"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ιστοριογραφία και πολιτική (Χ.Ν., 17-12-15)

 

 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΗ ενός τόσο σημαντικού γεγονότος, όπως είναι «Η Μάχη της Κρήτης», οφείλει να βασίζεται –ενόσω καταγράφεται- σε εξονυχιστική έρευνα όλων των μερών, όπως και σε μια βαθιά μελέτη και διασταύρωση μαρτυριών/πληροφοριών με επί τόπου έρευνες…

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ δεν γράφεται μέσα σε 4 τοίχους. Ούτε εξ ακοής.

 

ΠΟΛΛΟΙ πιο αρμόδιοι από εμάς έδωσαν ή δίνουν κάθε μέρα την απάντησή τους στο βιβλίο του Γερμανού καθηγητή κ. Χανς Ρίχτερ («Η Μάχη της Κρήτης», εκδ. Γκοβόστη 2011), για το οποίο γίνεται δίκη στο Ρέθυμνο, αφού παραποιείται με αυτό η αλήθεια.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ στα επίμαχα σημεία του παραπάνω βιβλίου, που που προσβάλλουν κάθε έννοια υπεράσπισης της πατρώας γης από οποιουσδήποτε εισβολείς. Επισημάνθηκαν μερικώς από τον κ. Μανούσο Παραγιουδάκη (σε τηλεοπτικές εκπομές και σε επιστολή στην «Κ», 13-12-15), ενώ και πολλοί έγκυροι Έλληνες ιστορικοί έδωσαν τις ανάλογες απαντήσεις τους.

 

Η ΑΠΟΡΙΑ η δική μας μία. Ενώ έχουμε μια πρώτη σοβαρή καταγραφή των ωμοτήτων των Γερμανών στην Κρήτη, από μια επί τούτου συσταθείσα από την Ελληνική Κυβέρνηση «Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη», καμιά αναφορά σ΄αυτήν δεν γίνεται από τον κ. καθηγητή στο βιβλίο του! Κι όμως, αυτή η καταγραφή έγινε αμέσως μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1945), από το Ν. Καζαντζάκη (λέει το όνομα αυτό κάτι στον κ. καθηγητή;), τον πανεπιστημιακό Ιωάννη Κακριδή, τον Ιωάννη Καλιτσουνάκη αλλά και τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Κουτουλάκη.

 

ΜΙΚΡΟ παράδειγμα «αντικειμενικότητας» του παραπάνω βιβλίου: Η Ελληνική Εποτροπή στην έκθεσή της, μεταξύ πολλών άλλων,  αναφέρει για την Κάντανο ότι […] «Μετά την γενικήν λεηλασίαν όλαι αι οικίαι του χωρίου εκάησαν ή ανετινάχθησαν δια δυναμίτιδος. […] Εν τω μεταξύ απεφασίσθη η περιοχή της Καντάνου να καλλιεργηθή δια λογαριασμόν του Ράϊχ». Στο βιβλίο του κ. Ρίχτερ για το ίδιο γεγονός σημειώνεται το εξής: «Η καταστροφή της Κανδάνου δεν ήταν μια ανελέητη σφαγή, αλλά μια περιορισμένης κλίμακας ενέργεια»! (σελ. 298).

 

ΕΙΝΑΙ δυνατόν, για την εξυπηρέτηση ιδεολογικοπολιτικών σκοπιμοτήτων, να παραποιείται έτσι ωμά η Ιστορία της Κρήτης, εμείς δε να σιωπούμε εδώ, ή το χειρότερο να… επιβραβεύουμε τους παραχαράκτες της; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΙΚΙΛΑ

  • [Εθνική κατάθλιψη] Οι απρόσμενες (ή και βίαιες) αλλαγές στον τρόπο ζωής μας (οικονομική κρίση, πόλεμοι, πρόσφυγες)  επιφέρουν την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας και τη σύγχυση της παρούσας. Έτσι, το άγχος, ο πανικός, η απελπισία, η παραμέληση του εαυτού μας, γίνονται αχώριστοι και επικίνδυνοι σύντροφοί μας, αν δεν έχουμε προνοήσει να έχουμε “αντίδοτα”. Το ότι, λοιπόν, η κατάθλιψη-και μάλιστα «αριστερής» υφής- κάνει θραύση στην ελληνική μνημονιακή κοινωνία (Χ.Ν., 15/12), είναι όχι μόνο ένα πολύ ανησυχητικό εθνικό φαινόμενο, αλλά και σφόδρα επικίνδυνο.  Όταν ένας ασθενής συνταξιούχος, ή κάποιος άνεργος/απόκληρος της κοινωίας, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή του, αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος και βαρύτερα ασθενής είναι η ίδια η πολιτεία. Που αποδεικνύεται ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες της, παρά το ότι διατυμπανίζει πως ό,τι συμβαίνει με τα μνημόνια είναι για το καλό όλων μας!
  • [Επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων] Η επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης αποδεικνύεται σχεδόν πάντα μια πολύπαθη “πολιτική” διαδικασία. Όποια και αν είναι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (δεξιά, σοσιαλιστική ή αριστερή), η αντιπολίτευση και συχνά και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) ασκούν κριτική για κομματικά κριτήρια. Μια είναι, δυστυχώς, η αλήθεια: δεν υπάρχει εθνική πολιτική στην Παιδεία. Ούτε καν πρόκειται να θεσπιστεί μια Ανεξάρτητη Αρχή Παιδείας που να έχει την ευθύνη τής με αξιοκρατικά κριτήρια στελέχωσης των σχολικών μονάδων. Ούτε καν σαν σκέψη…
  • [Τα κάστανα!] Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον 61χρονο καστανά που την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη, με επεισοδιακό μάλιστα τρόπο, στην πλατεία Αριστοτέλους, επειδή, λέει, εστερείτο άδειας άσκησης υπαίθριου εμπορίου. Να, λοιπόν, πώς η για “δεύτερη φορά” αριστερή κυβέρνηση άρχισε  “να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά” -κατά τη ρήση του κ. Πρωθυπουργού! Τα “κάστανα”, βέβαια, δεν είναι ο μεροκαματιάρης καστανάς της Θεσσαλονίκης, αλλά οι μεγαλοοφειλέτες που από ό,τι φαίνεται καμιά κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να τους “βγάλει” έξω από την καυτή κρύπτη τους. (Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

“Ουδέποτε θα υποστήριζα κάτι, αν δεν προϋπήρχε συμφωνία με τον Κώστα Καραμανλή”!

Η παραπάνω μεγαλόστομη ρήση ειπώθηκε από τον πρώην υπουργό και νυν στέλεχος της Ν.Δ., τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη (στο Mega, 15-12-15) επιβεβαιώνοντας έτσι, πως σ’ αυτή τη χώρα τα παλιά κομματικά “τζάκια” καλά κρατούν ρυθμίζοντας τα των κομμάτων.

Αλλά και ότι ο παλαιοκομματισμός δεν πεθαίνει με τίποτε!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 


Σχολιάστε