"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Συναίνεση (Χ.Ν., 1-12-15)

 

 

 

ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

  • «Η έκβαση της σύσκεψης (των αρχηγών κομμάτων υπό τον ΠτΔ) ήταν αναμενόμενη». (ο Τύπος, 29-11-15)

 

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΣΜΟΣ σε όλο του το μεγαλείο! Ζει και θεριεύει μαζί με την κρίση. Οπότε, πού να υπάρξει μια, έστω αμυδρή ελπίδα, για ανάκαμψη; Εδώ, δεν υπάρχει ίχνος συνεννόησης των κομμάτων σε ουσιώδη θέματα πολιτικής, την ελπίδα ψάχνουμε;

 

ΕΞΙ ώρες διήρκεσε, λέει, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το Σάββατο, για να αποδειχθεί ότι οι αρχηγοί συμφωνούν στο ότι… διαφωνούν! Παλιά τους τέχνη…

… Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ για τους πολιτικούς μας είναι μια λέξη που μοιάζει με το ουράνιο τόξο: όμορφο όταν το βλέπεις από μακριά, αλλά άπιαστο όταν το πλησιάζεις! Και είναι άπιαστη ως έννοια, όχι επειδή δεν υπάρχει ως πρακτική στην πολιτική (δέστε τις άλλες χώρες) αλλά επειδή οι ημέτεροι πολιτικοί είναι ανώριμοι απέναντί της.

 

ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, κάθε φορά που θα βρεθούν στην κυβέρνηση, πως η δική τους «συναίνεση» είναι πιο… συμφέρουσα για το λαό από τη συναίνεση των προηγούμενων! Ενώ, όσο καιρό βρίσκονται στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι η συναίνεση που προτείνει η κυβέρνηση είναι προσχηματική και όχι αληθινή.

 

ΕΤΣΙ, η κατόπιν εορτής (αφού υπεγράφησαν, δηλαδή τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου) επιθυμία του κ. Τσίπρα για συγκρότηση «εθνικών ομάδων» για το προσφυγικό, ασφαλιστικό, συνταγματικό, μάλλον αποδείχθηκε προσχηματική από το «ναυάγιό» της: η αποτυχία της εκφράζει και την αποτυχία της επιλογής μας, αφού άλλα ελπίζαμε, μετά την 12 Ιουλίου, και άλλα βρίσκουμε κάθε μέρα μπροστά μας!

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, χωρίς  απτές ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί πράγματι τη συναίνεση σε καίρια εθνικά θέματα, κάθε προσπάθεια για εθνική συνεννόηση θα καταλήγει σε άστοχους εντυπωσιασμούς.

 

ΣΤΑ 5 χρόνια μνημονιακής πολιτικής, μερικές βασικές λέξεις -που αλλού είναι σεβαστές για τη σημασία τους- εδώ έχουν εκφυλιστεί τόσο, ώστε άλλο να λένε και άλλο να βλέπουμε να γίνεται: ας πούμε, η δημοκρατία μας είναι κατ’ επίφαση δημοκρατία, το σύνταγμα είναι διάτρητο από παραβάσεις, η λέξη συναίνεση είναι πάντα προσχηματική, ενώ και ο διάλογος καταλήγει σε μονόλογο. Έτσι και η σύγκληση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων μάλλον έγινε για το θεαθήναι.

 

«ΠΡΟΤΕΡΗΜΑ» και ίδιον της ελληνικής παλαιοπολιτικής είναι να καταπονεί τις λέξεις που όντας έτσι ανυπεράσπιστες, υφίστανται τα πάνδεινα από παλιούς, δυστυχώς και νέους, πολιτικούς. Γι αυτό σ’ αυτή τη χώρα τίποτε δεν άλλαξε και τίποτε δεν αλλάζει! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΜΕ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ!

1.-ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μια χώρα στη γειτονιά μας που δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες συνύπαρξης των λαών, αλλά ούτε και τις υπογραφές που βάζει σε συνθήκες, αυτή είναι η Τουρκία. Η καθημερινή τακτική της απέναντί μας –και όχι μόνο- το αποδεικνύει. Με τον «τσαμπουκά» της, αφού οι μεγάλοι κάνουν πάντα «τα στραβά μάτια» σε ό,τι κι αν κάνει, αλλά και την πεπειραμένη οθωμανική διπλωματία της, πάντα καταφέρνει να βγαίνει κερδισμένη. Όπως στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ε.Ε. για το προσφυγικό: με το προσφιλές παιχνίδι του «παζαριού», η Τουρκία απέσπασε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για το… προσφυγικό!

 

ΟΣΟ για μας, μια ζωή είμαστε τα πτωχά πλην καλά παιδιά που οι μεγάλοι χτυπούν φιλικά την πλάτη μας, αφού έτσι κι αλλιώς παίζουμε το παιχνίδι τους στη Μεσόγειο. Είτε λόγω οικονομικής ή άλλης αδυναμίας είτε λόγω ελαττωματικής- για να μη πούμε ανύπαρκτης- εξωτερικής διπλωματίας.

 

2.-ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΣ στον Τούρκο πρωθυπουργό, λοιπόν, Αχμέτ Νταβούτογλου στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας «δεν μάσησε τα λόγια του» σχετικά με τις άπειρες και ατιμωρητί παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο.

ΕΙΠΕ μιλώντας με υπονοούμενα: “Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσοι οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους”! Για να προσθέσει ευθύς αμέσως το πόσο υποκριτική είναι η στάση και πόσο επικίνδυνη η τακτική της Άγκυρας στο θέμα της προώθησης των προσφύγων στα ελληνικά νησιά: “Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δις για εξοπλισμούς. Εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο”!

ΒΕΒΑΙΑ το θέμα είναι ότι η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά το πόσο απαραίτητη είναι για τη Δύση ως «προκεχωρημένο παρατηρητήριο» προς την Ασία, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Η γεωπολιτική και γεωστρατηγική της θέση πάντα θα γέρνει την πλάστιγγα των μεγάλων υπέρ της, σε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια κι αν προβεί εις βάρος τρίτων. Ακόμη και κατά της Ελλάδας! (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε