"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

H UNICEF

 

 

 

ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ (Η UNICEF), ΕΝΑ ΘΕΜΑ (ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ)

ΙΔΡΥΘΗΚΕ στις 11 Δεκεμβρίου του 1946 και είναι η πιο γνωστή Παγκόσμια Οργάνωση με αντικείμενο τα παιδιά. Η UNICEF (περί αυτής ο λόγος) υπάγεται στον ΟΗΕ και όταν πρωτοϊδρύθηκε είχε ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά-θύματα της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τότε, κάθε χρόνο, στα γενέθλια της Οργάνωσης, που είναι στις 11 Δεκεμβρίου, καθιερώθηκε να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

 

ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ, έχουν περάσει σαράντα έξι χρόνια από τη στιγμή που τα Ηνωμένα Εθνη έδειξαν την αγωνία τους για τα ποικίλα προβλήματα των παιδιών όλου του κόσμου και για το λόγο αυτό ψήφισαν τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματά του (1959). Οι δε πιο γνωστοί διεθνείς οργανισμοί πρόβαλαν ως κοινωνική ανάγκη την προστασία του παιδιού και έσκυψαν επάνω του με φροντίδα και ευθύνη.

 

ΚΙ ΟΜΩΣ, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν, ιδιαίτερα σήμερα, να υποφέρουν από την εξαθλίωση στην οποία τα οδηγεί η φτώχεια και οι πόλεμοι των μεγάλων. Εκατομμύρια παιδιά στερούνται μια στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλα παιδιά υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους (Συρία), δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους, πολλά πνίγονται στα νερά της Μεσογείου μετακινούμενα με τους γονείς τους ως πρόσφυγες, άλλα ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από ασθένειες (AIDS) κ.λπ.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, σε κάθε πολεμική σύρραξη ή οικονομική κρίση, παρά τις διακηρύξεις και τα ευχολόγια των διάφορων Οργανισμών, τα πρώτα θύματα παραμένουν τα παιδιά. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

Η Frontex και η δια θαλάσσης μετακίνηση των προσφύγων

  • «Όσο δεν υπάρχει κάποια κοινή στρατηγική αναφορικά µε τη µεταναστευτική και την προσφυγική πολιτική στην Ε.Ε. και το άνοιγµα νόµιµων ασφαλών οδών που θα επιτρέπουν στους πρόσφυγες να περνούν χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους και να ζητούν άσυλο, δεν θα υπάρξει κάποια λύση στο πρόβληµα»

ΤΑ παραπάνω δήλωσε στο Fortune η εκπρόσωπος της Frontex, Izabella Cooper. Όσο για τη Frontex, αυτή είναι μια ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τη διαχείρηση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα σύνορα των κρατών μελών της Ε.Ε. Η λέξη Frontex είναι σύντμηση των λέξεων «frontières extérieures» (=εξωτερικά σύνορα) της Ε.Ε. Είναι δε υπεύθυνη τόσο για τον συντονισμό των συνοριακών δραστηριοτήτων με στόχο την ασφάλεια των συνόρων της Ε.Ε., όσο και για την παροχή τεχνογνωσίας: για την ταυτοποίηση και την καταγραφή προσφύγων και µεταναστών στα σύνορα αλλά και για τη συλλογή πληροφοριών  για τα δίκτυα διακινητών σε Τουρκία και Λιβύη. «Οι διακινητές είναι αδίστακτοι», υπογραμμίζουν οι αρμόδιοι. «Οι µετανάστες που διασώζουµε µας λένε ότι τους αναγκάζουν να επιβιβαστούν σε ακατάλληλα σκάφη υπό την απειλή όπλων. Μοναδικός στόχος τους είναι το κέρδος».

… Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ πληθυσμών ήδη είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και φέτος βρίσκεται σε απίθανα μεγάλη έξαρση. Τουλάχιστον 893.970 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στις ακτές χωρών της Ευρώπης διά θαλάσσης, μέχρι στιγμής φέτος, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω  θαλάσσης, καθώς συνολικά καταγράφηκαν 744.652 αφίξεις, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Η Ιταλία είναι η δεύτερη σημαντικότερη πύλη εισόδου, καταγράφοντας 145.098 αφίξεις, ενώ η Ισπανία ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση στην τρίτη θέση, με 3.845 αφίξεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΜ, τουλάχιστον 3.601 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται εξαιτίας ναυτικών δυστυχημάτων κατά τη διάρκεια του διάπλου της Μεσογείου με προορισμό την Ευρώπη.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ οι μετακινήσεις των πληθυσμών γίνονταν κυρίως με κριτήρια τη φτώχεια (αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος), λόγω κλιματικών αλλαγών ή για την αποφυγή εμπόλεμων καταστάσεων. Σήμερα, η Ε.Ε. φαντάζει στο μυαλό των περισσοτέρων προσφύγων (από εμπόλεμες ζώνες ή με καθαρά οικονομικά ή πολιτικά κριτήρια) ως το El Dorado του πλανήτη! Και είναι επόμενο, «όταν δεν υπάρχει κάποια κοινή στρατηγική αναφορικά µε τη µεταναστευτική και την προσφυγική πολιτική στην Ε.Ε.», όταν δεν έχουν θεσμοθετηθεί και οργανωθεί νόμιμες, ελεγχόμενες και ασφαλείς οδοί διέλευσης των προσφύγων, η μεταναστευτική κρίση θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα. Ειδικότερα δε της Ε.Ε. και της χώρας μας. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε