"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αντιπολίτευση Ν.Δ. (Σχόλια, Χ.Ν., 13-10-15)

 

 

 

 

«ΣΟΒΑΡΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, μάλλον έχουμε! Αντιπολίτευση όμως όχι, αφού η Ν.Δ. «ψάχνεται» συνεχώς προσπαθώντας να συγκεντρώσει τα κομμάτια της σε ένα ενιαίο σύνολο.

ΕΤΣΙ, η προσαρμογή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα στα κελεύσματα των δανειστών είναι ταχύτερη και άνευ εμποδίων. Η δε φρασεολογία που χρησιμοποιείται εναντίον των πολιτικών αντιπάλων – «ξεμπερδεύουμε με το παλιό»- γίνεται ολοένα και πιο παλαιοπολιτικής κοπής.

ΑΠΟ το βήμα της Βουλής, λίγο πριν την ψήφο εμπιστοσύνης (7-10-15), ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι επιδίδεται σε στείρα αντιπολίτευση, χωρίς αντιπροτάσεις, χωρίς σχέδιο και χωρίς συνεργασία!

ΑΝ ΑΥΤΑ και άλλα που λέγονται καθημερινά από τα στελέχη του, αποτελούν «το νέο», ε, τότε είναι φανερό πως οι λέξεις έχασαν το νόημά τους. Ας πούμε, τι «νέο» εκπροσωπούν τα «ισοδύναμα»; Αλλά και πόσο «φρέσκος» είναι ο συνεταίρος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα κομματίδιο με ακραίες θέσεις;

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ, λοιπόν, μπροστά στο φαινόμενο να έχουμε μια κυβέρνηση του «τραβάτε με, κι ας κλαίω» στην εφαρμογή ενός επαχθούς και απεχθούς μνημονίου που η ίδια ψήφισε, αλλά και μιας Ν.Δ. που, ως αντιπολίτευση, αδυνατεί να συγκροτηθεί εξαιτίας της ανήλεης  μάχης διαδοχής. Πόσο δε μάλλον να συγκρουσθεί για τα δίκαια του λαού! Είναι βέβαιο πως ιδεολογικά η Ν.Δ. παραπαίει. Αγνοούμε δε πότε θα ξαναβρεί το βηματισμό της. Για την ώρα, αδυνατεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της «αριστερής» μνημονιακής πολιτικής, αλλά και του αντιπολιτευτικού ρόλου της. Όσο για τη μάχη της «ανανέωσής» της, ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος Γ. Λούλης (Τα Νέα, 3-4/10-15), είναι σαφής: «αυτοί που εμφανίζονται ως ανανεωτικοί (στη Ν.Δ.) μπορεί να είναι εκτός τόπου και χρόνου»!

ΑΛΗΘΕΙΑ, πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε σε ένα κόμμα –το ΣΥΡΙΖΑ- που ήρθε το Γενάρη του 2015 στην εξουσία με ισχυρό αντιμνημονιακό λόγο, στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 άλλαξε ριζικά ιδεολογία και πρακτική και που προσπαθεί τώρα να πείσει τους δανειστές ότι θα εφαρμόσει πιστά ένα μνημόνιο που δεν πιστεύει; Τί εμπιστοσύνη να έχουν και οι δανειστές μας σε έναν πρωθυπουργό  που ακολουθώντας αντιμνημονιακή ρητορική κέρδισε την εξουσία, εξαπατά το λαό  καθημερινά υποσχόμενος «ισοδύναμα» επιβάλλοντας ταυτόχρονα άγρια φορολογία;

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη, η Ν.Δ. ως αξιωματική «αντιπολίτευση» είναι νεκρή, αφού είναι βυθισμένη σε μια απύθμενη εσωστρέφεια. Για θυμηθείτε μόνο το εξής παράδοξο: η Ν.Δ. εφάρμοσε ως κυβέρνηση ένα μνημόνιο που κατήγγελλε συνεχώς όσο ήταν στην αντιπολίτευση! Τώρα κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση πως αθετεί τις αντιμνημονιακές της υποσχέσεις!  Άβυσσος η ψυχή των πολιτικών μας, βαθιά και σκοτεινή η πρόθεσή τους και άδηλον το μέλλον μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ

AN, για να απαλύνει κάθε φορά ένα σκληρό μέτρο της, η κυβέρνηση παίρνει «ισοδύναμα» μέτρα που σχεδόν πάντα αφορούν σε οριζόντιες περικοπές συντάξεων και μισθών, δεν θα έρθει κάποτε η ώρα να μη μπορεί να περικόψει τίποτε, αφού ούτε συνταξιούχοι θα υπάρχουν, ούτε και μισθωτοί;

ΜΑ, ποιοι “σοφοί” εισηγούνται κάτι τέτοιο (που δεν είναι φυσικά για πρώτη φορά); Και δεν σημαίνει άραγε αυτό την πλήρη ανικανότητά τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι το ασφαλιστικό;

ΔΕΝ επιβραβεύεται έτσι η εισφοροδιαφυγή και δεν τιμωρείται αγρίως ο συνεπής συνταξιούχος που κατά τον εργασιακό του βίο πλήρωνε αδιαμαρτύρητα και ανελλιπώς τις εισφορές του; Δεν δικαιώνονται έτσι όλοι εκείνοι οι νέοι εργαζόμενοι που, βλέποντας τη μεταχείριση της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους, δεν πληρώνουν τις τωρινές εισφορές τους;

ΣΩΣΤΟΤΕΡΗ κοινωνική πολιτική θα ήταν, κατά την άποψή μας, η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων στην πάταξη της φοροδιαφυγής (εισφοροδιαφυγή, ταμειακές μηχανές «μαϊμού» κ.ά.) και όχι στις οριζόντιες περικοπές συντάξεων/μισθών. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

-ΤΟ ΟΤΙ η λαϊκή αγορά των Χανίων παραμένει μια από τις ακριβότερες της χώρας, ότι σχεδόν κανείς από τους παραγωγούς ή εμπόρους της δεν κόβει αποδείξεις, αυτά είναι γνωστά τοις πάσι. Μάλιστα το φαινόμενο δεν τονίζεται μόνο από εμάς, αλλά και από ξένους επισκέπτες… Έχει όμως και τις εκπλήξεις της, όπως αυτή της φωτογραφίας (φωτό, 1): εν μέσω φθηνών αντιγράφων πινάκων ο κατασκευαστής κορνιζών επί το έργον. Μια σπάνια, ευχάριστη «έγχρωμη» νότα, στη μίζερη και «κατάμαυρη» εποχή μας.

 

-ΤΟ να βρεθείς στα Τσουρουνιανά, ένα χωριό αιωρούμενο μεταξύ ουρανού και γης, χαμένου κάπου ανάμεσα σε Τοπόλια και Καστέλλι, είναι σίγουρα μια φθινοπωρινή έκπληξη που δεν σου συμβαίνει συχνά. Χάρη στο ζευγάρι Μιχάλη και Αντωνίας Χαλ. και για λόγους καθαρά κοινωνικούς, διατρέξαμε μαζί τους μια διαδρομή όλο αιφνίδιες και κρυμμένες ομορφιές… Όσο για το εκκλησάκι του χωριού, τον Αη-Κυργιάννη (φωτό, 2) καθώς και τον εκεί εσπερινό με το τρισάγιο στο  παρακείμενο νεκροταφείο, όλα αυτά μας θύμισαν κάτι από Παπαδιαμάντη, κάτι από Ν. Καρούζο.

Είναι δε κρίμα, πρώτα γιατί πολλές από τις ομορφιές των Χανίων δεν βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας, έπειτα, με τη διάνοιξη/παράκαμψη του νέου δρομου, σίγουρα θα καταστραφούν για πάντα. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε