"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια, (Χ.Ν., 19-1-16)

 

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

  • (αμφίπλευρος συμβιβασμός!): Την εκτίμησή του ότι η τελική συμφωνία για το ασφαλιστικό θα αποτυπώνει αμφίπλευρους συμβιβασμούς εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news», ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκης. Μάλιστα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προτίμησε να προχωρήσει σε μια μονιμότερη μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του όλου συστήματος.

 

[Τώρα, τί είδους «αμφίπλευρους συμβιβασμούς» θα έχουμε, όταν οι του κουαρτέτου -Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM- δηλώνουν πως, ενώ στο ασφαλιστικό ζήτησαν “αγελάδα”, οι δικοί μας τους παρουσίασαν ”γάτα”, ε, αυτό μόνον αρμόδιοι της ελληνικής  οικονομίας είναι σε θέση να μας εξηγήσουν. Όσο για το περί “αναδιανεμητικού χαρακτήρα του όλου συστήματος”, μακάρι να γίνει πράξη αυτό. Επειδή, πάντα την πληρώνουν ορισμένες κατηγορίες, ενώ άλλες απολαμβάνουν απλώς.]

 

  • (δημόσια διοίκηση): Μιλώντας ο πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, είπε και τα εξής: «Θα έλεγα ότι είναι τιμή και χαρά, αλλά και ευτυχής συγκυρία, καθώς αυτή η εκδήλωση συμπίπτει με την έναρξη μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με στόχο να υλοποιήσει μια εξαγγελία, την οποία οι πολίτες αλλά και οι λειτουργοί της Δημόσιας Διοίκησης έχουν ακούσει πολλές φορές να εξαγγέλεται, αλλά δυστυχώς να μην υλοποιείται: Μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στη δομή, τη διάρθρωση και την αξιοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και την ανάδειξη των στελεχών της».

 

[Μα, τα ίδια ακριβώς ή λίγα παραλλαγμένα δεν διατείνονταν όλοι οι μεταπολιτευτικοί πρωθυπουργοί; Είδατε εσείς καμιά αλλαγή στη δημόσια διοίκηση εκτός της συνεχούς κομματικής διόγκωσής της από διορισμένους των κομμάτων; Έγιναν ποτέ μεταρρυθμίσεις «στη δομή, τη διάρθρωση και (κυρίως) στην αξιοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης»; Κι εδώ πού τα λέμε, σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει ο θεσμός των Κ.Ε.Π.; Στην Ελλάδα, άραγε, η ύπαρξή τους δεν υπογραμμίζει περίτρανα την ανικανότητα της κάθε δημόσιας υπηρεσίας να επιτελεί το σκοπό για τον οποίο συστάθηκε, δηλαδή την εξυπηρέτηση των πολιτών;]

 

  • (δίδακτρα στο δημόσιο σχολείο)-«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε βουλευτή να εκφράζει τις απόψεις του, γνωρίζοντας, βέβαια, ότι αυτές μπορεί να απέχουν τρομακτικά (!) από τις συλλογικά διαμορφωμένες και χρόνια κατατεθειμένες απόψεις και θέσεις του κόμματός του». Αυτά δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5» αναφερόμενη στις απόψεις του βουλευτή του κόμματος κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη για τη δημόσια παιδεία. Διευκρίνησε δε ότι «υπάρχει απόλυτη αντίθεση σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη (περί επιβολής, δηλαδή, διδάκτρων), είτε μιλάμε για αύξηση της συνδρομής από την πλευρά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, είτε μιλάμε για την επιβολή διδάκτρων».

[Μα, τέτοια ασχετοσύνη περι την Παιδεία, ώστε να υπάρχουν «τρομακτικές» αποκλίσεις; Ή, μήπως προσανατολιζόμαστε προς μια εκλεκτική Παιδεία στην οποία θα προσέρχονται μόνον οι έχοντες; Σε μια εποχή που και το τελευταίο ευρώ είναι πολύτιμο, το να μιλάει ένας “αριστερός” βουλευτής για κατάργηση της δωρεάν Παιδείας, πόσο  συνάδει με τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του κόμματος, αλλά και με την αυστηρή επιταγή του Συντάγματος περί δωρεάν Παιδείας;] (Στ.Γ.Κ.)

 

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

ΑΙΤΟΥΜΕΝΟ δεκαετιών που παραμένει άλυτο. Εννοούμε την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς στο δημόσιο. Όλοι την υπόσχονται προεκλογικά και όλοι την ξεχνούν μετεκλογικά.

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησής τους είναι η παιδεία. Που ξεκινά από την παιδική ηλικία και το σπίτι και διαμορφώνεται στο σχολείο και στην εργασία. Μέσω της οικογενείας, του εκπαιδευτικού συστήματος και των λοιπών φορέων παιδείας, μπορεί μια κοινωνία να φτιάξει σωστούς και έντιμους πολίτες.

 

ΓΙΑ ΝΑ υπάρξει μια τέτοια στάση των πολιτών, θα πρέπει και η πολιτεία να σέβεται τους φόρους των πολιτών «επιστρέφοντά» τους ανταποδοτικά: με καλά σχολεία, με πλήρως εξοπλισμένα και επανδρωμένα νοσοκομεία και την κοινωνία σε αρμονική συμβίωση.

 

ΑΝ, λοιπόν, ο πολίτης πεισθεί πως υπάρχει ισονομία και πως ο κάθε καταγγελλόμενος, ως παράμομος/διεφθαρμένος δημόσιος υπάλληλος, θα υφίσταται και τις κατά νόμον συνέπειες χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις, για ποιο λόγο να μην πληρώνει τους φόρους του κανονικά, αντί να συναλλάσσεται «κάτω από το τραπέζι»; Μια ευρύτερη επίσης χρήση των πιστωτικών καρτών, εκτός της κατάργησης του ρευστού στις συναλλαγές, δεν θα διεκόλυνε στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς; (Στ.Γ.Κ.) (X.N., non)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Ο κ. Β. Λεβέντης, πρόεδρος των  Ελλήνων Κεντρώων, σχολιάζοντας τις τελευταίες διακομματικές ζυμώσεις που γίνονται είπε ότι  όλοι προσπαθούν να εντάξουν τη λέξη “κέντρο” στις ιδεολογίες τους!

Πώς το έλεγε ο γερο-Παπανδρέου με την «Ένωση Κέντρου» στη δεκαετία του 1960; «Πολλοί μας ερωτεύονται, αλλά λίγοι μας παντρεύονται»!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε