"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αδιέξοδα, αδιέξοδα… (Χ.Ν., 19-4-16)

 

 

 

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ-ΚΑΙ ΔΙΣΕΠΙΛΥΤΑ-ΑΔΙΕΞΟΔΑ

 

ΑΠΕΙΡΗ και ασυντόνιστη η «δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση» φαίνεται να τα έχει χαμένα. Τόσο με το προσφυγικό, όσο και-περισσότερο- με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης!

 

ΑΛΛΑ, μήπως δεν είναι η ίδια που ως αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει υπέρμετρα και λαϊκίστικα μια πολιτική με ένα στείρο καταγγελτικό λόγο απέναντι σ΄αυτά τα ίδια προβλήματα που τώρα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει-μάλιστα σε βαρύτερη μορφή;

 

ΑΥΤΗ η ανερμάτιστη πολιτική «εμπλουτισμένη» και με τις «ιδιωτικές» πρωτοβουλίες ορισμένων υπουργών (όπως του κ. Δρίτσα) ουσιαστικά παρέχει τη δυνατότητα σε παράκεντρα εξουσίας (όπως σε ορισμένες ΜΚΟ) να ασκούν παρα-πολιτικές που μάλλον αποβαίνουν εις βάρος της χώρας.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των δυο παραπάνω αδυναμιών (προσφυγικό και εκκρεμούσα αξιολόγηση) είναι να επικρατεί ένα «χάος» παντού και μια μεγάλη αναξιοπιστία σε όποια μέτρα προτείνει η κυβέρνηση.

 

ΑΠΟ τη μια η απέλπιδα προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της χώρας «να τα βρει» με τους θεσμούς κι από την άλλη το προσφυγικό που παγιώνεται ως μόνιμο πρόβλημα της χώρα, οδηγούν σε δισεπίλυτα αδιέξοδα την κυβέρνηση Τσίπρα.

 

ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ η ανέμελη πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» της κας Τασίας, χωρίς καν να έχουμε οργανώσει στοιχειώδεις χώρους υποδοχής, αλλά και οι μετέπειτα αναξιόπιστες ταυτοποιήσεις όπως και η υπέρμετρη συσσώρευση μεγάλου όγκου προσφύγων στην Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά, έφεραν το εσπευσμένο κλείσιμο των συνόρων! Με όλα τα σημερινά αδιέξοδα…

 

ΑΛΛΑ, στην πολιτική όπως και στην ιατρική, ισχύει απαρέγκλιτα το αξίωμα «προλαμβάνειν και ου θεραπεύειν». Διαφορετικά έχουμε «παρενέργειες» και «πρόσθετα προβλήματα» των οποίων η ίαση δεν είναι πάντα εύκολη.

 

ΣΗΜΕΡΑ ολόκληρη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής προσφύγων με επιτηρητές το ΝΑΤΟ (στη θάλασσα), την Ε.Ε., τη νεοσύστατη ευρωπαϊκή υπηρεσία χορήγησης ασύλου, την Europol (Ευρωαστυνομία), τον Frontex (ευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχου εξωτερικών συνόρων) και σε ένα βαθμό τη «συμμετοχή» της Τουρκίας!

 

ΜΕ ΤΟΣΑ αδιέξοδα κανείς δεν ξέρει τι τέξεται η επιούσα: πού δηλαδή αποβλέπει η Τουρκία, ποιος ο πραγματικός ρόλος του ΝΑΤΟ, πόσο έτοιμη είναι η Ε.Ε. για μια «μεγάλη ταραχή» στην περιοχή και ποιος θα βγει ωφελημένος από μια οποιαδήποτε σύγκρουση; Είναι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, ή θα μπούμε σε μια περιπέτεια στην οποία πιθανόν κι εμείς θα καταλήξουμε να έχουμε τη μοίρα των προσφύγων;  (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο (16/4/16), προσκεκλημένου του ΠτΔ κ. Παυλόπουλου, με τη σύμπραξη και των δυο Προκαθημένων της Ορθοδοξίας, κ.κ. Βαρθολομαίου (Οικουμενικού Πατριάρχη) και Ιερωνύμου (Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος) ανήκει πια στην ιστορία.

 

ΠΟΛΛΗ θετική κρίνεται και η παρουσία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.

 

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ μπορούμε να πούμε πως επρόκειτο για μια επίσκεψη γεμάτη συναισθήματα, συμβολισμούς και ανθρώπινες στιγμές. Μακριά από στείρες πολιτικές, άσκοπες κινήσεις προβολής και κενούς περιεχομένου λόγους, κυριάρχησε το ανθρώπινο στοιχείο και προβλήθηκε ο ανθρώπινος πόνος: όταν, ας πούμε, μια γυναίκα πρόσφυγας έσπασε τον αστυνομικό κλοιό για να πλησιάσει τον Ποντίφηκα αλλά και τη στιγμή που ένας άλλος πρόσφυγας ζήτησε γονατιστός και με λυγμούς την ευλογία του Πάπα, φάνηκε όλο το μεγαλείο των λέξεων συμπόνια-αγάπη-συνάνθρωπος.

 

Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ είχε αντίκρισμα και στην πραγματικότητα, αφού ο Πάπας επέστρεψε στο Βατικανό έχοντας μαζί του δώδεκα (όσοι και οι Απόστολοι) πρόσφυγες από το νησί, δίνοντας έτσι το παράδειγμα σε όλη την Ε.Ε. να κάνει το ίδιο.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, οι τρεις Προκαθήμενοι των Εκκλησιών, κυρίως όμως ο Πάπας που ακολουθεί ένα αυστηρότατο πρωτόκολλο στο Βατικανό, εμφανίστηκαν υπέρ το δέον ανθρώπινοι. Ειδικότερα ο Πάπας που, καταστρατηγώντας τελείως τα ειωθότα, συνέφαγε δημόσια με πρόσφυγες! Κάτι το τελείως καινοφανές για έναν Ποντίφηκα.

 

 

ΜΙΑ είναι η ουσία: με την κίνησή τους αυτή οι τρείς Προκαθήμενοι των Εκκλησιών έστειλαν στα πέρατα της Οικουμένης το ηχηρό μήνυμα πως καμιά προσφυγική κρίση δεν είναι- και δεν πρέπει να είναι- θέμα ενός τόπου, ενός λαού, μιας μόνο κυβέρνησης. Είναι θέμα όλόκληρης της ανθρωπότητας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

«Κάθε μέρα που περνά, η κυβέρνηση Τσίπρα ζημιώνει τη χώρα»!

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Και, περνώντας και στο «δια ταύτα», πρόσθεσε: γι’ αυτό αυτή η κυβέρνηση «πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό»!

Αλλά τα ίδια ακριβώς δεν έλεγε κι ο κ. Τσίπρας, όσο κυβερνούσαν οι προηγούμενες «μνημονιακές» κυβερνήσεις;

Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν αλλάζουμε με τίποτε αφού κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι δεν βλέπουν τίποτε πέρα από τη μύτη τους. Ούτε καν ότι βρισκόμαστε σε συνεχή κίνδυνο.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε