσουμε τους αγώνες μας, να εντείνουμε την οργάνωση στους χώρους δουλειάς. Η μάχη για ένα καλύτερο μέλλον του κόσμου της εργασίας είναι ο μόνος τρόπος απότισης τιμής σε όσους κι όσες πάλεψαν, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν. Το χρωστάμε σε αυτούς και στις μελλοντικές γενιές».

 

[«Η μάχη για ένα καλύτερο μέλλον του κόσμου της εργασίας, κλπ....»! Μα, για ποιο μέλλον –και μάλιστα «καλύτερο»- μιλάμε, όταν αυτό έχει ήδη υποθηκευτεί με το τρίτο μνημόνιο (και τον «κόφτη» του); Από λόγια καλά πάμε, στις πράξεις πάσχουμε.] (Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

«Δεν θα έχουμε καμία μεγάλη ελληνική κρίση αυτό το χρόνο», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται καθ’ οδόν για να παρουσιάσει ορατή πρόοδο.

 

Τώρα, γιατί συνειρμικά μας ήρθε στο μυαλό η περίφημη ρήση του- και με Νόμπελ «Ειρήνης» βραβευμένου φιλοπόλεμου πρώην αμερικανού διπλωμάτη Χένρι Κίσινγκερ ότι «Δεν είναι δυνατό να προκύψει κρίση την επόμενη εβδομάδα. Το πρόγραμμά μου είναι πλήρες», μόνον ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε μπορεί να μας το διαλευκάνει.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε