"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

πρόσφυγες και “γκράφιτι” (Χ.Ν., 3-12-15)

 

 

 

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ «ΓΚΡΑΦΙΤΙ»

ΑΝΕΚΑΘΕΝ η πραγματικότητα αποτελούσε τον καμβά της τέχνης. Ειδικότερα της εικαστικής απόδοσής της που είτε με αφηρημένα είτε με συγκεκριμένης νοοτροπίας έργα, εκφράζει διαχρονικά την εποχή της.

 

ΤΟ «γκράφιτι» είναι μια απεικονιστική τέχνη διαμαρτυρίας πάνω σε σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα. Αποτυπώνεται πάνω σε τοίχους σπιτιών ή μάντρες, σε πεζοδρόμια και πιλοτές κ.λπ. Προσπαθεί δε να προσελκύσει το βλέμμα και το ενδιαφέρον των περαστικών με τη μόνη φιλοδοξία να τους ευαισθητοποίησει πάνω σε κάποιο καυτό πρόβλημα.

 

ΣΤΟ γνωστό μας πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών υπάρχει ένας οικίσκος, δίπλα από την παιδική χαρά, του οποίου οι τοίχοι μονίμως είναι ζωγραφισμένοι. Και μάλιστα με επιτυχή θέματα, χρώματα, σχέδια, ιδέες. Όπως οι φωτογραφίες 1 και 2 το αποδεικνύουν.

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ δεν διστάζει εδώ να απεικονίσει τη σκληρή πραγματικότητα με τους πρόσφυγες: ένα σαπιοκάραβο με γονείς και παιδιά, μωρά μετέωρα μεταξύ ζωής και θανάτου, ιστία ξεσχισμένα, και τις λέξεις «ελευθερία» (freedom), «ελπίδα» (Hope) και «ειρήνη» (Peace) να το πλαισιώνουν.

 

ΘΑ ΗΤΑΝ ενδιαφέρον, αν ο Δήμος κρατούσε φωτογραφικό αρχείο (των γκράφιτι που σχεδιάζονται πριν τα σβήσει), να οργανωθεί μια έκθεσή τους σε κάποιο δημόσιο χώρο, καθώς και μια συζήτηση-ανάλυση αυτής της μη συμβατικής με τα καθιερωμένα τέχνης. (Στ.Γ.Κ.)

(photos: St.G.K.)

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

[περί αποστασίας «νέος» ορισμός;]

-O κ. Καμένος, πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., σε πρόσφατες  δηλώσεις του προέβη στην εκτίμηση ότι «καραμανλικοί και άλλοι βουλευτές» της Ν.Δ. θα στηρίξουν την κυβέρνηση στα δύσκολα μέτρα που επίκεινται να ψηφιστούν. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστά αποστασία! Και εξήγησε: «Αποστασία θα ήταν αν (ο βουλευτής της ΝΔ που θα ψηφίσει) άλλαζε την πολιτική του γραμμή»! (Δηλαδή, να υποθέσουμε όπως ο ίδιος έπραξε; Διότι, μέχρι τώρα, τουλάχιστον όπως καταγράφηκε στη συνείδηση των πολιτών, αποστάτης είναι εκείνος  «ο πολιτικός που εγκαταλείπει την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκει, με σκοπό να πλήξει το κύρος και την ισχύ της και προσχωρεί σε αντίπαλο κόμμα». Συνώνυμο μιας τέτοιας εκδοχής είναι ο (πολιτικά)  προδότης.  Αυτό συνέβη ηχηρά το 1965, με την Ε.Κ. και τους αποστάτες της που έριξαν την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου επηρεαζόμενοι ή πιεζόμενοι από τα ανάκτορα… Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Καμένος, εγκαταλείποντας τη Ν.Δ. και την ιδεολογία της δεν προσχώρησε άραγε, γενόμενος μια «τσόντα», σε μια για «δεύτερη φορά» δήθεν αριστερή κυβέρνηση, σε μια ιδεολογία ξένη προς τα πιστεύω του; Δεν έγινε έτσι ένας νεο-αποστάτης της Ν.Δ.;

 

[Τέλος εποχής για παραδοσιακά κόμματα] Στη Γηραιά Hπειρο το 2016 μάλλον φέρνει πλήθος πολιτικών αλλαγών, με τον κύκλο της Σοσιαλδημοκρατίας να κλείνει κατά τα φαινόμενα και την Kεντροδεξιά να γίνεται όλο και πιο αδύναμη στο να επιδείξει συγκροτημένη πειστική εναλλακτική πρόταση. Το ζούμε και στην Ελλάδα, με την αδυναμία της Ν.Δ. να συγκροτηθεί πρώτα σε νέο κόμμα κι έπειτα να εκφράσει το… νέο! Tο πείραμα του Mεγάλου Συνασπισμού στην ισχυρότερη ευρωπαϊκή χώρα, τη Γερμανία, με την Aνγκελα Mέρκελ επικεφαλής, αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για το μέλλον της ολοκλήρωσης της Ε.Ε. Κάτι που θα ευχόμασταν να συμβεί και στη χώρα μας, ώστε να ξεφύγουμε από μνημόνια και δανειστές. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Σύμφωνα με την είδηση (Χ.Ν., 2/12/15), «στην κατάθεση νέων τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τις «βοσκήσιμες γαίες», προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων!»

 

… «Τα παιδία –ή μήπως και η Παιδεία;- βόσκει»;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε