"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Οι πρόσφυγες- Les refugies -2016 (X.N., 4-2-16)

 

 

 

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΕΝΑ ΟΞΥΤΑΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 

Η ΣΥΝΕΧΗΣ και ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, χωρίς μάλιστα να έχουν δημιουργηθεί ακόμη εκείνες οι απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας τους, προκαλεί συζητήσεις και σενάρια που μόνο κακόβουλοι αναλυτές θα μπορούσαν να σκεφθούν. Έστω και σαν έμμεση πίεση…

 

ΕΤΣΙ, ακούμε για εκδίωξης της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, διότι, λέει, δεν φυλάσσει η χώρα μας καλά τα σύνορά της. Λες και η υπόθεση των προσφύγων του πολέμου που οι ίδιοι οι Αμερικανοευρωπαίοι προκάλεσαν στη Συρία, είναι…υπόθεση της ταλαίπωρης και σε κρίση ευρισκόμενης χώρας μας!

 

ΠΡΟΣ ΣΤΙΓΜΗΝ, ας υποθέσουμε ότι η Συνθήκη Σένγκεν παύει να ισχύει για τη χώρα μας και πως η Ε.Ε. αποφασίζει ότι τα πραγματικά της σύνορα δεν βρίσκονται στην Ελλάδα! Άραγε, θα σταματήσουν έτσι να έρχονται πρόσφυγες, με προορισμό τις χώρες της Ε.Ε; Όχι βέβαια…

 

ΟΣΟΙ ασχολούνται σοβαρά με το θέμα αυτό προβλέπουν ότι, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποβληθεί από τη Συνθήκη Σένγκεν, η χώρα θα βρεθεί να έχει στο έδαφός της πιθανόν και 500.000 πρόσφυγες! Χωρίς, φυσικά τότε να υπάρχει διέξοδος προς τη Βουλγαρία και τη FYROM. Και τι θα γίνει, όταν δεκάδες χιλιάδων μεταναστών βρεθούν στα βόρεια σύνορά μας και θα θέλουν να φύγουν για Ε.Ε.; Εσωτερικός Πόλεμος; Αυτό θέλουν;

 

ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ εφιαλτική εικόνα δεν θα ευνοήσει κανένα, διότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα που με την ανθρωπιστική της παιδεία δέχεται τους δυστυχείς πρόσφυγες, έστω προσωρινά στα νησιά ή σε καταλύματά της. Το θέμα είναι ευρωπαϊκό. Η δε πίεση πρέπει να ασκηθεί προς την Τουρκία: να σταματήσει η ροή από εκεί ή να ελέγχεται αυστηρά ο αριθμός και το ποιόν των μεταναστών προς την Ε.Ε.

 

ΑΝ η Ε.Ε. δεν θέλει πρόσφυγες και μετανάστες, ας κάνει το παν ώστε ο πόλεμος στη Συρία (και σε άλλα σημεία του πλανήτη) να σταματήσει πιέζοντας τους συμμάχους της, τους Αμερικανούς. Ή, ας το πάρει απόφαση πως όσο υπάρχουν πόλεμοι, θα υπάρχουν και πρόσφυγες. Και άρα, εφόσον διατηρεί ακόμη ψίγματα ανθρωπισμού, θα πρέπει να οργανώσει τα κράτη-μέλη της, έτσι ώστε να δέχονται αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη βοήθειας. Διαφορετικά, δεν της μένει παρά να αυτοδιαλυθεί και «ο σώζων εαυτόν, σωθείτω»! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ

 

ΗΛΘΑΝ στο φως πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τη μαθητική διαρροή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το ποσοστό των μαθητών που το 2014-15 φοιτούσαν στη Γ’ Γυμνασίου και δεν συνέχισαν τη φοίτησή τους στην Α’ Λυκείου, ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 3,84%.

 

ΠΙΟ συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΥΕ–Διόφαντος (=Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) στην Πάτρα, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη σχολική διαρροή από την Γ’ Γυμνασίου στην Α’ Λυκείου είναι τα Δωδεκάνησα και η Ροδόπη, με ποσοστό 8,37% και 8,02% αντίστοιχα.

 

ΠΑΝΩ από το γενικό μέσο όρο του 3,84% βρίσκονται 12 περιοχές, ενώ οι υπόλοιπες 39 περιοχές εμφανίζουν ποσοστό μικρότερο του 3,84%. Τα χαμηλότερα ποσοστά σχολικής διαρροής εντοπίζονται στος νομούς Πέλλας, Φλώρινας, Σάμου, Καρδίτσας, Κοζάνης.

 

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά την Κρήτη: το Ρέθυμνο παρουσιάζει μαθητική διαρροή στο 3,89% (λίγο παραπάνω από το μ.ο.),  το Ηράκλειο 3,16%, τα Χανιά 2,72% και το Λασίθι 2,22%. Νομίζουμε πως η χαμηλή εικόνα μαθητικής διαρροής που παρουσιάζει γενικότερα η Κρήτη, επιβεβαιώνει το ότι τα δημόσια σχολεία της λειτουργούν πολύ καλά και γενικότερα ο τομέας Παιδεία μάλλον κρατιέται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Παρά τη σφοδρή οικονομική κρίση… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Πολλές οι αντιφάσεις, πολλά τα λόγια προς εσωτερική κατανάλωση, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Θα «ματώσουμε πολύ» ακόμη, που έλεγε με την έναρξη της κρίσης και ο ΓΑΠ.

 

Επιβεβαιώνεται έτσι ωμά η παλιά ανώνυμη ρήση που λέει πως «στην πολιτική (οι άνθρωποι) έρχονται με λαμπερό μέλλον και φεύγουν με απαίσιο παρελθόν»!

 

Είτε δεξιοί ή σοσιαλιστές είναι, είτε «αριστεροί» ή νεο-αριστεροί διατείνονται πως είναι!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε