"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επικίνδυνη αδυναμία (σχόλια, Χ.Ν., 1-3-16)

 

 

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ

 

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ πολιτικούς και παρατάξεις για να λύνουν τα προβλήματα της χώρας. Όχι να τα αναβάλλουν στο διηνεκές, ή να προσθέτουν κι άλλα σ΄αυτά!

 

ΕΔΩ κι ένα χρόνο που κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ (με τους ΑΝΕΛ), εκτός από λόγια και ιδεοληπτικές προθέσεις, εκτός από μερικές κινήσεις για το θεαθήναι, δεν είδαμε καμιά βελτίωση στη ζωή μας.

 

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, οι αρνητικοί δείκτες έχουν αυξηθεί, η ζωή μας στενεύει περισσότερο, οι φόροι και η ακρίβεια αυξάνονται, το άγχος της επιβίωσης μεγαλώνει, ενώ και το προσφυγικό έφτασε στο απροχώρητο.

 

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ βαθαίνει και η ελάχιστη ελπίδα που είχαμε επενδύσει στην «πρωτο-δεύτερη» αριστερή κυβέρνηση πεθαίνει.

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στη χώρα είναι εκρηκτική: το ασφαλιστικό δεν ψηφίζεται, το φορολογικό περιμένει, η αξιολόγηση των θεσμών αναβάλλεται, οι αγρότες κόβουν τη χώρα στα δυο με τα τρακτέρ τους, το προσφυγικό γίνεται το υπ’ αριθμό ένα άλυτο πρόβλημα της χώρας. (Ήδη, περισσότεροι από 25.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι σε διάφορα κέντρα, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται από μέρα σε μέρα)

 

ΕΤΣΙ, θεωρείται δικαιολογημένος ο προβληματισμός των εχέφρονων πολιτών, αλλά και πολλών Συριζαίων βουλευτών. Οι αντοχές των τελευταίων στη διαχείριση τόσων πολλών θεμάτων και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα, έχουν εξαντληθεί. Ο προβληματισμός τους περί του πρακτέου έχει μεταφερθεί στο Μαξίμου.

 

ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ στις συνομιλίες τους έπαψαν να εκφράζουν τη βεβαιότητα που εξέφραζαν μέχρι προ τινός: ότι, δηλαδή, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι δεδομένη κι ακλόνητη κι ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές θα μπορούσαν από μόνοι τους να σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων!

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αναζητείαται εναγώνια νέο σχήμα, ή νέα πλειοψηφία στη Βουλή.

 

ΚΙ ΟΜΩΣ, και πάλι χάθηκε πολύτιμος πολιτικός χρόνος, λόγω άσχετων με την πραγματικότητα, ιδεοληπτικών θέσεων. Διότι, σε ότι αφορά το προσφυγικό, δεν αρκεί να διατυμπανίζεις τον «ανθρωπισμό» της χώρας όταν δεν έχεις φτιάξει καν στοιχειώδεις υποδομές, ώστε αυτός να γίνεται πραγματικότητα.

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ αίτιο της κατάρρευσης της χώρας, αυτή τη φορά δεν θα είναι η κακή πολιτική των κυβερνώντων αλλά η άρνηση ενός αριστερού κόμματος να αποδεχθεί την πραγματικότητα, να προσαρμοσθεί σ’ αυτήν έγκαιρα και να την αντιμετωπίσει… Μια αδυναμία δηλαδή του κυβερνάν σε όλο της το μεγαλείο. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

 

ΚΑΘΕ δημοσκόπηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζει μια στιγμιαία θέση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης πάνω σε ορισμένα θέματα: Για μας τους Έλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου (22/2), επτά στους δέκα ανησυχούν για την πορεία της Ε.Ε, εκτιμώντας ότι αυτή έχει πάρει λάθος δρόμο. Περισσότερο δε από όλους τους Ευρωπαίους οι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης (σε ποσοστό 63%).

 

ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ, οι Έλληνες των μνημονίων ομολογούν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει πλήρως ακυρωθεί (ποσοστό 92%), ενώ οι προβλέψεις τους για το 2016 είναι απογοητευτικές (ποσοστό 45% προβλέπει επιδείνωση της ζωής γενικότερα).

 

ΣΤΑ σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι ερωτόμενοι Έλληνες αναφέρονται στην ανεργία (55%) και την κατάσταση της οικονομίας (45%), ενώ το προσφυγικό θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η Ε.Ε. (ποσοστό 52%).

 

ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά, επτά στους δέκα Έλληνες τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ενιαίο νόμισμα, το ευρώ. Μάλιστα, το ελληνικό ποσοστό καταγράφει αύξηση +7 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το Νοέμβριο 2014 (63%) παρ’ όλο ότι το 2015 -ειδικότερα κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου- αναδείχθηκε σε κεντρικό παγκόσμιο ζήτημα η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στη νομισματική ένωση.

 

ΕΙΝΑΙ αξιοσημείωτο επίσης ότι, παρά τη δυσαρέσκεια για την αρνητική στάση της Ε.Ε. στο φαινόμενο της εισροής εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών/προσφύγων στη χώρα, η ελληνική κοινή γνώμη αναδεικνύει το ανθρώπινό της πρόσωπο επιμένοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες  (ποσοστό 85%).  Το ελληνικό ποσοστό που προκρίνει την επιλογή της αλληλοβοήθειας, είναι το 4ο υψηλότερο της έρευνας, μετά από τους Σουηδούς (94%), τους Ολλανδούς (88%) και τους Δανούς (86%).

 

ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΕΡΟ εύρημα όλων, κατά την άποψή μας, είναι ότι οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών. Συγκεκριμένα τάσσονται υπέρ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς άλλες χώρες (75%), υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (72%) και υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση (77%).

 

… ΑΠΟ τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο πως η Ε.Ε. εξελίσσεται μεν, αλλά πολύ αργά. Και ή θα μεταλλαχθεί σε μια οντότητα που θα αποβλέπει στα συμφέροντα όλων των λαών της προστατεύοντάς τα, ή θα αυτοδιαλυθεί, ανίκανη και ανήμπορη να ακολουθήσει τις επιταγές των καιρών. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε