Αμυδρή αισιοδοξία (Σχόλια, Χ.Ν., 29-12-15)
Posted on 29 Δεκ, 2015 in Σχόλια | 0 comments
ΑΜΥΔΡΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
ΑΠΟ ό,τι φαίνεται, εξαρτάται από εμάς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση στην οποία την έριξε ο πολιτικός μας κόσμος. Πώς; Αρκεί να κυριαρχήσει το συλλογικό πνεύμα. Όχι ο εαυτούλης ή το κόμμα.
ΑΣ σταματήσουμε, ή μάλλον καιρός να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι δεν μας φταίνε πάντα “οι άλλοι” για τα δεινά μας.
ΜΕΓΑΛΟ μέρος ευθύνης πέφτει στις πλάτες μας, στη συμπεριφορά μας απέναντι σ΄αυτό που λέμε κράτος που ουσιαστικά είμαστε εμείς οι ίδιοι. Για σκεφθείτε μόνο πόσα κόμματα έχει η σημερινή Βουλή και πόσο δύσκολο είναι να υπάρχει μια κάποια πραγματικά εθνική συνεννόηση. Τα έθνη γενικά μπροστά στον κίνδυνο αφανισμού τους συσπειρώνονται. Δεν διασπώνται, όπως εμείς…
ΕΝΑΣ μεγάλος αμερικανός επενδυτής, ο Τζον Πόλσον, μετά τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (έχει επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην Ελλάδα παρ΄όλο ότι πριν 5 χρόνια ξεπουλούσε τα ελληνικά ομόλογα ποντάροντας στην πτώχευσή μας!), είναι ξεκάθαρος σήμερα. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής (27-12-15) είπε: «Είναι στο χέρι της (ελληνικής) κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να συνεννοηθούν και να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να απελευθερωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων, που θα δημιουργήσει επενδύσεις, ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και άνοδο του βιωτικού επιπέδου».
ΚΑΙ έχει απόλυτο δίκαιο. Δυστυχώς όμως εμείς μένουμε, ακόμη και τώρα στα πέντε χρόνια των σφιχτών μνημονίων, προσκολλημμένοι στο κόμμα και στην κάθε είδους ιδεοληψία μας. Δέστε τι γίνεται στο Κοινοβούλιο: κόμματα που λέγανε το καλοκαίρι φέρτε μας ένα οποιοδήποτε μνημόνιο και θα το ψηφίσουμε, σήμερα αρνούνται να επικυρώσουν αυτά που υπέγραψαν τότε! Επίσης δέστε τι γίνεται στη Ν.Δ.: οι υποψήφιοι ακροβατούν ανάμεσα στον παλαιοκομματισμό και την ψηφοθηρία, σε βάρος της ανανέωσης του κόμματος και της ομαλής διαδοχής στην προεδρία του.
ΕΤΣΙ, η για “δεύτερη φορά” αριστερή συν-κυβέρνηση, με τα τερτίπια και την πλήρη ανυπαρξία της Αντιπολίτευσης εν γένει, μάλλον κερδίζει χρόνο για να εφαρμόσει ό,τι της ζητούν. Η παρουσία της εδραιώνεται σε όλους τους τομείς, ενώ προσπαθεί να εφαρμόσει παράλληλα και την πολιτική της.
ΔΙΚΑΙΑ, λοιπόν, ο Τζον Πόλσον δηλώνει ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα ως «επιδέξιο πολιτικό αρχηγό». Για ποιο λόγο συνεπώς να μην υπάρχει, έστω και μια αμυδρή αχτίδα αισιοδοξίας, για το 2016; (Στ.Γ.Κ.)
ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ
Ο,ΤΙ συμβαίνει σήμερα εδώ, ενδιαφέρει τους πάντες ανά τον κόσμο. Πρωτίστως τους Ευρωπαίους. Φίλοι (Γαλλία, Μπορντώ) κάθε χρόνο μας γράφουν αναρωτώμενοι τί συμβαίνει με τη χώρα μας. Μεταξύ ευχών και οικογενειακών θεμάτων, εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία μας. Ή φιλοσοφούν:
-Η Claire Monférier, παλιά φίλη των Χανιών και της Ελλάδας, μεταφράστρια ελληνικών έργων στη γαλλική γλώσσα, σημειώνει:
«Τα τελευταία χρόνια –τα μνημονιακά- υπήρξαν για την Ελλάδα τόσο σκληρά μέτρα που μας προσγείωσαν όλους εμάς τους Γάλλους φίλους σας. Και ντρέπομαι ειλικρινά για την Ευρώπη και την ηγεσία της, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής κυβέρνησης, που απουσίασαν τελείως στο θέμα της αλληλεγγύης απέναντί σας. Ο κόσμος όλος δεν πάει καλά και καμιά φορά έχω την εντύπωση πως οι άνθρωποι τρελάθηκαν. Η βαρβαρότητα συμπληρώνει τα υπόλοιπα, ενώ και οι κάθε λογής υπεύθυνοι κυβερνώντες φαίνεται να είναι ανίκανοι να δουν καθαρά μπροστά τους…»
-Ο Bernard, Γάλλος κι αυτός, πρωτοπόρος στις ανταλλαγές Κρήτης-Μπορντώ, συνιδρυτής του «Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Χανίων» (1988), λάτρης και τακτικός επισκέπτης των Χανιών και της Κρήτης, μεταξύ πολλών άλλων, τονίζει:
«Το 2015 υπήρξε μια χρονιά που είδε να αλληλοδιαδέχονται οι ατομικές χαρές και τα δημόσια δράματα -όπως κάθε χρονιά βέβαια. Όμως, οι πράξεις βίας στη Γαλλία το 2015 υπήρξαν τρομερά γεγονότα, τέτοια που να προκαλέσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η Ελλάδα επίσης είχε τα δικά της δράματα. Εμείς παρακολουθήσαμε με συμπάθεια ελπίζοντας πολλά στο νέο άνεμο που έπνευσε στη χώρα σας, έστω κι αν στην πορεία κόπασε κάπως…»
ΠΑΝΤΑ οι απόψεις των τρίτων απέναντί μας είναι πιο καθαρές, πιθανόν και εποικοδομητικές. (Στ.Γ.Κ.)
ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
ΠΟΛΥΣ κόσμος κυριακάτικα (27/12), κυρίως νεαρά παιδιά (φωτό), κατέβηκε στο κέντρο των Χανίων. Η Δημοτική Αγορά και το Α’ Γυμνάσιο θύμιζαν παλιές «καλές εποχές» πολιτικών συγκεντρώσεων! Το πλήθος κόσμου όμως αυτή τη φορά είχε ένα και μοναδικό σκοπό: την αλληλεγγύη! Και «Οι Αη-Βασίληδες δρομείς» (santa run) που πλημμύρισαν δρόμους και παλιό λιμάνι- περίπου 6.500 τον αριθμό!- έδωσαν μια άλλη νότα στα Χανιά, αφού στόχος ήταν η οικονομική ενίσχυση όσο γίνεται περισσότερων παιδικών ιδρυμάτων.
ΩΡΑΙΟΣ θεσμός ανθρωπιάς, που πραγματοποιείται για 5η χρονιά αναδεικνύοντας τα Χανιά ως ανθρωπιστική πόλη-κοινότητα. Το 2011, οι πρώτοι SantaRunηδες ήταν μόλις 400. Το 2012 έγιναν 1.500, 3.000 το 2013 και 5.000 το 2014. Από τις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις έχουν δοθεί σε ιδρύματα για παιδιά πάνω από 150.000 ευρώ. Φέτος ευελπιστούμε πως θα είναι περισσότερα από ποτέ. Μόνο μπράβο και θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές αυτής της ετήσιας εκδήλωσης αλληλεγγύης. (Στ.Γ.Κ.)