Typography Museum of Canea (X.N., 21-4-16)
Posted on 22 Απρ, 2016 in Σχόλια | 0 comments
ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
ΚΑΙ ΩΣ απλή είδηση αποτελεί τιμή για τα Χανιά και την Ελλάδα: Στη φετινή διοργάνωση «ΕΜΥΑ» για την ανάδειξη του «Μουσείου της Χρονιάς» (2016) που έγινε στο Σαν Σεμπαστιάν και την Τολόζα της Χώρας των Βάσκων (7-9/4), η χώρα μας συμμετείχε με δύο εξαιρετικά μουσεία που πληρούσαν τα υψηλά και αυστηρά προαπαιτούμενα της κριτικής επιτροπής: το «Μουσείο Τυπογραφίας» των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη (Χανιά) και το «Αρχαιολογικό Μουσείο» Τεγέας (Αρκαδία).
ΚΑΙ ΜΟΝΟ η συμμετοχή σε μια τέτοια διεθνή «κρίση» (μεταξύ 49 Μουσείων) εμπεριέχει μεν την ικανοποίηση μιας διεθνούς αναγνώρισης, αλλά και την υπερηφάνια για ένα έργο ζωής δυο συμπολιτών μας, των ιδρυτών της πολυβραβευμένης εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» και του ΙΕΤ. Μη φειδώμενοι κόπων και έχοντας ως όραμα και στόχο την προσφορά, διοχέτευσαν την αγάπη τους για τα Χανιά –και την Ελλάδα- στο να δημιουργήσουν το μοναδικό Μουσείο σε όλη τη Νότια Ευρώπη, το πασίγνωστο πλέον «Μουσείο Τυπογραφίας» Χανίων.
ΕΞΑΛΛΟΥ, η επιτυχημένη παρουσίαση αυτού του Μουσείου στη χώρα των Βάσκων από την πλέον ενδεδειγμένη για τούτο, την κα Έλια Κουμή, νυν δ/ντρια των «Χ.Ν.» και προϊσταμένη του Μουσείου, αποδείχθηκε ως η πιο κατάλληλη εκπροσώπηση… Γράφει η κα Έλια Κουμή στο δισέλιδο αφιέρωμά της («Διαδρομές», 16/4), μετά το πέρας της συμμετοχής: “Με τις βαλίτσες γεμάτες εμπειρίες, νέες ιδέες, γλαφυρές εικόνες αλλά και το πολυπόθητο έγγραφο που εντάσσει (το Μοσείο Τυπογραφίας) στα καλύτερα ευρωπαϊκά μουσεία του 2016…», επιστρέψαμε. Ευχόμαστε και πιστεύουμε πως είναι θέμα χρόνου πια, να έχουμε και την πρώτη πανευρωπαϊκή τιμητική διάκριση στο Λούβρο το επόμενο έτος. (Στ.Γ.Κ.)
ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ
- «Είναι μισή η αλήθεια ότι η κρίση προϋπήρχε των μνημονίων. Η άλλη μισή είναι ότι τα μνημόνια διαχειρίστηκαν και συντήρησαν την κρίση. Ήταν λάθος τα μνημόνια». Με αυτή τη δήλωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης παραδέχτηκε ότι οι συνταγές των Μνημονίων επιδείνωσαν παρά βοήθησαν την ελληνική οικονομία. (19-4-16)
[-Συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Δραγασάκη, παλιό πολιτικό και έμπειρο περί τα οικονομικά στην παραπάνω διαπίστωση. Τα μνημόνια ήταν το τρομακτικότερο λάθος της πολιτικής ηγεσίας που -συγκυριακά ήταν το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου (2010). Όμως, όλοι οι τότε πολιτικοί ήξεραν «ολόκληρη της αλήθεια». Και αριστεροί και δεξιοί και κεντρώοι και σοσιαλιστές. Γιατί, λοιπόν, δεν έβαλαν κατά μέρος τις ιδεολογίες τους, ώστε όλο μαζί το πολιτικό σύστημα-όπως έγινε στην Κύπρο- να σηκώσει το βάρος της επέλασης των μνημονίων; Αυτό δυστυχώς μόνο η ιστορία θα μπορέσει να διευκρινίσει.]
- Ο κ. Κ. Ζουράρις, βουλευτής των ΑΝΕΛ, σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τα ουκ ολίγα «αριστερά» ρουσφέτια, είπε και το εξής αμίμητο: «Εμείς οι αριστεροί (sic) το ρουσφέτι το λέμε ηθικό πλεονέκτημα και θα το λέμε όσο κυβερνούμε. Μετά θα ξεχαστεί». Και συνέχισε: «Εμείς οι αριστεροί (!) έχουμε έναν έρωτα με την επιστημονίζουσα ορολογία». Για να καταλήξει στο ότι «το ρουσφέτι είναι λίγο φυσικότερο και από τη φυσική λειτουργία του ανθρώπου -την αναπνοή».
[-Αν σε όλα τα παραπάνω περί ρουσφετιού, ο κ. Ζουράρις δεν κάνει μόνο χιούμορ, αλλά μιλάει και τη γλώσσα της κομματικής αλήθειας, τότε είναι σημαντικό να αντιληφθούμε το πώς οι πολιτικοί μας εννοούν (και ευνοούν) το ρουσφέτι. «Αριστερό» ή «δεξιό» το ρουσφέτι είναι διαχρονικό και ακατανίκητο. Το ομολογεί στο τέλος της παρέμβασής του ο κ. Ζουράρις λέγοντας: «Το ρουσφέτι είναι αδύνατον να καταργηθεί εκτός και αν μας βάλουν τσιπάκι…»! Λέτε;] (Στ.Γ.Κ.)
ΔΥΣΤΟΚΙΑ Ή ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ;
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επί μήνες τώρα, παίζει με τους δανειστές το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Ένα «κρυφτούλι», δηλαδή, που να δείχνει ότι θέλει μεν (δήθεν) να υπόγράψει τη συμφωνία, αλλά δεν…συμφωνούν σ’ αυτό οι άλλοι (ΔΝΤ-Ε.Ε.)!
ΩΣΤΟΣΟ κάθε καθυστέρηση σημαίνει επιπλέον αύξηση των δανείων, άρα αύξηση φορολογίας, και συνεπώς μεγαλύτερη καταπίεση στο λαό. Για τον οποίο βαυκαλίζεται η κυβέρνηση ότι…αγωνίζεται!
ΚΑΙ ενώ η συμφωνία θα έπρεπε να είχε υπογραφεί αμέσως μετά τις εκλογές (Σεπτ. 2015), ή το αργότερο στις αρχές του χρόνου (2016)- θυμηθείτε μόνο εκείνο το «αλίμονό μας, αν φτάσουμε στο Μάη» του κ. Τσακαλώτου- ήδη φτάνουμε στο Μάη και οι υπογραφές δεν έπεσαν.
ΚΑΙ γιατί, λέτε, έχει στηθεί όλο αυτό το σκηνικό; Μάλλον για να επιρρίψει η κυβέρνηση τελικά στους θεσμούς τη λήψη των βαρύτατων μέτρων που μας επιφυλάσσει. Και όχι στην άπειρη, πολιτικάντικη και αδικαιολόγητη ολιγωρία της να συμφωνήσει έγκαιρα γι αυτά, ώστε να κλείσει ένας κύκλος. Όμως, το μόνο που κερδίζει η κυβέρνησ, χωρίς να το αντιλαμβάνεται (;), είναι μια αυξανόμενη απογοήτευση, αλλά και πολλή οργή του κόσμου για την ανικανότητά της. (Στ.Γ.Κ.)
[ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ (22-4-16)
Το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο αφιερωμένο στην Τυπογραφία, την τέχνη που άλλαξε τη ροή της ιστορίας, βρίσκεται στα Χανιά, λίγο πριν την είσοδο της πόλης, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας και αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες πτέρυγες, και τρείς επιμέρους αίθουσες που καλύπτουν έκταση περίπου 1.200 τ.μ.
Προσωπικό μεράκι και στοίχημα του δημιουργού του Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” και της συζύγου του Ελένης, το Μουσείο ξεκίνησε ως ιδιωτική συλλογή σε περιβάλλον φυσικό για ένα τεχνολογικό – βιοτεχνικό μουσείο. Το 2005 εγκαινιάστηκε επίσημα και το 2012 προστέθηκε σε αυτό νέα πτέρυγα. Το 2015 συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας και εγκαινίασε μία ακόμα αίθουσα με σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες, ξυλογραφίες κλπ..
Από το 2012 το Μουσείο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums).
Φέτος (2016) το Μουσείο Τυπογραφίας κλείνει 11 χρόνια λειτουργίας και έχει την χαρά και την τιμή να είναι υποψήφιο για το σπουδαίο βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016”, European Museum of the Year Award (EMYA 2016) που απονέμεται από το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων (European Museum Forum – EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο Μουσείο που μέσα από την ξενάγηση “αφηγείται” διαδραστικά, (συμμετοχή επισκεπτών, σχετικά βίντεο) πως ξεκίνησε και πως αναπτύχθηκε η σπουδαιότερη – ίσως- εφεύρεση του ανθρώπου, η Τυπογραφία. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά πιεστήρια και να ανακαλύψουν ένα ξεχασμένο αυτονόητο: τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.
Παράλληλα το Μουσείο είναι χώρος πολιτισμού και γραμμάτων. Στους χώρους του φιλοξενούνται συνέδρια, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, κάθε χρόνο διοργανώνει διεθνή διαγωνισμό αφίσας κλπ.
Πρόκειται για ένα Μουσείο “ζωντανό”, που διαρκώς εξελίσσεται και αλλάζει, όπως ακριβώς η Τέχνη που παρουσιάζει, η Τυπογραφία.]