"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αιτούμενο, όπως πάντα, η συναίνεση (Χ.Ν., 15-12-15)

 

 

 

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΙΤΟΥΜΕΝΟ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ   «ΔΙ’ ΑΛΛΗΣ ΟΔΟΥ»

Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ των πολιτικών αρχηγών θεωρείται αυτονόητη, όταν η χώρα κινδυνεύει∙ δυστυχώς, μέχρι σήμερα -πλην της 12ης Ιουλίου 2015- αυτή παραμένει στα αζήτητα των πολιτικών κομμάτων.

 

ΚΙ ΟΜΩΣ, η συναίνεση είναι απαραίτητη για τη χώρα, ώστε η Ελλάδα να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της στην Ευρώπη, αλλά και την εμπιστοσύνη των αγορών!

 

ΜΙΑ απόπειρα μετεκλογική για μια στοιχειώδη  συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο ναυάγησε, αφού αποδείχθηκε τελείως προσχηματική και ανοργάνωτη.

 

ΩΣΤΟΣΟ, κάποιες προσπάθειες εξακολουθούν να γίνονται επί του θέματος, έστω και «δι’ άλλης οδού». Φαίνεται δε να είναι πιο αποτελεσματικές αφού παραβλέπονται οι εγωιστικές «διαχωριστικές» ιδεολογικές (κομματικές) γραμμές που οι πολιτικοί θέτουν. Από την πλευρά της και η Ε.Ε. χρησιμοποιεί τους δικούς της μοχλούς πίεσης προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.

 

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ της συναίνεσης, ίσως επέλθει μόνο μέσω της οικτρής οικονομικής κατάστασης της χώρας, με τις απέλπιδες προσπάθειες ορισμένων να τραβήξουν –πάση θυσία- «το κάρο» έξω από τη λάσπη της καταστροφής.

 

ΕΝΑΣ από αυτούς είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας: επιχειρεί με αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους πολιτικούς και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να αμβλύνει τις διαφορές κομμάτων και προσώπων… Και είναι αυτός που κάποτε αποτελούσε το κόκκινο πανί για το κυβερνών κόμμα! Σήμερα, φέρεται να  λέει στα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού τόξου, «Καθίστε σε ένα τραπέζι και προσπαθήστε να τα βρείτε. Δεν υπάρχει χρόνος για πισωγυρίσματα»!

 

ΚΑΛΩΣ ή κακώς, ο κ. Στουρνάρας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τόσο της ΕΚΤ όσο και των Γαλλογερμανών. Επιμένει δε στο ότι, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέσει για τα 800 εκατομμύρια (που πρέπει να εξοικονομηθούν με την αλλαγή του Ασφαλιστικού), αυτό θα είναι μια απόλυτα καταστροφική εξέλιξη για τη χώρα, κάτι που δεν επιθυμεί πια κανείς.

 

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως είναι καιρός, κυρίως για τον κ. Τσίπρα, να αναλάβει πρωτοβουλίες τέτοιες, ώστε η συναίνεση να αποτελέσει στοιχειώδη θεσμό για την πολιτική στην Ελλάδα. Πώς; Μα, εγκαταλείποντας τις «πανάρχαιες» ιδεοληψίες του και κυρίως συντονίζοντας τους υπουργούς στην πολιτική που ο ίδιος χαράζει σύμφωνα πάντα με την εντολή που του έδωσε ο λαός.

ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ υπέρβαση θα είναι πρώτα υπέρ της Αριστεράς, έπειτα υπέρ του κ. Τσίπρα, και φυσικά όλων ημών που ταλαιπωρούμαστε από μάταιες εγωιστικές παλαιοκομματικές πρακτικές. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΗ ΣΤΑΣΗ

ΔΕΝ περνάει κρίση μόνο η οικονομία. Κρίση περνούν και οι κάθε είδους αξίες και πεποιθήσεις μας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, σεβάσμιο, αξιοπρεπές και σοφό άτομο, σε προχθεσινή συνέντευξή του στο Mega (13/12) απάντησε σε πολλά καυτά επίκαιρα θέματα.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ για την προσφυγική κρίση δεν κράτησε κανένα πρόσχημα.  Την χαρακτήρισε ως «το πρόβλημα του αιώνα» μη παραλείποντας να αναφερθεί στη γενεσιουργό αιτία της, αλλά και στην πρόσφατη έξαρσή της. Είπε: “Γιατί έφυγαν (οι πρόσφυγες απ΄την πατρίδα τους); Γιατί τους βομβαρδίσαμε εμείς. Η πολιτισμένη Ευρώπη τους βομβάρδισε. Τους έβγαλε από τα σπίτια τους, τους δημιούργησε αυτό το ρεύμα. Αυτοί έρχονται προς τα εδώ, πνίγονται στη θάλασσα, εμείς τους υποδεχόμαστε και τώρα πάνε προς την Ευρώπη και βλέπουν τους πασσάλους που βάζουν για να μην περάσουν. Οι ένοχοι δεν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ή θα τους αποκλείσουν και θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα;”

 

Ο ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ της Ελλαδικής Εκκλησίας, με τη διακριτικότητα και τη σεμνότητα που τον χαρακτηρίζουν, υπογράμμισε επίσης πως το τεράσιο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας («Αποστολή»), που έχει δώσει ζωή και χαμόγελο σε χιλιάδες δοκιμαζόμενους από την κρίση συμπολίτες μας, δεν είναι έργο του ίδιου ή των επισκόπων και ιερέων του, αλλά του ίδιου του λαού ο οποίος ενισχύει τις προσπάθειες των ενοριών και των μητροπόλεων. Είπε: “Όταν λέμε ότι βοηθάει η Εκκλησία, είναι ότι όλοι βοηθάμε και το θαύμα και το μήνυμα της αισιοδοξίας που πήραμε από αυτή την κρίση είναι ότι αυτός ο λαός φάνηκε τόσο γενναίος, τόσο δυνατός στο να προσφέρει, που όλοι τα χάσαμε! Δεν τα κάνει η Εκκλησία από μόνη της αυτά τα πράγματα. Απλά τα διοργανώνει και τα παρακολουθεί”, εξήγησε ο κ. Ιερώνυμος.

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά το θέμα της καύσης νεκρών και τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα, ο ίδιος εξήγησε πως είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει την καύση, ωστόσο αυτό αντίκειται στα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ως εκ τούτου τα αποτεφρωτήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εντός των κοιμητηρίων. Μια πολύ σωστή και άκρως διπλωματική απάντηση… Αποφεύγοντας δε να σχολιάσει τις ακραίες φωνές επισκόπων (Αμβρόσιος κ.ά.) σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως το θέμα ίσως δεν θα έπρεπε να περάσει από το κοινοβούλιο και να γίνει νόμος, αναρωτώμενος μάλιστα: “Ένα τέτοιο θέμα, που είναι προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων, πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο; Πρέπει να πάει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους;”

 

ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ πως η χώρα είναι πολύ τυχερή που, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της, η Εκκλησία της έχει ως προκαθήμενο έναν άνθρωπο σωστά σκεπτόμενο, σοφό και σοβαρό. Και δεν είναι δε διόλου τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικοί, όλων των κομμάτων, τον συμβουλευόνται! (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε