"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το προσφυγικό (Χ.Ν., 10-11-15)

 

 

 

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΣΕ ΚΑΘΕ πόλεμο τα πρώτα θύματα είναι τα παιδιά. Το ζήσαμε στον εμφύλιο στην Ελλάδα (1946-1949), το ζούμε στον τωρινό εμφύλιο στη Συρία. Με τη διαφορά ότι, τώρα στα θύματα ενός ανελέητου πολέμου, προστίθενται και τα  παιδιά που πνίγονται άδικα στη Μεσόγειο.

 

Η ΕΥΡΩΠΗ, υπεύθυνη κι αυτή για τον πόλεμο στη Συρία, ολιγωρεί να πάρει τις αποφάσεις της. Η Τουρκία από την οποία προωθούνται στη χώρα μας οι καραβιές των προσφύγων, καραδοκεί να επωφεληθεί οικονομικά και γεωπολιτικά (ώς συνήθως).

 

ΑΝΤΙΘΕΤΑ εμείς επαφιέμεθα στο συναίσθημα και το φιλότιμο που, βέβαια, δεν αρκούν από μόνα τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας. Εξάλλου,  κι εμείς έχουμε «πόλεμο»: είναι η οικονομική κρίση με τα αλλεπάλληλα σκληρά μνημόνια, είναι και η εξάντληση του Έλληνα, αφού και εδώ έχουμε “ξεπεράσει” τα όριά μας.

 

ΕΤΣΙ, η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλα ότι «η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη», μας βρίσκει σύμφωνους. «Η Ελλάδα –όπως τονίζει ο κ. Μουζάλας- είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία». Και εκεί οφείλουν οι Ευρωπαίοι, αλλά και ο ΟΗΕ, να επικεντρώσουν τις πιέσεις τους.

 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ σημαίνουν πιο απλά, ότι εφόσον ανήκουμε στην Ε.Ε., είναι αδύνατον η χώρα να επωμισθεί ένα τόσο πολυσύνθετο και βαρύ έργο, δηλαδή το της φιλοξενίας και νόμιμης προώθησης σε χώρες της Ε.Ε. εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Διευκρίνισε ωστόσο, ο κ. αναπληρωτρής υπουργός, ότι τόσο τα hot spots όσο και οι καταυλισμοί που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει, θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικό ότι από τη αρχή της χρονιάς (2015) μόνο η Λέσβος δέχθηκε περισσότερους από 300.000 μεταναστες και πρόσφυγες. Αριθμός πενταπλάσιος των μονίμων κατοίκων του νησιού!

 

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ πως ο κ. Μάρτιν Σουλτς, επισκεπτόμενος τη Λέσβο και ιδίοις όμμασι διαπιστώνων το μέγεθος του προβλήματος, θα είναι σε θέση να πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για την κρισιμότητα του προσφυγικού.

 

ΓΕΝΙΚΑ, κατά την άποψή μας, αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, έστω παίζοντας εμείς «έξυπνα» στη διπλωματία με το θέμα (όπως κάνει η γείτονα) αλλά και καθιστώντας το πρόβλημα παγκόσμιο (ΟΗΕ), νομίζουμε πως ως χώρα θα «καταρρεύσουμε» τελείως σηκώνοντας ένα τόσο δυσβάστακτο πρόβλημα. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

 

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ

 

ΠΟΛΥ μας άρεσε και συμφωνούμε απόλυτα με μια πρόσφατη δήλωση-προτροπή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, για το προσφυγικό. Είπε: «Ο λαός μας που μήνες τώρα δείχνει μεγάλη αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες που αναζητούν σανίδα σωτηρίας, δεν πρέπει να εξοικειωθεί με τις καθημερινές εικόνες των νεκρών προσφύγων, των πνιγμένων παιδιών στο Αιγαίο».

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που πλήττουν τον σύγχρονο άνθρωπο είναι η… ασθένεια του εθισμού. Της συνήθειας, δηλαδή, εκείνης που μας κάνει να παθαίνουμε ανοσία ακόμη και στις σκληρότερες εικόνες που αντικρίζουμε, ακόμη και στα πιο καταστροφικά πράγματα που κάνουμε «από συνήθεια».

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, και η αλληλεγγύη του λαού λιγοστεύει με τους πρόσφυγες, είτε διότι επήλθε κόπωση των εθελοντών, είτε διότι «συνηθίσαμε» πια σε τέτοιες εικόνες και δεν μας συγκινούν!

 

ΚΙ ΟΜΩΣ! Όπως έγραφε ο ποιητής Τ. Λειβαδίτης «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο…». Και σήμερα έχουμε πόλεμο, έχουμε αδικία. Όμως το κουράγιο λιγοστεύει.. (Στ.Γ.Κ.)

ΣΙΓΟΥΡΙΑ!

ΤΟ ΚΟΜΜΑ -η «Νέα Δημοκρατία»- που ίδρυσε πριν 40 χρόνια ο  Κωνσταντίνος Καραμανλής βρίσκεται σε στάδιο βαθιάς εσωστρέφειας. Και δεν είναι η πρώτη φορά, αφού μέχρι τώρα έχει αλλάξει επτά προέδρους, ενώ το ΠΑΣΟΚ έως το 2012 είχε αλλάξει τρεις και το ΚΚΕ μέχρι την αποχώρηση της Αλέκας Παπαρήγα, μόνο εκείνη και τον Χαρίλαο Φλωράκη, ως γενικούς γραμματείς!

 

ΕΙΝΑΙ δυνατόν όμως να αλλάξει ένα κόμμα που έχει «χάσει τον μπούσουλα» προ πολλού με τα μνημόνια; Και άλλοτε είναι υπέρ, άλλοτε κατά των μέτρων, ενώ ουκ ολίγες φορές αυτοαναιρείται; Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε τον τελευταίο καιρό στη Ν.Δ., καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν από τις εσωκομματικές εκλογές της -με 4 υποψήφιους προέδρους!- είναι ο εγκλωβισμός των οπαδών του κόμματος! Τί και ποιον να ψηφίσουν; Και ποιος θα φέρει το νέο;

 

ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι εύχονται και… υποστηρίζουν πως θα είναι «ο επόμενος πρόεδρος» στο κόμμα. Ο καθένας έχει τους λόγους του και τους… οπαδούς του. Όμως η εκλογή προέδρου στη Ν.Δ., είναι εν πολλοίς ζήτημα κάποιων «βαρόνων» που είτε κουβαλούν ένα όνομα, είτε έχουν γερά «δίκτυα» στη βάση. Γι αυτό, οψόμεθα. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε