"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Όνειρο και ρεαλισμός (Χ.Ν., 29-9-15)

 

 

 

ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

ΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ τακτικής στην πολιτική, εφόσον είναι λεπτομερώς μελετημένη και προβλέπει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, είναι δυνατόν να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Αρκεί να είναι σοβαρή, να πείθει και να υποστηρίζεται από το λαό.

ΟΣΟ ήταν στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας περιεβάλλετο από το φωτοστέφανο του ονείρου “Un’ altra Europa con Tsipras” (=Μια άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα). Πίστευε πως με την άνοδο της Ελληνικής Αριστεράς στην εξουσία, οι πολίτες του ευρωπαϊκού Νότου θα συσπειρώνονταν και θα πολεμούσαν από κοινού τη λιτότητα. Στόχος; Η δημιουργία μιας αριστερής Ευρώπης! Δεν έγινε τίποτε απ’ όλα αυτά.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στις αυλές της Ε.Ε. οι «ιαχές» του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων του δεν… ακούστηκαν! Αντ’ αυτού, μετά από 6 μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων (ή βαρουφάκειων οικονομικών θεωριών), ο κ. Τσίπρας επέστρεψε από τις Βρυξέλες με ένα πολύ βαρύτερο μνημόνιο!

ΟΝΕΙΡΟ ήταν η «αριστερή Ευρώπη» και πάει. Και η «επανάσταση» εναντίον τής (ουσιαστικά γερμανικής) λιτότητας, μάλλον απέτυχε, αν δεν ανεστάλη επ’ αόριστον.

ΟΜΩΣ, το πλέον παράδοξο με τη χώρα μας είναι ότι ο κ. Τσίπρας επανεξελέγη στις 20 του Σεπτέμβρη ως  πρωθυπουργός: ένας άνθρωπος που υποσχόταν στον ελληνικό λαό πως την επομένη των εκλογών (του Ιανουαρίου) θα «έσχιζε» τα μνημόνια! Δεν το έκανε ποτέ. Τουναντίον, ο λαός τον ξαναψήφισε, επειδή τον έκρινε ως τον πιο ικανό να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις («εφαρμοστικοί νόμοι»). Αυτόν και όχι τη μνημονιακή Νέα Δημοκρατία! Το ίδιο πιστεύουν και οι Ευρωπαίοι.

ΕΤΣΙ, μετά την υπογραφή της «συμφωνίας» (3ο μνημόνιο) με τους πιστωτές της Αθήνας, οι προτεραιότητες του κ. Τσίπρα έχουν αλλάξει. Τέρμα τα όνειρα, ναι στον ρεαλισμό της καθημερινότητας. Αυτό που προέχει τώρα, δεν είναι πια η «altra Europa», αλλά η ριζική αναμόρφωση της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η πατάξη της φοροδιαφυγής, η διαφθορά κ.ά.

Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ είναι από τις βασικές αρετές που διακρίνουν έναν πολιτικό. Καλές είναι οι «μεγάλες ιδέες», οι ιδεοληψίες, τα οράματα, οι «αριστερές» αφηγήσεις, όσο βρίσκεται κανείς στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Όταν όμως, πρόκειται να κυβερνήσει μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται για 5 χρόνια στα προθυρα της  καταστροφής, προέχει-νομίζουμε- η σωτηρία, πάση θυσία, αυτής της χώρας. Κι αυτό ελπίζουμε να κάνει ο κ. Τσίπρας… (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ-ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!

-Όχι! Δεν είναι ο πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος, στον οποίον συνειρμικά πάει το μυαλό σας (φωτό, 1). Εκείνος έχει αρκετά λεφτά «κατοχυρωμένα» και δεν χρειάζεται να τα μετράει σε κοινή θέα! Πρόκειται, δυστυχώς, για έναν από τους αμέτρητους συνταξιούχους που, και για έναν καφέ, μετρά και ξαναμετρά τα λιγοστά ευρώ του. Τα οποία, με τις περικοπές που ήδη ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα λιγοστέψουν έτι περαιτέρω κάνοντας απαγορευτικό και τον απλό καφέ.

-Μια φευγαλέα ματιά στην πινακίδα με τα νεκρόσημα (φωτό, 2): ποιοι μένουμε, ποιοι φεύγουν… Μια ανθρώπινη στάση μπροστά στο παρελθόν των κατοίκων αυτής της πόλης. Εδώ, μέσα σε ένα μεγάλο κάδρο, όλα γίνονται παρελθόν. Γιατί η πινακίδα αυτή που βρίσκεται στην πλατεία Αγοράς είναι η μόνη που σε μπάζει στον κόσμο του χθες, ενώ γύρω σου όλα σφύζουν από το παρόν. Σταματάς, βλέπεις, αναστοχάζεσαι για λίγο αυτούς που από μέρα σε μέρα «φεύγουν»… Γρήγορες ματιές, μερικές σπασμένες κουβέντες, γρήγορες σύντομες σκέψεις και έπειτα η ζωή συνεχίζεται!

(Στ.Γ.Κ.)

 

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΗΓΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

 

ΟΤΑΝ θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαρακης θα έχει ήδη ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία στη ΝΔ. Και γιατί να μην είναι, αφού είναι αυτός που αντιμετώπισε με εκλογική αξιοπρέπεια και… χιούμορ τον βασικό του αντίπαλο, τον κ. Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ;

ΠΙΘΑΝΟΝ όμως να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες οι οποίες, μέχρι χθες, ήταν στο προσκήνιο. Όπως του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και άλλων. Επόμενο είναι η υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη να επισκιάσει τις άλλες, διότι στη Ν.Δ. το «δαχτυλίδι» το δίνουν οι πρώην πρόεδροί της και όχι η βάση!

ΕΤΣΙ, στο παρασκήνιο, ο ρόλος του κ. Κ. Καραμανλή θεωρείται κομβικός. Με δεδομένο δε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έχει τεθεί παρασκηνιακά υπέρ του κ. Μεϊμαράκη (γνωστή η στάση του και στις πρόσφατες εκλογές), η κίνησή του θα δώσει το σήμα (και το στίγμα) για το μέλλον της παράταξης.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ σε μια πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που αποκαλύπτει ξεκάθαρα το αρτηριοσκληρωτικό του κόμματος:  «Η ΝΔ δεν θα ανανεωθεί πραγματικά, αν δεν φέρουμε πολλούς νεοδημοκράτες να πουν την άποψή τους. Αν αυτή η εκλογή είναι εκλογή παραδοσιακών μηχανισμών τότε δεν είμαι ο κατάλληλος υποψήφιος, αλλιώς πιστεύω ότι έχω όλα τα εχέγγυα»…Η ανανέωση, λοιπόν, μάλλον αργεί στις τάξεις της Ν.Δ. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε