"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πολιτικό κόστος (σχόλια Χ.Ν., 25-2-16)

 

 

 

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ (φωτό, Τάσος Γιαννίτσης)

 

ΛΙΤΟΣ στις κουβέντες του, όμως εύστοχος στις προτάσεις του για το ασφαλιστικό. Και μακάρι να είχε εισακουστεί, τότε που έπρεπε. Δυστυχώς, το καταραμένο πολιτικό κόστος κυριάρχησε σε όλη τη Μεταπολίτευση, αλλά βασιλεύει και σήμερα…

 

ΕΤΣΙ, φτάσαμε στην απόλυτη καταστροφή ενός θεσμού, του ασφαλιστικού, που αν δούλευε σωστά δεν θα βρισκόμασταν στην τραγική σημερινή κατάσταση.

 

Ο ΤΑΣΟΣ Γιαννίτσης (1944-), πολιτικός ολκής και ακαδημαϊκός, διετέλεσε πολλές φορές υπουργός ή υφυπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις. Με επιτυχία. Οι μελέτες και επισημάνσεις του για το ασφαλιστικό, αν και μακροπρόθεσμα σωτήριες (επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη), συνάντησαν τη σφοδρή αντίσταση από την τότε αντιπολίτευση (αριστερά και δεξιά) και κυρίως από τον κομματικό συνδικαλισμό.

 

ΣΗΜΕΡΑ που τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο, με τους αγρότες και την κυβέρνηση να διαπληκτίζονται πια στα μπλόκα, καλόν είναι να ξανακούσουμε τον κ. Γιαννίτση. Έστω και σαν… επίλογο!

 

ΣΤΗΝ εφημερίδα «Το Βήμα» (21/2/16) μάς υπενθυμίζει με απόλυτη ευκρίνεια την παράνοια που υπάρχει στη χώρα μας και το ατελέσφορο της εκάστοτε πολιτικής επί του θέματος. Λέει: «Η αιτία της οφθαλμοφανούς επιδείνωσης του ασφαλιστικού, που σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε την κρίση, ήταν ο συνδυασμός της ηρωικής αντίστασης σε οποιαδήποτε δομική αλλαγή του ασφαλιστικού με τον τρόμο διαδοχικών κυβερνήσεων μπροστά στο πολιτικό κόστος»!

 

ΕΤΣΙ, με αριστερές ή μη κυβερνήσεις, η κατάσταση έχει πάρει μια ανεπίστροφη πορεία, μια κατιούσα. Και όσες περικοπές κι αν γίνονται (που θα γίνονται εσαεί μέχρι μηδενισμού του χρήματος) σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, δεν πρόκειται να σωθούμε με τίποτε.

 

ΑΝ δεν αλλάξουμε νοοτροπία…

 

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, εισφοροδιαφυγή, συνδικαλισμός, ασυνεννοησία κομμάτων, ακατανόητες ιδεοληπτικές θέσεις που προβάλλονται ως επίσημες, ασυνέπεια λόγων και πράξεων, μη εμπιστοσύνη ανάμεσα σε «θεσμούς» και κυβέρνηση κ.λπ., όλα αυτά και πολλά άλλα επιδεινώνουν και επιβαρύνουν μια κατάσταση που προ πολλού έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των κυβερνώντων. Αλίμονό μας! Κι ο Θεός να βάλει το χέρι του… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΤΑ ΝΕΩΡΙΑ

 

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ μνημεία της πόλης μας, δεσπόζουν στο λιμάνι προσελκύοντας χιλιάδες κόσμου. Τουλάχιστον το βλέμμα, αλλά και την απορία τους. Επειδή, αποτελούν απλά μια «νεκρή ζώνη» εδώ και χρόνια, αφού δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τώρα όπως θα έπρεπε. Ούτε και είναι επισκέψιμα. Παραμένουν ως «αποθήκες» υλικών. Και είναι κρίμα, διότι ενώ στο Ηράκλειο έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν κάθε μνημείο της παραλιακής ζώνης της πόλης (άραγε, πώς;), εμείς εδώ βραδυπορούμε.

 

ΤΟ ΟΤΙ βέβαια τα Νεώρια παραχωρήθηκαν, έστω και για μια πενταετία στο Δήμο Χανίων, αυτό και μόνο το γεγονός θεωρείται «μεγάλη επιτυχία και μεγάλη ευκαιρία» για την πόλη, όπως επεσήμανε (24/2) και ο κ. Παρ. Περάκης στα Χ.Ν.

 

ΑΛΛΑ και μεγάλη ευθύνη! Ελπίζουμε να υπάρχουν ήδη μελέτες αποκατάστασης και ανακαίνισής τους, όπως και να βρεθούν χορηγοί που θα συνδράμουν στη χρηματοδότηση μιας τόσο σημαντικής παρέμβασης/επένδυσης για την πόλη των Χανίων. Διότι τα Χανιά παρουσιάζουν μια αυξητική τάση στον τουρισμό, πράγμα που σημαίνει πως μια σοβαρή «επένδυση» στον πολιτισμό τους, μόνο οφέλη θα προσκόμιζαν σε όλους τους κατοίκους. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Στην απαντητική τους προς τον κ. πρωθυπουργό ανακοίνωση, οι αγρότες (23-2-16) αναφέρουν και τα εξής: «Με άδεια χέρια και χωρίς ελπίδα, μάς επέτρεψε ο κ Τσίπρας να φύγουμε, μετά την πολυπόθητη συνάντηση που θα μείνει στην ιστορία ως η «συνάντηση του απόλυτου τίποτα».

 

Εδώ που φτάσανε τα πράγματα πώς θα το έλεγαν οι άρχαίοι ημών πρόγονοι; Απλά: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε