"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εκπαιδευτικά (Χ.Ν., 1-10-15)

 

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

 

ΠΕΡΑΣΕ κιόλας ο πρώτος μήνας «λειτουργίας» των σχολείων. Όμως αμφιβάλλουμε αν υπάρχουν στην επικράτεια σχολεία που να λειτουργούν κανονικά: δηλαδή, με πλήρες ωράριο και με όλο το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό τους.

 

ΣΕ άλλες χώρες πιο οργανωμένες παραδοσιακά στην Εκπαίδευση (π.χ., Γαλλία), θέματα μεταθέσεων, τοποθετήσεων, διορισμών, αποσπάσεων, εκτάκτων αδειών κ.λπ. λύνονται πολύ πριν την έναρξη της νέας χρονιάς και οπωσδήποτε πριν τη λήξη της προηγούμενης. Ώστε οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν εκ των προτέρων τη θέση τους και να ετοιμάζονται κατάλληλα για τις τάξεις στις οποίες θα διδάξουν.

 

ΕΔΩ, οι εγγενείς αδυναμίες στη Βασική Εκπ/ση πολλαπλασιάζονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφού οι Δ/νσεις (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης σε όλη τη χώρα), είτε αδυνατούν να βγάλουν τα πραγματικά οριστικά κενά των σχολικών μονάδων τους (εξαιτίας πολλών και ποικίλων λόγων), είτε τα έχουν βγάλει και περιμένουν τις αποφάσεις των ΠΥΣΔΕ.

 

ΤΑ λεγόμενα όμως «λειτουργικά κενά» των σχολείων είναι εύκολο να καλύπτονται με προσωρινές αναθέσεις διδασκαλίας, ή μετακινήσεις εκπ/κών από άλλα σχολεία, όπως μας επισημαίνει ο Δ.Μ.-εκπ/κός. Κι αυτό, ώσπου να δοθούν οι οριστικές θέσεις. Άλλοτε, κάτι τέτοιο ήταν εφικτό με έγκαιρες προσωρινές αποφάσεις της ίδιας της δ/νσης. Όμως, πιθανόν και λόγω των εκλογών, η εύρρυθμη λειτουργία των σχολείων να αναστέλλεται, έστω κι αν επιμένει ο νεόκοπος υπουργός Παιδείας (ο κ. Φίλης) ότι μεχρι την 11/10/2015 δεν θα υπάρχει σχολείο που να μη λειτουργεί κανονικά! Οψόμεθα… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

ΑΤΕΛΕΥΤΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ

 

1.-ΚΟΝΤΑ 6 (έξι) χρόνια πορευόμαστε ως λαός πάνω στην καυτή άμμο μιας ατελεύτητης «ερήμου»: μιας πολύπλευρης, δηλαδή, πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και αξιακής κρίσης. Που, εκτός των άλλων, κατάφερε να απομυθοποιήσει τις παλιές κλασικές, «ακλόνητες» πολιτικές ιδεολογίες μας. Εκείνες που γεννούσαν τους κοινωνικούς αγώνες μας…

 

ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ μόνο τι σημαίνουν σήμερα νεοφιλελευθερισμός, σοσιαλδημοκρατία, αριστερά, κέντρο, δεξιά. Όλες έχουν ισοπεδωθεί, δυστυχώς, κάτω από τις… ερπύστριες των μνημονίων! Που κι αν ακόμη τα ονομάσουμε «συμφωνίες», δεν αλλάζουν ούτε σε σκληρότητα, ούτε σε ωμότητα φόρων, αντιλαϊκών μέτρων, ανεργίας και κοινωνικής αποσάθρωσης.

 

2.-ΕΙΚΟΣΙ τρία τα εκατό (23%), λέει, ο ΦΠΑ στη γνώση, όπως και στον τουρισμό σε ορισμένα -για την ώρα- νησιά! Ένα δυσβάσταχτο μέτρο για τις φτωχές οικογένειες. Κάτι που ξεπερνάει τα όρια κάθε φαντασίας, αφού η εφαρμογή του θα στερήσει αυτόματα από εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά τόσο την πολύτιμη (επιπρόσθετη) γνώση, όσο και το αναγκαί δώρο της θερινής ξεκούρασης: αγαθά που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα από προηγούμενες γενιές.

 

ΤΕΡΜΑ, λοιπόν, οι ψευδαισθήσεις -αν ακόμη υπάρχουν τέτοιες-, τέρμα οι εξεγέρσεις (τώρα εναντίον τίνος, άραγε;), τέρμα και οι τεχνητοί διαχωρισμοί των πολιτών σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Αλλά, τέρμα και στις κάθε είδους προεκλογικές υποσχεσιολογίες, όταν υπάρχει ένα και μοναδικό σφιχτό πρόγραμμα προς εφαρμογή.

 

ΕΤΣΙ, τα πάντα σήμερα είναι ρευστά. Σαν την κινούμενη άμμο, σαν τα ρεύματα αέρος που φυσούν από δω και από κει.

 

ΚΑΘΕ δε απόπειρα σωτηρίας μας, με δήθεν ιδεολογικό περίβλημα, είναι άλλος ένας αντικατοπτρισμός στην «έρημο» της κρίσης. Που φυσικά χάνεται μπροστά στη σκληρή, την οδυνηρή πραγματικότητα της αναζητούμενης πορείας προς την έξοδο.

 

ΚΑΙ να λείπει και ο σωτήριος, ο «από μηχανής Θεός»! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Μεγάλος ο διαγκωνισμός στελεχών, για την προεδρία του κόμματος της Ν.Δ. Σαμαρικοί, μητσοτακικοί, καραμανλικοί, «νεωτεριστές» κ.ά. εργάζονται παρασκηνιακά πυρετωδώς, ώστε να προωθηθεί ο εκλεκτός τους.

 

Εν πάση περιπτώσει, η δημόσια εικόνα της Ν.Δ. καθώς και η συνοχή της έχουν μπει σε μια επικίνδυνη τροχιά, πολλά απρόβλεπτα.

 

Για καλό ή κακό; Ο καιρός θα δείξει…

 

Πολλοί, λοιπόν, οι κλητοί για την προεδρία της, αλλά ένας τελικά θα είναι ο «νέος» πρόεδρός της. Αν θα είναι «νέος» ή «παλιός», μάλλον οι «βαρόνοι» του κόμματος, ως είθισται, θα αποφασίσουν.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 

 


Σχολιάστε