"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πολύπλοκος κόσμος (Χ.Ν., 26 -11-15)

 

 

 

ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

 

Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία και η προσπάθεια από τρίτους (ΗΠΑ-Ε.Ε) κατευνασμού των δυο μερών, ώστε να μη προβούν σε μη ελεγχόμενα αντίποινα, δείχνει το πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη και πόσο περίπλοκος έγινε ο κόσμος μας.

Η ΡΩΣΙΑ ήδη προβαίνει, για την ώρα, σε οικονομικά αντίποινα εναντίον της Τουρκίας.

ΣΤΟ πεδίο των διακρατικών σχέσεων μια μη καλώς μελετημένη αντίδραση, όπως η «εν θερμώ» κήρυξη του πολέμου, έχει συνέπειες ντομινό σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι αυτό και η χώρα μας που δεν διαθέτει ούτε ισχύ όπλων, ούτε οικονομικά αντίποινα, θα πρέπει να ασκεί μια πολυδιάστατη διπλωματία που να αποβλέπει μόνο στα συμφέροντά της. Ειδικά, εκμεταλλευόμενη τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική της θέση. Το κάνει;

ΣΗΜΕΡΑ, μετά την εμφάνιση των τζιχαντιστών στη Συρία πριν από περίπου δύο χρόνια, τα πράγματα στη Μέση Ανατολή περιπλέχτηκαν περισσότερο. Τα μέτωπα πλέον είναι πολλά, με το καθεστώς Άσαντ να εξακολουθεί να πολεμά τους «αντάρτες», τη Ρωσία να στηρίζει το καθεστώς, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να βομβαρδίζουν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους, την Τουρκία να παίζει -ως συνήθως- διπλό παιχνίδι, σε κάθε περίπτωση ως ισλαμική χώρα και χώρα του ΝΑΤΟ, και όλους τους εμπλεκόμενους να δείχνουν ότι πολεμούν τους ισλαμιστές.

ΤΟ ΝΕΟΠΑΓΕΣ Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θεωρείται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Άσαντ-και όχι μόνο, όπως αποδείχθηκε με τα συμβάντα στο Παρίσι. Είναι γνωστό πως το χαλιφάτο αυτό ενισχύεται ιδεολογικά και υλικά από τις χώρες της αραβικής χερσονήσου, αλλά και από την Τουρκία που δεν θέλει τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Ανταποδίδοντας δε για τη βοήθεια, το Ισλαμικό Κράτος πολεμά τους Κούρδους αντάρτες διευκόλυνοντας έτσι το έργο των Τούρκων! Φαύλος κύκλος, δηλαδή.

ΣΕ ΕΝΑΝ τόσο περίπλοκο κόσμο η «κατά λάθος» έκρηξη ενός πολέμου στην περιοχή μας, θα είχε μάλλον παγκόσμιο πολιτικοθρησκευτικό χαρακτήρα. Με ασύλληπτες μάλιστα καταστροφικές συνέπειες. Που για μας, με την οικονομική κρίση να έχει απορροφήσει κάθε ικμάδα ζωής, θα προκαλέσει καταστροφές τελειωτικές. Γι αυτό, η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ έναν πολιτικό (αριστερό ή δεξιό, αδιάφορο) που, όπως στο σκάκι, να μπορεί να προβλέπει τις μελλοντικές κινήσεις τού ή των αντιπάλων της. Τον έχει; (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ, μια έννοια που αναπτύχθηκε κατά την Ιταλική και όχι μόνο Αναγέννηση, είναι συνυφασμένος με την ελληνική και ευρωπαϊκή σκέψη. Η Αριστερά τον οικειοποιείται (κυρίως στο θέμα των πολιτικών ή οικονομικών προσφύγων) θεωρώντας εαυτήν (και την ιδεολογία της) ως πιο ευαίσθητες στα ανθρώπινα προβλήματα από ότι οι άλλες κοινωνικοπολιτικές ιδεολογίες (σοσιαλισμός, καπιταλισμός κ.ά.)

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ «δεύτερη φορά» αριστερή κυβέρνηση έδειξε και δείχνει μια υπερβολική ευαισθησία για τους πρόσφυγες –και καλά κάνει- που όμως ανάλογη δεν υπάρχει για τους «εσωτερικούς πρόσφυγές της», τους απλούς φτωχούς Έλληνες πολίτες, δηλαδή. Οι οποίοι, με τη δυσβάστακτη «αριστερή» φορολογία παντού, τις υπέρογκες τιμές αγαθών και με ΦΠΑ 23% στα είδη πρώτης ανάγκης, με Ενφια, με άνοιγμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και πολλά άλλα αναμενόμενα στο εγγύς μέλλον μέτρα, μάλλον βρίσκονται σε πολύ κακή θέση.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ τώρα, η υπερβολική «ανθρωπιστική» στάση τμήματος της Αριστεράς απέναντι στους πρόσφυγες έχει και μια άλλη εξήγηση: Μας τη δίνει ο Γάλλος συγγραφέας και δοκιμιογράφος Πασκάλ Μπρυκνέρ («Τα Νέα», 19/11/15) λέγοντας πως «η εξιδανίκευση του Ισλάμ, από κομμάτι της Αριστεράς, ως θρησκείας των καταπιεσμένων καταρρέει (μετά τα αιματηρά γεγονότα στο Παρίσι) και το ενδιαφέρον είναι ότι πάλι η Αριστερά είναι που φέρνει την αλλαγή στάσης. Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται πάντα από την Αριστερά, αλλά για να πραγματοποιηθούν πρέπει η αλλαγή πρώτα να γίνει σε αυτήν την ίδια από μέσα…». Γίνεται;

ΣΕ ΕΝΑΝ κόσμο που συνεχώς ολισθαίνει στην καταστροφή, ναι, ο ανθρωπισμός με τη μορφή της αλληλεγγύης διασώζει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου σώζοντας ζωές συνανθρώπων, όπως γίνεται με τις χιλιάδες πρόσφυγες που περνούν στη χώρα μας. Αρκεί βέβαια, διεκολύνοντάς τους, να μην έχουμε την τύχη του Παρισιού της 13ης Νοέμβρη του 2015. Δεν είνα δα και τόσο δύσκολο, όπως αποδείχθηκε, ανάμεσα στους πραγματικούς πρόσφυγες να παρεισφρήσουν και τρομοκράτες του Ισλάμ. (Στ.Γ.Κ.) (ad. X.N.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

«Τύμπανα πολέμου» ηχούν από μακριά.

Αφορούν κυρίως τη γειτονιά μας, αποδεικνύοντας έτσι πως η κρίση που δέρνει εμάς, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, δεν είναι μόνον οικονομική και αξιακή, αλλά και βαθιά παρακμιακή. Δηλαδή, έχει όλες τις παραμέτρους για μια παγκόσμια αναστάτωση και ανακατάταξη.

Όσο για μας, έ, αν γίνει κάτι τέτοιο, «όλα τα είχε η Μαριορή…, ο πόλεμος της έλειπε»

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε