"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Mικροπολιτικά (Σχόλια, Χ.Ν., 18-2-16)

 

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

-O υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένος, επιθεωρώντας τους χώρους του κέντρου καταγραφής προσφύγων στη Χίο, δήλωσε και τα εξής σχετικά με την αμφιλεγόμενη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό (16-2-16): «Η αποστολή της νατοϊκής δύναμης δεν επηρεάζει την εθνική κυριαρχία της χωράς»! Επανέλαβε δε ότι «τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα της Ελλάδας». Επιπλέον πρόσθεσε ότι  «οποιεσδήποτε άλλες συζητήσεις δεν ωφελούν σε τίποτα και δεν αφορούν την Ελλάδα».

[Μα, είναι δυνατόν να λέγονται αυτά από τον αρμόδιο Έλληνα υπουργό της Εθνικής Άμυνας; Εάν η «αποστολή» της νατοϊκής δύναμης καταλήξει να είναι ελληνοτουρκική στο προσφυγικό, ποιος εγγυάται στον κ. Καμμένο, ότι η Τουρκία που, καλυπτόμενη υπό τον μανδύα του ΝΑΤΟ, «δεν θα βάλει πόδι» στο Αιγαίο και δεν θα απαιτεί, με τη συνδιαχείρηση, και κάθε άλλη συμμετοχή; Έτσι, δεν θα κερδίσει αβρόχοις ποσί ό,τι επιδιώκει δεκαετίες επί δεκαετιών, με τις «γκρίζες ζώνες» και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας; Έχουμε ή δεν έχουμε ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο, κατοχυρωμένα διεθνώς; Είμαστε ή όχι το σύνορο της Ε.Ε. με χώρες που δεν ανήκουν σ΄αυτήν (όπως η Τουρκία); Αν δεν είμαστε σε θέση να υπερασπίσουμε ή να προστατέψουμε ό,τι μας ανήκει, τότε είμαστε «τελειωμένοι» ως έθνος και ως Έλληνες. Αλλά, ερασιτεχνισμός, επιπολαιότητες ή πλήρης ασχετοσύνη δεν είναι δυνατόν να συγχωρούνται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.]

 

-Η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία (όλες πρώην ανατολικές χώρες που ανήκαν στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, αλλά είναι μέλη σήμερα της Ε.Ε.) έρχονται από κοινού να επιδείξουν την… αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες (και την Ελλάδα) απαιτώντας να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Αλβανία!

[Μάλλον επιστρέφει το παλιό σύνδρομο της καχυποψίας προς κάθε ξένο που κατείχε αυτές τις χώρες όσο ανήκαν στο ανατολικό μπλοκ. Ακόμη θυμόμαστε, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980, σε μια εκδρομή μας στην Ουγγαρία, τα πυκνά ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα στα σύνορά της, τους πάνοπλους συνοριακούς φρουρούς με τα λυκόσκυλα, το λοστό που είχαν για να ανοίγουν δήθεν «κρύπτες» φυγάδων στα λεωφορεία κ.λπ. Αν επιστρέφουμε σε τέτοιες σιδερόφρακτες εποχές, αλίμονο στην Ευρώπη που θα συμπεριλαμβάνει ως μέλη της τέτοιες ρατσιστικές και μισαλλόδοξες χώρες. Αλίμονο σε τέτοιους «Ευρωπαίους» που αγνοούν πως βασική αξία του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η αλληλεγγύη κι ο ανθρωπισμός.] (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΔΥΟ ΕΠΟΧΩΝ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι εδώ στην Κρήτη, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν γνωρίσαμε βαρύ χειμώνα. Οι θερμοκρασίες θυμίζουν τελευταία καλοκαίρι, αφού οι θάλασσε γέμισαν από κολυμβητές! Και ευτυχώς που ο καιρός είναι καλός, γιατί με την κοινωνικοοικονομική κρίση που μας ταλανίζει εδώ και έξι χρόνια και που πάει επιδεινούμενη, θα ήταν οδυνηρό αν μας έπεφτε και βαρυχειμωνιά… Εικόνες, λοιπόν, στο μεταίχμιο χειμώνα-άνοιξης/καλοκαιριού, έστω κι αν επίσημα η άνοιξη καταφθάνει περίπου σε  ένα μήνα:

 

-Δυστυχώς, η κατάσταση του κτηρίου της φωτογραφίας -ουσιαστικά ένα ετοιμόρροπο ερείπιο είναι- επί της Τζανακάκη απέναντι από την κύρια είσοδο του Δημοτικού Κήπου είναι αρκετά επικίνδυνη. Το κτήριο, βέβαια καλώς μεν αγοράστηκε από το Δήμο Χανίων για να στεγάσει μελλοντικά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αλλά μέχρι τότε…; Η έστω κλειστή είσοδός του (φωτό, 1) με τις επιδαψιλευμένες κολόνες της είναι άκρως όπως φαίνεται επικίνδυνη. Οπότε απαιτείται ή μια κάποια στοιχειώδης επιδιόρθωση ή να γίνουν ειδικές πλεγμάτινες θήκες ώστε να μη πέσουν προκαλώντας τραυματισμό στους περαστικούς.

 

 

 

 

-Επισκεπτόμενος κανείς τους Αγίους Αποστόλους για κολύμπι ή περίπατο, γίνεται μάρτυρας μιας διαιωνιζόμενης κατάστασης: τα απομεινάρια παλιών κτηρίων μιας άλλοτε θερινής κατασκήνωσης (;) που μένουν ανέγγιχτα εδώ και χρόνια και θυμίζουν «εξωτικό» τοπίο (φωτό,2). Εντάξει, δεν λέμε να γίνει εμπορική εκμετάλλευσή τους από το Δήμο. Το τοπίο, και σωστά, δεν πρέπει να καταστραφεί με τίποτε. Αλλά, μήπως μια υποτυπώδης στήριξη και επισκευή των τοίχων, θα διευκόλυνε αφάνταστα τους «ζωγράφους των δρόμων» (γκράφιτι) που ήδη έχουν διακοσμήσει μερικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους τους; Τουλάχιστον ζωγραφισμένοι θα αποτελούσαν μια ενδιαφέρουσα έκθεση από grafitti! Λέμε τώρα… (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Σημαίνον ευρωπαϊκό πολιτικό πρόσωπο, σχολιάζοντας την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, επισημαίνει πως οι παράγοντες που την προκαλούν είναι: η πολυπλοκότητα του συστήματος, η άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών και η μη ανταποδοτικότητα του κοινωνικού κράτους.

… Όλοι γνωρίζουμε τί πρέπει να γίνει με τα προπβλήματα της χώρας. Κανείς μας όμως δεν τολμάει τις μεγάλες τομές, με τις  μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη και η «αριστερή» κυβέρνηση φοβάται το «θεριό», φορολογώντας πάντα τα αιώνια υποζύγια.

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε