"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Χ.Ν., 3-1-16)

 

 

 

ΤΑ ΙΔΙΑ, ΣΑΝ ΠΑΝΤΑ, Ή ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ;

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ αισιόδοξοι υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο, με την  κρυφή ελπίδα, που δυστυχώς πάντα διαψεύδεται, πως «αύριο όλα θα πανε καλύτερα».

 

ΕΣΤΩ κι αν η στυφή γεύση απ΄τις καθημερινές ειδήσεις και πρακτικές της κυβέρνησης (Παιδεία, ασφαλιστικό κ.ά.), με τον «αργό θάνατο» της χώρας από την άστοχη πειραματική βαρουφάκειο διπλωματία της… ασάφειας στο πρώτο μισό του 2015, έστω κι αν η καταστροφή του πλανήτη απ΄την υπερεκμετάλλευσή του έχει επιταχυνθεί, έστω κι αν ο πνιγμός εκατοντάδων μικρών παιδιών στις άλλοτε χιλιοτραγουδημένες θάλασσες της Μεσογείου είναι μια καθημερινότητα με τους πρόσφυγες…, εμείς επιμένουμε αδιόρθωτα να ελπίζουμε στην επικράτηση του «εν ανθρώποις ευδοκία» στον ταραγμένο κόσμο μας.

 

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ που συνέβησαν το 2015 διαμορφώνουν ήδη ένα νέο πολυσύνθετο περιβάλλον στους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς, μια νέα  διεθνή εν εξελίξει οικονομία, νέα κοινωνικοπολιτικά κινήματα στην Ε.Ε., νέα επιτεύγματα στην επιστήμη και την τεχνολογία, νέα θεώρηση των θρησκειών.

 

KΑΝΕΝΑΣ από τους νέους παγκόσμιους παίκτες (Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Ινδία κ.λπ.) δεν αμφισβητεί για την ώρα το διεθνές status quo, ούτε την αμερικανική ηγεμονία. Eπιδιώκουν όλοι να πριμοδοτηθούν στην κούρσα για περισσότερο ισότιμη συμμετοχή σε έναν κόσμο που ασφυκτιά από την παγκόσμια οικονομική κρίση: που είναι μάλλον μια κρίση ανάμεσα σε ένα παγκόσμιο προβληματικό χθες και ένα αβέβαιο αύριο που όμως βιάζεται να γίνει σήμερα! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

TA MATIA ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

ΕΙΘΙΣΤΑΙ να ανακηρύσσονται κάθε χρόνο από τον διεθνή Τύπο, ως πρόσωπα της χρονιάς, ποικίλες προσωπικότητες: από προέδρους δημοκρατιών, γραμματείς Οργανισμών και επιστήμονες, μέχρι συλλογικές ομάδες και μεμονωμένα άτομα. Συνήθως πρόκειται για άτομα γνωστά για τη δράση τους.

 

ΕΜΕΙΣ θεωρούμε ότι πρόσωπα της χρονιάς είναι αυτά τα μάτια των προσφύγων (φωτό 1 και 2), και όλων των κατατρεγμένων όπου γης. Εδώ, τα μάτια μιας πενταμελούς οικογένειας Σύρων από τις χιλιάδες που ο εμφύλιος ξερνάει στις ακτές των αιγιοπελεγίτικων νησιών μας. Αλλά και εκείνα του άλλου προσφυγόπουλου, στα οποία κάνει ζουμ ο φωτογραφικός φακός: τα θλιμμένα παιδικά μάτια ενός μικρού κοριτσιού στην αγκαλιά της μάνας του. Ο παιδικός πόνος δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο εκφραστή!

 

ΜΑΚΡΙΑ από τις αυλές της Δύσης (Ε.Ε.-Αμερικής), εδώ στον ανατολικό μυχό της Μεσογείου, αιώνες τώρα, παίζεται το δράμα που λέγεται θρησκευτική πίστη, πόλεμος, εμφύλιος σπαραγμός, ανθρωπισμός. Εδώ γεννήθηκε το «οφθαλμόν, αντί οφθαλμού», αλλά και το «επί γης ειρήνη».

 

ΟΙ ΑΙΩΝΕΣ παρέρχονται. Ο άνθρωπος νομίζει ότι προοδεύει με το να κατασκευάζει σε ύψος και πολυτέλειες τεράστια οικοδομήματα, να κατακτάει τους πλανήτες και να υπεραίρεται, χάνοντας σε αυτογνωσία, ταπεινότητα και αγάπη για το συνάνθρωπό του.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ καλοί και κακοί πόλεμοι. Υπάρχει μόνο πόλεμος που οι συνέπειές του πάντα είναι ανυπολόγιστες, ενώ τα κέρδη του εφήμερα. Και δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν αυτά τα μάτια των προσφύγων που θα μας κοιτάζουν θλιμμένα σχηματίζοντας ένα μεγάλο γιατί… (Στ.Γ.Κ.)

 

2016: ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ (γραμματόσημο)

ΕΥΝΟΗΤΟΝ ότι, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Χανιών, καθώς και το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», θα έχουν εκπονήσει λεπτομερέστατο πρόγραμμα σημαντικών εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη (18 Μαρτίου 1936).

 

ΕΜΕΙΣ, και σήμερα,  στεκόμαστε στην επικαιρότητα της πολιτικής και των λόγων του Ε.Β. Όπως, όντας πρωθυπουργός και εν μέσω μιας σφοδρής οικονομικής κρίσης που έπληττε τη χώρα (1931), με το γύρισμα του χρόνου αντί των τετριμμένων και κοινότυπων ευχών, έστειλε στα «Αθηναϊκά Νέα» (31-12-1931) το εξής σημείωμα:

 

«Αντί να διατυπώνωμεν ευχάς, όπως συνηθίζεται κάθε πρωτοχρονιά, θα ήτο προτιμότερον εφέτος να διατυπώσωμεν υποσχέσεις. Υποσχέσεις εντατικής εργασίας, εγκαρτερήσεως και περισυλλογής.

«Μόνον έτσι θα ημπορέσωμεν να περάσωμεν, με όσον το δυνατόν ολιγωτέρας απωλείας, τους κλυδωνισμούς της οικονομικής κρίσεως, από τους οποίους υποφέρει ολόκληρος η ανθρωπότης.

«Ευτυχώς η Ελλάς διατηρεί εις τον σάλον αυτόν ακεραίαν την εμπιστοσύνην όλου του κόσμου όσον αφορά την ζωτικότητά της, την πολιτικήν της σταθερότητα και την καλήν πίστιν. Η εμπιστοσύνη αυτή μαζί με την αυτοπεποίθησιν του λαού της αποτελούν τα καλλίτερα εχέγγυα δια να εισέλθωμεν με θάρρος και αισιοδοξίαν εις το νέον έτος» (Ε. Βενιζέλος)

 

ΠΟΙΟΣ από τους 7 μνημονιακούς πρωθυπουργούς των 5 παρελθόντων χρόνων διατύπωσε, έστω κατ’ ελάχιστον, μια μόνη παράγραφο από τις παραπάνω του Εθνάρχη; Ή, πιο απλά, ποιος από τους κυβερνήσαντες ή τους κυβερνώντες σήμερα διαβάζει Ελ. Βενιζέλο; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Τα παιδιά, λέει, που γεννιούνται από τις 1-1-2016 κι έπειτα, με την εγγραφή τους στο ληξιαρχείο θα λαμβάνουν και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου!

…Αυτό θα πει «σύγχρονο, ισόνομο και δίκαιο φορολογικό σύστημα»! Η απορία μας είναι, τι άραγε θα εισπράττει ή τι θα κατάσχει η εφορία από ένα νεογέννητο, όταν δεν θα έχει να πληρώσει; Μήπως τις πάνες του;

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε