"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια στην επικαιρότητα (Χ.Ν., 29-3-16)

 

 

 

ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ, ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ!

Μπαλτάς, Φίλης, Μουζάλας, Χριστοδουλοπούλου (κα Τασία), και τώρα Μάρδας. Ποιο το κοινό τους σημείο; Η λέξη ατόπημα! Όλοι τους προκάλεσαν με κάποια δήλωση ή ενέργειά τους το κοινό αίσθημα.

 

Ή, πιο απλά, δεν μίλησαν «politically correct»!

 

Ο τελευταίος μάλιστα, ο κ. Μάρδας, προκάλεσε ένταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας διότι, ως υφυπουργός των Εξωτερικών, «μίλησε» για ευκαιρίες προσέλκυσης επενδυτών από τις τάξεις των προσφύγων (!), με… αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείρισή τους!

 

Οι δηλώσεις του κ. Δ. Μάρδα έγιναν την Κυριακή (27/3) στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (εκπομπή του κ. Αυτιά): υπάρχει σκέψη, είπε, να γίνει καταγραφή του οικονομικού προφίλ των μεταναστών και προσφύγων! Συγκεκριμένα δήλωσε: «Στο σύνολο αυτών (των προσφύγων) υπάρχουν κάποιοι που έχουν ένα σύνολο χρημάτων που βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού. Αυτοί μπορούν να ενταχθούν σε μια ρύθμιση που έχουμε ήδη (εννοεί τον επενδυτικό νόμο Λοβέρδου του 2013) ή σε καινούργια, σύμφωνα με την οποία εάν κάποιος φέρει 250.000 ευρώ στη χώρα, τότε μπορεί να έχει ευνοϊκή μεταχείριση στην αγορά κατοικίας και στο δικαίωμα παραμονής στη χώρα».

Μάλιστα χθες (28/3) ο ίδιος δήλωσε, επιμένοντας στην άποψή του, ότι ετοιμάζει σχετική εισήγηση για κατάθεση στη Βουλή! Και προέτρεψε  τους δημοσιογράφους να αναζητήσουν σχετικά στοιχεία στο Google. Ο κ. υφυπουργός διευκρίνισε επιπλέον ότι οι επενδύσεις των προσφύγων δεν θα αφορούν μόνον αγορές ακινήτων (τρόπος που μπορεί να εξασφαλίσει στους «αγοραστές» διαμονή στην Ελλάδα) αλλά και επενδύσεις χρημάτων σε διάφορα είδη δραστηριότητας.

 

… Απορία μας: Μα, αν υπάρχουν πρόσφυγες με τα χρηματικά «προσόντα» που επικαλείται ο κ. υφυπουργός, θα εταλαιπωρούντο άραγε στις λάσπες της Ειδομένης; Μπορεί, έπειτα, ένας πρόσφυγας πολέμου ή ένας οικονομικός μετανάστης να μπει σε κατηγορία… επενδυτών, τη στιγμή  που αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να πάει σε χώρες της δυτικής Ευρώπης και όχι να μείνει στην Ελλάδα, ώστε να εκμεταλλευθεί καλύτερα εκεί τις όποιες καταθέσεις έχει σε τράπεζες του εξωτερικού; Είναι δυνατόν να ασκείται σοβαρή οικονομική πολιτική με πυροτεχνήματα αυτής της μορφής;

 

Εν πάση περιπτώσει, κατά πως φαίνεται και αντιλαμβανόμαστε όλοι, η κυβέρνηση, με τις άστοχες (ή μήπως επί τούτο;) δηλώσεις των στελεχών της, τείνει μάλλον να γίνει ένα σύνολο…  ατοπημάτων! (Στ.Γ.Κ.)

 

Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

ΜΕ ΤΟ να είναι η χώρα μας ο αδύναμος κρίκος της Ε.Ε., ήταν επόμενο να χτυπηθεί καίρια από την κρίση χρέους (2009). Εξακολουθεί δε, για έκτη χρονιά, να πληρώνει ακριβά την αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να βρούν βιώσιμη λύση, και την ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να κάνουν βαθιές τομές στην πάσχουσα ελληνική κοινωνία.

 

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ εντοπίζεται κυρίως στη συνεννόηση και στην αποδοχή των αναγκαίων μέτρων, κυρίως δε στην εφαρμογής τους από πλευράς μας.

 

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι ότι, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, ενώ παραδοσιακά, όταν η χώρα περνούσε παρόμοιες μεγάλες κρίσεις, είχαμε πάντα κάποιον υπεύθυνο ηγέτη που ήξερε πού να απευθυνθεί και με ποιον να συνομιλήσει, σήμερα δεν έχουμε κανένα. Μάλιστα, εδώ που φτάσαμε με τη «δεύτερη φορά αριστερή» κυβέρνηση, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξέρεις με ποιον πρέπει να μιλήσεις ή να συμμαχήσεις στην Ε.Ε.,  και να είσαι σίγουρος ότι θα πάρεις μια αξιόπιστη απάντηση. Αλλά, πόσο αξιόπιστοι είμαστε εμείς οι ίδιοι απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, ή και στους ίδιους τους εαυτούς μας, όταν ο κάθε αρμόδιος πολιτικός δοθείσης ευκαιρίας εκφράζει την ιδεοληψία του;  (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ

 

ΤΙΜΗΘΗΚΕ λαμπρά η 80η επέτειος του θανάτου του μεγάλου Ελ. Βενιζέλου. Πλήν των καθιερωμένων, εστιάζουμε την προσοχή μας στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, που ήταν ο πρώην βουλευτής και συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης.

 

ΣΤΗΝ ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως αξεπέραστο πρότυπο πολιτικού οραματιστή. Υπογράμμισε πως «ο Βενιζέλος είναι ο ορισμός του μεταρρυθμιστή ηγέτη».

 

 

ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ του Ελ. Βενιζέλου ο ίδιος και συγγραφέας σχετικού έργου, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το αξεπέραστο πρότυπό του μας δίνει τον ορισμό της ηγεσίας σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας και κρίσης. Ηγέτης γίνεσαι, μας λέει με το έργο του, όταν το εσωτερικό σου ρολόι συγχρονίζεται με το ρολόι της ιστορίας όταν το εσωτερικό σου κάλεσμα συγχρονίζεται με το κάλεσμα της ιστορίας».


 

… ΑΛΛΑ Βενιζέλοι δεν ξαναγεννιούνται σ’ αυτή τη χώρα. Διότι ούτε οραματιστές πολιτικούς έχουμε πια, ούτε και ηγέτες ολκής που να προβλέπουν τα γεγονότα, να τα διαμορφώνουν κατά το δοκούν και να δημιουργούν ιστορία! (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε