"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ένας χρόνος αριστερά! (σχόλια, Χ.Ν., 26-1-16)

 

 

 

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ τον κ. Τσίπρα να κάνει έναν απολογισμό για τον «Ένα Χρόνο Αριστερά», αισθάνθήκαμε μάλλον απογοήτευση. Ήταν περισσότερο ένας αντιπολιτευτικός λόγος εναντίον της Ν.Δ. «του Κυριάκου Mητσοτάκη» και της δεξιάς, και λιγότερο ένα όραμα, ένα σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 

ΑΛΛΑ, το τί έπραξε η «πρώτη-και δεύτερη- φορά» αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησή τους, το ξέρουμε όλοι και δεν χρειάζονται απολογητικές εξάρσεις:

 

-Με την βαρουφάκεια συγκρουσιακή πολιτική που εφάρμοσε έναντι των  «θεσμών» και την τελική υπογραφή ενός βαρύτερου μνημονίου, διέψευσε οικτρά όλες τις προσδοκίες των ψηφοφόρων της.

-Η πολυδιαφημισμένη μετωπική σύγκρουση με τους «θεσμούς» κατέληξε σε εσπευσμένη υποταγή και δη άνευ όρων, με ένα σκληρότερο μνημόνιο.

-Από ριζοσπάστης λαϊκιστής που ήταν προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, έγινε «βίαια» ένας ρεαλιστής πολιτικός παραμένοντας όμως και λαοπλάνος δημαγωγός.

-Τα στελέχη του κόμματός του σε ελάχιστο χρόνο «έκαψαν» το λεγόμενο «ηθικό -apriori- πλεονέκτημα» για το οποίο επαίρονταν: οι παλαιοπολιτικές μέθοδοι που χρησιμοποίησαν (κραυγαλέοι διορισμοί ημετέρων ως μετακλητών στις αυλές τους κ.λπ.) έδειξαν το πόσο «ίδιοι» με αυτούς που κατέκριναν τόσα χρόνια είναι.

-Η «πρώτη» και «δεύτερη φορά» αριστερή κυβέρνηση, αντί να «ξεμπερδέψει με το παλιό», έγινε βαθύτερο παλιό.

-Από το «έρχεται η ελπίδα» που μας υποσχόταν, μας έμεινε μόνο το «έρχεται», χωρίς να ξέρουμε τί, ποιός και πότε έρχεται.

-Όσο για την κατάργηση του Εν.φ.ι.α, την επαναφορά των 751 ευρώ ως βασικό μισθό, αλλά και την «επιστροφή» του 13ου μισθού/σύνταξης, αυτά παρέμειναν «όνειρα θερινής νυκτός».

-Εκείνη πάλι η περίφημη κατάργηση με ένα νόμο κι ένα άρθρο εν μια νυκτί των μνημονίων, ε, αυτό κι αν είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»!

 

ΚΑΙ τί να πούμε για το ξεπούλημα 14 περιφερειακών αεροδρομίων (και των Χανίων), για την εκδίωξη επενδυτών, τις αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων και φυσικά την απύθμενη ισχυρή φορολόγησή μας με επιβολή σε είδη πρώτης ανάγκης ενός ΦΠΑ 23%.

 

ΤΟ ΟΤΙ σχεδόν όλοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, με τους αγρότες σήμερα βρίσκονται επί ποδός «πολέμου» εναντίον των μέτρων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, δείχνει μάλλον την τεράστια δυσκολία που θα έχει η κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της.

 

ΕΤΣΙ δικαιολογείται και η μεγάλη αποδοκιμασία του λαού για τα πεπραγμένα της «ένας χρόνος αριστερά» κυβέρνησης. Η απογοήτευση φτάνει σε ποσοστό 62,1%, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής (24/1/16). (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΚΛΗΤΩΝ

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ισχυρίζεται πως «οι μετακλητοί υπάλληλοι στα πολιτικά γραφεία των υπουργών δεν είναι διορισμοί» αλλά ότι «αφορούν προσωρινές θέσεις που παύουν να ισχύουν όταν αποχωρήσει, για οποιονδήποτε λόγο, ο υπουργός –ανασχηματισμός, αλλαγή κυβέρνησης

 

ΜΑ, εκεί έγκειται το πρόβλημα, ή στο ότι αυτοί «οι μετακλητοί υπάλληλοι» είναι σχεδόν όλοι συγγενικά πρόσωπα των κυβερνώντων και άρα έχουμε το παλιό «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»; Εξάλλου είναι γνωστόν ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Κάτι που το ζήσαμε εντονότατα με τις «διεφθαρμένες κυβερνήσεις» των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

 

ΚΑ ΒΕΒΑΙΑ, η αιώνια αναπάντητη ερώτηση ημών των αφελών ψηφοφόρων, είναι μία και μόνιμη: Βάσει ποίου νόμου η Βουλή έχει γίνει ιδιωτική επιχείρηση, ώστε ο κάθε βουλευτή ή υπουργός να διορίζει συγγενικά του πρόσωπα; Είναι ή δεν είναι δημόσιος φορέας; Κι αν είναι δημόσιος φορέας, γιατί δεν ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία;

 

ΑΛΛΑ βλέπετε, η ιστορία με τους μετακλητούς επαναλαμβάνεται τώρα, έστω και με «αριστερό» ένδυμα. Εις υγεία ημών των κορόϊδων! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-ΓΙΑ κάθε γραπτή συνταγή φαρμάκων από γιατρό, το φαρμακείο χρεώνει στον πελάτη 1 (ένα) επιπλέον ευρώ, όπως φαίνεται στην απόδειξη! (φωτό, 1) Χωρίς φυσικά να γράφεται καμιά αιτιολογία. Η απορία μας, λοιπόν είναι για ποιο λόγο, άραγε, κρατείται αυτό το ευρώ, αν το κρατούν όλοι οι φαρμακοποιοί ή μήπως έχει καταργηθεί και δεν έφτασε η εντολή σε όλους τους φαρμακοποιούς;

 

-Η ΟΜΟΡΦΙΑ των παλιών αρχοντικών που μένουν ως απομεινάρια μιας άλλης εποχής σε συνοικίες της πόλης, δείχνει έναν άλλο πολιτισμό που κοντεύει να χαθεί. Ευτυχώς αποτυπώνεται σε φωτογραφίες (φωτό, 2): με εσωτερικές αυλές και αετώματα, μεγάλα παράθυρα και καμινάδες, κεραμιδοσκεπείς κόκκινες στέγες, μικρά εσωτερικά μπαλκόνια κ.λπ. Περιμένουν, άραγε, ανακαίνιση ή γκρέμισμα; Όπως ακριβώς και η Ελλάδα μας. Βρισκόμαστε σε ένα υπαρξιακό μεταίχμιο που, από ό,τι φαίνεται, καλούμαστε να επιλέξουμε ή το ολοκληρωτικό «γκρέμισμα» και το νέο χτίσιμο της χώρας, ή ένα κάποιο λίφτινγκ στερεώνοντας πιθανόν καλά τους «τοίχους» των ετοιμόροπων «σπιτιών» μας με αντερείσματα.

(Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε