"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

elia-anthropos (μια εικόνα χίλιες λέξεις, Χ.Ν., 3-3-16)

 

 

 

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ (φωτό, ελιά-άνθρωπος)

Η ΕΛΙΑ είναι το πιο ευλογημένο δέντρο στην ελληνική επικράτεια. Θεόσταλτο και προστατευόμενο από Θεούς και ανθρώπους. Η Κρήτη είναι περήφανη για τους ελαιώνες και το εξαιρετικό λάδι της. Όμως κάθε χρόνο γίνεται αγώνας από κρατικούς και τοπικούς φορείς στο να κρατηθεί η τιμή του κρητικού ελαιολάδου σε αξιοπρεπή επίπεδα.

 

ΚΑΙ ναι μεν η παραγωγή και συγκομιδή του ελαιοκάρπου είναι ευθύνη των ελαιοπαραγωγών, όμως η τιμή του εξαρτάται τόσο από διεθνείς συγκυρίες όσο και κυρίως από την πολιτική -κυβερνητική στρατηγική-επί του θέματος. Ας πούμε, το θεωρούμε αδιανόητο σήμερα που η χώρα μας περνάει μια τόσο σοβαρή κρίση, να εισάγεται τυνησιακό ή ιταλικό λάδι και να μη φροντίζουμε το ήδη υπάρχον ελληνικό.

 

ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, οι Κρήτες αγρότες ελαιοπαραγωγοί είναι άρρηκτα δεμένοι με το χώμα και τα δέντρα τους. Κι αυτό απεικονίζεται σε μια φωτογραφία (έστω κι από άλλο ελαιοπαραγωγικό ελληνικό τόπο): Ένα «δώρο» της φύσης, μια κυριολεκτικά προσωποποίηση του θείου δέντρου (φωτό, 1), που μάλιστα εκφράζει και την αγωνία των ανθρώπων της εποχής μας.

Πού πάμε; (Στ.Γ.Κ.)

Σημείωση: Η φωτογραφία στο σχόλιο είναι του ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ ΒΟΥΤΣΑ και βραβεύτηκε με δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμό. Ελήφθη από το περιοδικό ΦΩΤΟ, 2006. Η φωτό είναι (;) από την Άμφισσα.

 


Σχολιάστε