"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Γενοκτονία ή εθνοκάθαρση; (Χ.Ν., 5-11-15)

 

 

 

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ Ή ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ;

ΣΕ ΜΙΑ δημοκρατική χώρα, ο κάθε πολίτης δικαιούται να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

 

ΕΝΑΣ πολιτικός όμως, όντας μάλιστα σε καίρια θέση όπως είναι το υπουργείο Παιδείας, επειδή ακριβώς οι δημόσιες απόψεις του είναι δυνατόν να εκληφθούν και ως κυβερνηστικές, οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός όταν τις δημοσιοποιεί.

 

ΑΛΛΟ είναι οι προσωπικές απόψεις μας και άλλο οι πολιτικές. Τη διάκριση αυτή δεν έκανε ο κ. Φίλης, ο νυν ρηξικέλευθος υπουργός Παιδείας, όταν, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, δήλωσε και τα εξής: «Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος (στην «Αυγή»), έκανα τη δήλωση (την περί μη γενοκτονίας άποψή του για τους Ποντίους), συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας».

 

ΑΛΛΑ, ο χαρακτηρισμός ενός εθνικού «αιματηρού» γεγονότος δεν ανήκει ούτε στους ιστορικούς, ούτε στους διεθνολόγους. Είναι πρωτίστως νομικό θέμα, έπειτα πολιτικό και κατόπιν ιστορικό. Η «Γενοκτονία των Ποντίων» νομικά έχει λυθεί από τη «Διεθνή Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας» (IAGS, International Association of Genocide Scholars) η οποία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (15/12/2007)
ΟΣΟ για τους ιστορικούς/πολιτικούς (δίκην Ρεπούσης Μ.), ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις τους ή και τις ιδεοληψίες τους, είναι ελεύθεροι να μιλούν για «συνωστισμό» στη Σμύρνη,  «εθνοκάθαρση» ή «γενοκτονία» των Ποντίων, αλλά μόνο στα αντίστοιχα συνέδρια.

 

ΜΙΑ είναι η αλήθεια: Το Κεμαλικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι από το 1914 εώς το 1923 μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας,για καθαρά γεωπολιτικούς όρους και ομοιογένειας. Αποτέλεσμα; Ο μαρτυρικός θάνατος, μεταξύ των άλλων εθνοτήτων, και 353.000 Ελλήνων Ποντίων από τους συνολικά 700.000 που ζούσαν εκεί. Αν αυτό δεν είναι γενοκτονία (genocide), τότε μάλλον αγνοούμε τη σημασία των λέξεων.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό ως «Γενοκτονίας» της εξολόθρευσης των Ελλήνων του Πόντου, υπενθυμίζουμε την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων (1994), τις ανάλογες αποφάσεις 15 Πολιτειών των ΗΠΑ, 3 της Αυστραλίας και πολλών ξένων Κοινοβουλίων (Κύπρος, Σουηδία, Αρμενία κ.ά), αλλά και το σημαντικό συγγραφικό έργο των Ενεπεκίδη, Φωτιάδη και άλλων επιστημόνων. Ξέρει περισσότερα από αυτούς ο κ. Φίλης;

 

ΠΟΛΥ υποψιαζόμαστε πως το όλο θέμα γίνεται αυτή την περίοδο, ή για να εκφρασθεί μια μάλλον ανιστόρητη ιδεοληψία ενός αριστερού πολιτικού- που όμως  δεν δικαιολογείται αφ’ ης στιγμής είναι και υπουργός-, ή για λόγους σκοπιμότητας (αποπροσανατολισμός κοινής γνώμης), λόγω της δυσχερούς θέσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: Απεργίες, καταλήψεις σχολείων και νέα σκληρά μέτρα είναι μπροστά της. Ούτε όμως τα παραπάνω δικαιολογούν την πρόκληση αγανάκτισης σε ένα σημαντικό κομμάτι του λαού (2 εκατομμ. οι Πόντιοι) σχετικά με την αμφισβήτηση της ιστορίας του, από Έλληνα πολιτικό! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

-Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ της ανεργίας είναι ανησυχητική: 26 εκατομμύρια νέοι της Ευρωπαίκής Ένωσης, είναι οι τωρινοί χαμένοι της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη γηραιά ήπειρο. Ειδικότερα για την Ελλάδα οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η χώρα μας θα δει «φως» μόλις κατά το 2034! Πράγμα που σημαίνει πως άλλη μια γενιά πρόκειται να θυσιασθεί στο Μινώταυρο των δανειστών και της τρόικα. Όσο για τους πολιτικούς μας, άλλοι ομφαλοσκοπούν με το να ασχολούνται μετα εσωκομματικά τους (Ν.Δ.) και άλλοι «περί άλλα τυρβάζουν» (Ν. Φίλης), ενώ ο λαός αναστενάζει από τους δυσβάστακτους και άδικους φόρους τους.

 

-ΤΟ ΘΕΜΑ με τα αδέσποτα ζώα είναι συνεχώς στο προσκήνιο. Αλλά και με τα δεσποζόμενα η κατάσταση είναι άκρως ανυπόφορη: αδέσποτα κυκλοφορούν, μάλιστα σε μορφή αγέλης κυρίως τις νυκτερινές ώρες στο κέντρο της πόλης. Οπότε δεν είναι εύκολο για τους ανθρώπους που θα βρεθούν στο δρόμο τους να προβλέψουν το πώς αυτά θα τους συμπεριφερθούν… Αλλά και τα λεγόμενα δεσποζόμενα (μόλις 170 τα δηλωθέντα, σύμφωνα με πληροφορίες του δήμου) αφοδεύουν εδώ κι εκεί, στις πυλωτές, στους κήπους των πολυκατοικιών, στα πεζοδρόμια, χωρίς τα αφεντικά τους να υποβάλλονται στον κόπο να μαζέψουν τα περιττώματά τους. Στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής το επιβάλλουν, αλλά και ο νόμος… Μήπως ο Δήμος θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει τη σχετική νομοθεσία με την επιβολή προστίμων;

 

-Ο ΓΙΑΝΗΣ Βαρουφάκης, διάσημος Οικονομολόγος και περιζήτητος (με το αζημίωτο φυσικά) «ομιλητής» σε διάφορες «λέσχες» και συνέδρια, δεν παύει να τονίζει πως «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα αποτύχει!» Απορία μας: Τόσους μήνες στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα στις αυλές της Ε.Ε., πού απέβλεπε, άραγε; Στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων, ή μήπως στην μεθοδευμένη αποτυχία τους, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων; Και για ποιο λόγο τώρα προδικάζει την αποτυχία του κ. Τσίπρα; Μήπως για να πολλαπλασιάσει τις συνεντεύξεις που δίνει, αλλά και τις διαλέξεις του; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε