"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τυπογραφίας Μουσείο στα Χανιά! (12-1-2016)

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ (φωτο, Μουσείο Τυπογραφίας)

 

«…ΠΡΟΣΦΑΤΑ επισκέφθηκα την Κρήτη και είχα την ανεκλάλητη εμπειρία εν πρώτοις να πληροφορηθώ και ύστερα να απολαύσω μια ελληνική μια σχεδόν μοναδική προσφορά, πιστεύω σε βαλκανικό επίπεδο. Το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά!

«ΟΠΩΣ όλα τα σπουδαία πράγματα σ’ αυτόν τον τόπο είναι έμπνευση και πρωτοβουλία και πραγμάτωση ενός «σαλού». Μόνο ένας μανικός, εραστής της ανθρώπινης πολιτιστικής ιστορίας θα μπορούσε χωρίς ούτε μια δεκάρα από τον δημόσιο κορβανά να στήσει ένα τέτοιο μνημείο των εργαλείων της μόρφωσης.

«ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Τυπογραφίας είναι θυγατρική προέκταση της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» που διευθύνει ο Γιάννης Γαρεδάκης. Μαζί με τη σύζυγό του Ελένη αφιέρωσαν χρήμα, μεράκι, γνώση και «τρέλα» για την ιδέα του Μουσείου και τον πλήρη και εξαντηλητικό εμπλουτισμό του με εκθέματα…»

 

ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ μικρό απόσπασμα από ένα μεγαλύτερο κείμενο με τίτλο «Σωσίβια μνήμης»- γράφτηκε από τον σπουδαίο φιλόλογο και άνθρωπο του θεάτρου, τον Κ. Γεωργουσόπουλο (Τα ΝΕΑ, 2-3/1/2016, στο «Βιβλιοδρόμιο», με αναδημοσίευση στις «Διαδρομές», Χ.Ν. 8/1). Αποτελεί δε συμπύκνωση της ουσίας της παρουσίας του Μουσείου Τυπογραφίας στα Χανιά και τον ελλαδικό χώρο. Ενός «μνημείου των εργαλείων της μόρφωσης», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κ.Γ. και έτσι είναι με τα σπάνια και αξιόλογα εκθέματά του.

 

ΒΕΒΑΙΑ, το Μουσείο Τυπογραφίας και οι δημιουργοί του Γιάννης και Ελένη Γαρεδάκη, δεν έχουν ανάγκη κολακευτικών και καλών λόγων μόνο. Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται αυτό (ΒΙΟ.ΠΑ.Χ.), ήδη είναι μικρός και η μεταφορά του σε κεντρικό σημείο της πόλης κρίνεται ως απολύτως αναγκαία για πολλούς και εύλογους λόγους.

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΤΟ 2015 ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ! (φωτό, διασώστες προσφύγων)

 

ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ το 2015, ήταν ίσως η πιο ταραχώδης και χαοτική χρονιά αφότου μπήκαμε στην κρίση. Είχαμε

-δυο εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες κυριάρχησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με ισχνή πλειοψηφία,

-ένα σχεδόν “βίαιο” δημοψήφισμα, με ανάποδη όμως ανάγνωση του αποτελέσματος,

-την εσπευσμένη αλλαγή του οικονομικού επιτελείου και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης από τις ιδεοληψίες της στην ρεαλιστική πολιτική,

-την επιβολή των capital controls,

-τις χρονοβόρες και αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διάσωσης της χώρας με την αποδοχή σκληρότερων όρων,

-τις δραματικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο,

-την αποχώρηση από την κυβέρνηση των “δραχμιστών” και φυσικά

-την παραλίγο πτώχευση και έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

 

ΟΧΙ βέβαια ότι η Ε.Ε. ήταν αμέτοχη του δράματος της ελληνικής «περιπέτειας». Στενοκέφαλοι, δογματικοί και μακριά από το δράμα του ελληνικού λαού και της λιτότητας που επέβαλαν στις χώρες του νότου, οι μεγάλοι της Ευρώπης ευθύνονται εξίσου για την αστοχία των «πειραμάτων» τους στις πλάτες της ελληνικού λαού. Το Grexit ήταν η επωδός σε κάθε συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους ηγέτες.

 

ΠΛΗΝ των παραπάνω, βιώσαμε και βιώνουμε το μεγάλο δράμα των προσφύγων. Ευτυχώς υπήρξε ως αντίδοτο η υπέροχη αλληλεγγύη των κατοίκων των νησιών του βορείου Αιγαίου και του πλήθος των εθελοντών από όλη τη χώρα και όχι μόνο. Είχαμε όμως και τις εκατοντάδες των άτυχων που πνίγηκαν-και πνίγονται- στα νερά της Μεσογείου. Με το προσφυγικό είδαμε και το πραγματικά εχθρικό, το ανατριχιαστικό, θα λέγαμε, πρόσωπο ορισμένων «πολιτισμένων» ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στους κατατρεγμένους: όρθωσαν συρμάτινα τοίχη και έκαναν χρήση αστυνομικών δυνάμεων για την παρεμπόδιση εισόδου στις χώρες τους των προσφύγων!

 

ΛΕΞΗ βεντέτα, λοιπόν,  για το 2015- και όχι μόνο- υπήρξε η «αλληλεγγύη». Ο ανθρωπισμός στη μικρή ταπεινωμένη οικονομικά και ηθικά χώρα μας δεν εξέλιπε. Τον είδαμε και τον βλέπουμε να πραγματώνεται από τον άγνωστο φούρναρη της Μυτιλήνης μέχρι τα παιδιά των ειδικών δυνάμεων που έσωζαν επί μέρες ανθρώπινες ζωές (φωτό). Χωρίς τυμπανοκρουσίες και απαίτηση για αναγνώριση της προσφοράς τους. Κι ας συγκεντρώνονται διαδικτυακά δεκάδες χιλιάδες ψήφοι για να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες των νησιών. Μήπως δεν το αξίζουν συγκρινόμενοι με την εχθρική στάση με την οποία «υποδέχονται» ορισμένοι ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών τους πρόσφυγες; (Στ.Γ.Κ.) (Χ.Ν., 12-1-16)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Έτσι κι αλλιώς, η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της «νέας» Ν.Δ., επικυρώνει το ότι έχουμε, επιτέλους, νέους πολιτικούς ηγέτες σε κυβέρνηση και αξιωματική Αντιπολίτευση. Το αν πράγματι επιθυμεί την αλλαγή των πραγματων –«δημιουργική ανανέωση» την ονομάζει ο ίδιος- αυτό θα φανεί σύντομα τόσο στον τρόπο αντιπαράθεσής του με τον κ. Τσίπρα και τις κρίσιμες ψηφοφορίες, όσο και στην όλη ανανέωση του κόμματός του. (Χ.Ν., 12-1-16)

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

————-

Υ.Γ. Στις 15 Ιανουαρίου 2016 στην “Καθημερινή” διαβάζουμε:

Η ΩΡΑΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

του Παντελή Μπουκάλα

πηγή: www.kathimerini.gr

Τον περασμένο Οκτώβριο κάμποσα μέλη του ακροδεξιού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες είχαν κατηφορίσει στη Λέσβο. Οχι για τουρισμό. Αλλά για «διαφώτιση». Για να πληροφορήσουν τους πρόσφυγες, ήδη στα σύνορα της Ευρώπης, ότι στη Σουηδία δεν θα βρουν τίποτε καλό. «No Money, no Jobs, no Homes», αυτός ήταν ο τίτλος του φυλλαδίου που μοίραζαν.

Λίγο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, οι Δανοί είχαν κάνει κάτι πιο προχωρημένο: το υπουργείο Μετανάστευσης είχε αγοράσει διαφημιστικό χώρο σε τέσσερις εφημερίδες του Λιβάνου (όπου φιλοξενούνται πάνω από 1.000.000 Σύροι πρόσφυγες), για να δημοσιεύσει μια απανταχούσα αποτροπής: Μην έρχεστε στη Δανία. Οι κοινωνικές παροχές κόπηκαν στη μέση. Αδεια διαμονής δικαιούνται μόνο όσοι μιλούν δανέζικα. Και άσυλο να πάρετε, την οικογένειά σας θ’ αργήσετε να τη φέρετε.

Γενικώς, μαύρο φίδι που σας έφαγε.

Για τους ξεχασιάρηδες, ας θυμίσω ότι κι εδώ είχαν εμφανιστεί λάτρεις αυτής της μεθόδου προληπτικής αντιμετώπισης του «Κακού». Κάποια στιγμή είχε πέσει η πρόταση, από τους ακροδεξιούς που θ’ ανοίξουν οσονούπω τη Ν.Δ. προς το Κέντρο, να αγριέψουμε κατά των ξένων. Η Αστυνομία να μην τους αφήνει σε χλωρό κλαρί. Να μην τους δίνουμε καν πρόχειρη στέγη. Και από χορήγηση ασύλου, μηδέν τοις εκατό. Ωστε, αφού δουν και αποϊδούν, να ειδοποιήσουν τους άλλους στην πατρίδα τους ότι τα πράγματα εδώ είναι ζόρικα πια, αποθαρρύνοντάς τους.

Οι Δανοί ωστόσο δεν περιορίστηκαν σε αυτό το μέτρο, δυσφημιστικό της ίδιας τους της χώρας. Το σκέφτηκαν, το ξανασκέφτηκαν, τελικά η δεξιά κυβέρνηση του κ. Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, που εξαρτάται από το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού, συμφώνησε με την αξιωματική αντιπολίτευση, σοσιαλδημοκρατικής κοπής (άλλη μια απόδειξη πως η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, και η ελληνική μαζί της, κατάντησε άδειο όνομα), να νομοθετήσουν τη δήμευση των χρημάτων των προσφύγων, αν ξεπερνούν ένα όριο. Αρχικά το όριο ήταν 3.000 κορώνες, ίσον 400 ευρώ. Ξέσπασε όμως σάλος, κατηγορήθηκε από ορισμένους η κυβέρνηση για λογική ναζιστικής οσμής και διαμαρτυρήθηκε έντονα η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, που κατήγγειλε ότι έτσι «τροφοδοτούνται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός». Οι Δανοί κυβερνώντες λοιπόν τα μάζεψαν. Τάχα. Ανέβασαν το όριο στις 10.000 κορώνες. Αν η «περιουσία» σου δηλαδή (σε μετρητά και τιμαλφή) ξεπερνά τα 1.300 ευρώ, τα παραπανίσια θα κατάσχονται, για να μη συνηθίσεις στον πολυτελή βίο. Πάλι καλά, ο υπουργός Ενσωμάτωσης (ονοματοθεσία α λα Γ.Α. Παπανδρέου) διευκρίνισε ότι το μέτρο δεν αφορά τις βέρες, λόγω συναισθηματικής αξίας.

Ενας ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος πάντως, ο κ. Γενς Ρόχντε, παραιτήθηκε οργισμένος, για να προσχωρήσει σε κόμμα της Αριστεράς. Και κάποιοι Δανοί, ντροπιασμένοι, έντυσαν πρόσφυγα τη διάσημη γοργόνα της Κοπεγχάγης, ένα μνημείο προς τιμήν του παραμυθά Αντερσεν. Στα ανέκδοτα του οποίου βρέθηκε τελευταία το χειρόγραφο του παραμυθιού «Ηταν κάποτε μια Ευρώπη».


Σχολιάστε