"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Προχειρότητα (Σχόλια, Χ.Ν., 15-10-15)

 

 

 

 

Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ψηφοφόροι έδωσαν και τη «δεύτερη ευκαιρία» στην Αριστερά, που ζήτησε ο κ. Τσίπρας. Κι αυτό, τόσο για τη στροφή που έκανε προς την πραγματικότητα, όσο και για το ότι οι πολίτες, κουρασμένοι από την αναποτελεσματικότητα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στους λιγότερο θεωρητικά «διεφθαρμένους» Συριζαίους… Με την ελπίδα, φυσικά, ότι πιθανόν με αυτούς και μεταρρυθμίσεις θα γίνουν, και από την κρίση θα βγούμε με λιγότερες απώλειες!

 

ΒΕΒΑΙΑ, με άλλα όνειρα ξεκίνησε «η πρώτη φορά» αριστερή κυβέρνηση το Γενάρη, τα οποία στην πορεία αποδείχθηκαν ότι ήταν όχι μόνο εκτός τόπου και χρόνου, αλλά και άκρως επικίνδυνα για την πορεία μας ως ευρωπαϊκό κράτος, μελος της Ευρωζώνης. Ας πούμε, η προσπάθεια ρήξης με τους Ευρωπαίους και η ταυτόχρονη μετάβασή μας σε νέο νόμισμα, ήταν κινήσεις, νομίζουμε, τελείως δονκιχωτικές αφού προϋπόθεταν σοβαρά αντίβαρα/στηρίγματα στη διεθνή πολιτική. Δεν υπήρχαν πουθενά. Θλιβερή κατάληξη; Ένα τεράστιο πρόσθετο χρέος, ένα σκληρότατο μνημόνιο και μια επιβολή σε σταθερή βάση των capital controls στις συναλλαγές μας.

 

Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ και η απειρία φάνηκαν τη στιγμή που χρειάστηκε, ως εναλλακτική λύση στις φοβερές πιέσεις των Ευρωπαίων, να εφαρμοσθεί ένα σχέδιο Β. Ουσιαστικά δεν υπήρχε τίποτε βιώσιμο. Τό μόνο που απόμεινε στην κυβέρνηση να πράξει ήταν ή η επανάσταση με συνέπεια έναν εμφύλιο στη χώρα, ή η πλήρης υποταγή στις απαιτήσεις των «θεσμών». Έστω και μετά το μη αναμενόμενο «όχι» του δημοψηφίσματος!

 

Η ΤΕΛΙΚΗ φάση της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης στη χώρα διαμορφώθηκε πάνω από τις κάλπες του Σεπτέμβρη: ο λαός έδωσε σχετική πλειοψηφία στο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για να νομιμοποιήσει την ήδη μεγάλη και ουσιαστική αλλαγή που είχε κάνει αποδεχόμενος το 3ο μνημόνιο, αλλά ταυτόχρονα τον καλούσε να κάνει «εκκαθάριση» στο κόμμα του από τους δραχμιστές και άλλους.

 

ΣΗΜΕΡΑ, ασκώντας μια real politic μέσα στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη,  η δεύτερη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προσπαθεί να επικεντρωθεί στην πιστή τήρηση του μνημονίου ελπίζοντας πως θα ανταμειφθεί από τους «θεσμούς» με κάποια ελάφρυνση του χρέους: κάτι που δικαιολογημένα θα της επιτρέψει –αν το κατορθώσει- να θριαμβολογήσει για νίκη! Όμως, έστω κι αν επιτύχουμε ελάφρυνση του σισύφειου χρέους μας, πάντα θα επικρέμαται ένας άλλος μεγαλύτερος κίνδυνος: αυτός του Grexit, της επιστροφής στη δραχμή και της πολιτικής ανωμαλίας που θα επέλθει.

 

Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ στην πολιτική έχει βαριά τιμήματα: την πληρώνει ο λαός με δυσβάστακτα μέτρα και περιορισμό των ελευθεριών του, την πληρώνουν εξίσου και οι κυβερνώντες, με την απώλεια της εξουσίας και άλλες συνέπειες γνωστές από την ιστορία. (Στ.Γ.Κ.)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

 

ΕΙΜΑΣΤΕ στα μέσα του Οκτώβρη, δηλαδή ενάμισι μήνα μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, και συζητάμε ακόμη για τα τεράστια κενά σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.

 

ΜΟΝΟ στην Α/θμια Εκπ/ση στα Χανιά, σύμφωνα με χθεσινό (13/10) δημοσίευμα των «Χ.Ν.», τα κενά σε διδακτικό προσωπικό ανέρχονταν στα 170!

ΕΙΘΙΣΤΑΙ, πριν από κάθε «νέο διάλογο», ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας να επισκέπτεται τους συνδικαλιστικούς φορείς (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) στις έδρες τους προκειμένου να ακούσει απόψεις και προτάσεις τους. Βέβαια, όπως ξαναγράψαμε πριν λίγες μέρες, εδώ ο κόσμος καίγεται και ο κ. υπουργός κηρύσσει προσχηματικό περί Παιδείας «διάλογο», αντί να προβεί σε γρήγορες κινήσεις, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά.

ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, για τα μείζονα προβλήματα της εκπ/σης (κενά, διορισμοί, αναπληρωτές κ.ά.) ο  κ.  Φίλης είπε: «Τα κληρονομήσαμε τα κενά, δεν τα δημιουργήσαμε. Κάνουμε κατά προτεραιότητα τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Υπάρχουν κενά, όπως κάθε χρόνο, αλλά η γενικευμένη εικόνα ότι τα σχολεία δε λειτουργούν δεν είναι ακριβής. Η πρώτη μας μάχη είναι να προσλάβουμε αναπληρωτές σε όλες τις βαθμίδες. Χιλιάδες καθηγητές βρίσκονται στις θέσεις τους. Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθούν άλλες 6500 προσλήψεις. Ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τις 18500. Θα υπάρξουν κενά, ωστόσο είναι αντιμετωπίσιμα. Δεν υποστηρίζουμε ότι με τις προσλήψεις θα καλύψουμε το πρόβλημα της ανεργίας».

ΦΥΣΙΚΑ, ως «νεοτοποθετηθείς» στη θέση του υπουργού Παιδείας, ο κ. Φίλης δικαιούται να έχει κάποιον εύλογο χρόνο στη διάθεσή του για ενημέρωση και δράση. Αλλά, ο προηγούμενος συνάδελφός του, ο κ. Μπαλτάς, δεν θα έπρεπε να είχε ήδη κάνει μια σοβαρή προεργασία επί των καυτών  θεμάτων της Στοιχειώδους και Μέσης Εκπ/σης; Για την Παιδεία συζητάμε! Δηλαδή για ό,τι καλύτερο διαθέτει ένα έθνος -τα παιδιά του, και όχι για κάποιο στεγνά οικονομικό και απρόσωπο υπουργείο! Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει!(Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε