"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Παλιό και νέο! (Σχόλια, Χ.Ν., 22-9-15)

 

 

 

ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟ

 

“Καθαρή εντολή να ξεμπερδεύουμε με όσα μας κρατάνε στο χθες, μάς έδωσε ο ελληνικός λαός” (Αλέξης Τσίπρας, στη δήλωσή του μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ της 20ής Σεπτεμβρίου 2015)

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ το αποτέλεσμα των εκλογών, αν και όχι στην έκτασή του. Οι δημοσκόποι, για άλλη μια φορά έπεσαν έξω! Τα «ντέρμπι» φαίνεται πως είναι μόνο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όχι για τις πολιτικές αναμετρήσεις στις οποίες ο λαός είναι πάντα απρόβλεπτος.

 

ΜΕ την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (35,5%) και την, όπως προσδοκούμε, σύνθεση μιας πιο αμιγούς και αρραγούς νέας κυβέρνησης, η αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών προβλημάτων πιθανόν να είναι λιγότερο οδυνηρή, ίσως και πιο εφικτή. Διότι, παρά τη θέληση της κυβέρνησης και ίσως εναντίον της εκφρασθείσας βούλησης του λαού, επίκεινται πολύ σκληρά μέτρα για όλους (;) μας.

 

ΕΥΧΗ όλων μας είναι, λοιπόν, να «ξεμπερδεύουμε» με το παλιό, αλλά και “με όσα μας κρατάνε στο χθες”! Ελπίδα μας είναι ότι, αυτή η προεκλογική φράση του κ. Τσίπρα -υποστηριζόμενη από το νεαρόν της ηλικίας του, μια και είναι ο νεότερος πολιτικός στην Ελλάδα και την Ε.Ε.-, ίσως αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής.

 

Η ΕΥΧΗ βέβαια είναι πολιτική, που όταν έρχεται η στιγμή της πραγμάτωσης, ε, τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Υπάρχει, βλέπετε, και το λεγόμενο κατεστημένο, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αγωνιστεί λυσσαλέα για να διατηρήσει ανέπαφο αυτό το χθες -τα συμφέροντά του!

 

ΩΣΤΟΣΟ, αν ο κ. Τσίπρας “ξεμπέρδεψε”, έστω προσωρινά, με κάτι παλιό και αρνητικό της πολιτικής του, αυτό είναι η μη είσοδος στη Βουλή της ΛΑ.Ε. (Λαϊκής Ενότητας”), της εσωκομματικής δηλαδή, αντιπολίτευσης που δημιουργούσε προσκώματα στην ευρωπαϊκή πολιτική και προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο, βέβαια, η νυν ΛΑ.Ε. συγκυβερνούσε ως συνιστώσα, με το ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΤΟ “άλλο” παλιό μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα (που εκφράζεται κυρίως από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), δεν είναι εύκολο να απαλειφθεί από την πολιτική σκηνή. Είναι παγιωμένο και στην κοινωνία.           Τουναντίον, τώρα, πιο αυξημένο από τις εκλογές του Ιανουαρίου, θα προσπαθήσει να ματαιώσει ό,τι ψήφισε πιο μπροστά στη Βουλή. Σε μια κίνηση όχι μόνο αντιπολιτευτική αλλά και ανασταλτική.

 

ΣΕ ΜΕΤΑΙΧΜΙΑΚΕΣ ιστορικές περιόδους, δεν «ξεμπερδεύει» κανείς εύκολα με το παρελθόν. Το παλιό ενυπάρχει πάντα μέσα στο «δήθεν» καινούργιο.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, κάθε «νέο» δεν μπορεί να κάνει βήμα «μπροστά», αν δεν λαμβάνει υπόψη του και το παλιό. Και όπως η φύση δεν κάνει άλματα, έτσι και οι ριζικές αλλαγές που επαγγέλλεται ο κ. Τσίπ[ρας, δεν είναι θέμα ψήφου και ευχών αλλά χρόνου, ανανεωτικών νόμων, ικανών και προσγειωμένων στελεχών, υπομονής και επιμονής.

 

ΤΟ παλιό από το οποίο πρέπει να ξεφύγει κυρίως ο κ. Τσίπρας, είναι οι παλιές ιδεοληψίες πολλών κομματικών του στελεχών.

Ο λαός του έδωσε μια “δεύτερη ευκαιρία” και γι αυτό.

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

Η ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

 

ΑΝ εκφραζόταν κομματικά η αποχή, θα ήταν όχι μόνο ο νικητής των εκλογών, αλλά και αυτός που θα είχε την απόλυτη αυτοδυναμία! Εννοούμε την προχθεσινή εικόνα από τις κάλπες, με την αποχή δυστυχώς να ξεπερνά το 42%! Ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων.

 

ΟΣΟ για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αν κέρδισε ό,τι κέρδισε, αυτό οφείλεται κατά πολλούς, στις μεγάλες μάζες ποικίλων ψηφοφόρων που δεν επιθυμούσαν να ξαναδούν στην εξουσία ένα παλαιοπολιτικό κόμμα, όπως η Ν.Δ.

 

ΑΛΛΑΞΕ και η αποτύπωση της πραγματικότητας στη Βουλή. Έστω και ως αποτέλεσμα πολιτικής ήττας, αφού σχεδόν οι μισοί εν δυνάμει ψηφοφόροι δεν προσήλθαν στις κάλπες. Για πολλούς εκλογολόγους μάλιστα, αυτή είναι και η βασική αιτία που ο κ. Τσίπρας, προσελκύοντας τους ενεργούς απογοητευμένους των άλλων κομμάτων, κέρδισε τελικά τις εκλογές.

 

ΟΚΤΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ Βουλή, λοιπόν. Με νεοεισαχθέν κόμμα το κόμμα του κ. Λεβέντη («Ένωση Κεντρώων»), την πτώση του «Ποταμιού» και της Ν.Δ., την άνοδο της Χ.Α. και του ΠΑΣΟΚ κ.λπ. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί απ΄τους παλιούς ψηφοφόρους, ξαναθυμήθηκαν με συμπάθεια –πιθανόν και λόγω του ήπιου, σχεδόν «μητρικού» τόνου της κας Φώφης- το  ΠΑΣΟΚ και επέστρεψαν «σπίτι» τους!

 

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ είναι ότι οι Έλληνες, παρά τα μύρια μνημονικά βάσανα, επέλεξαν και πάλι ευρώ, λέγοντας οριστικά αντίο στους «δραχμιστές» της ΛΑ.Ε. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Μόλις προχθές, ψηφίζοντας ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, νυν πρόεδρος της Ν.Δ., είπε και τα εξής μεγαλόστομα, αλλά ανούσια λόγια τα οποία αποδεικνύεται (εκ των υστέρων) ότι δεν πείθουν πια κανέναν: «Πιστεύω ότι οι πολίτες θέλουν να διώξουν το γκρίζο, το ψέμα, τη μιζέρια, τους δήθεν και να φέρουν την αλήθεια και τους αυθεντικούς. Πιστεύω να έχουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν.»

 

Ο «ξύλινος» λόγος μάλλον πεθαίνει. Μαζί με τον κόσμο που τον γέννησε, τον παλαιοπολιτικό…

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε