"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Δημοσκοπήσεων το ανάγνωσμα (Χ.Ν., 15-9-15)

 

 

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ μέρα που να μην δημοσιοποιείται και από μια ή περισσότερες δημοσκοπήσεις. Προεκλογική περίοδος, πολλοί οι αναποφάσιστοι, «σκορποχώρι» τα υπό ψήφιση κόμματα, όλοι θέλουν να επηρεάσουν όλους!

ΣΤΟΧΟΣ τους δεν ήταν –και δεν είναι πάντα- η επιστημονική διερεύνηση της κοινής γνώμης και η εξ αυτής εξαγωγή έγκυρων συμπερασμάτων, αλλά η έντεχνη καλλιέργεια της δημαγωγίας και της εύνοιας ορισμένων «πελατών» των δημοσκοπικών εταιριών. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα «έξυπνα» διλημματικά ερωτήματά τους.

ΕΤΣΙ, σε κάθε παρουσίαση νέων δημοσκοπήσεων, έχουμε απαραίτητα στα κανάλια (ή, στις συνήθως Κυριακάτικες εφημερίδες) τους «ειδήμονες» των εταιριών, εκπροσώπους των πολιτικών παρατάξεων και άλλους που θα πουν την άποψή τους: στατιστικολόγοι, δημοσιογράφοι “κύρους”, καλλιτέχνες/σχολιαστές, σπάνια όμως απλοί πολίτες.

ΑΚΟΜΗ και για τα debates (=τηλεμαχίες) των αρχηγών των κομμάτων, για το ποιος δηλαδή ήταν ο «νικητής», ερωτώνται οι πολίτες!

ΤΑ σχόλια, οι εκτιμήσεις, οι υποθέσεις δίνουν και παίρνουν, οι απόψεις διαποτίζονται συνήθως από κομματικά κριτήρια, ενώ η επιχειρηματολογία αποσκοπεί πάντα στο να πείσει τον απλό θεατή της εκπομπής (ή τον αναγνώστη της εφημερίδας), για το δίκαιο του ομιλούντος ή γράφοντος!

ΚΑΙ παρά την αρνητική μας στάση απέναντι στη χρησιμότητα των δημοσκοπήσεων, αφού τις θεωρούμε «πειραγμένες» και «μέρος του συστήματος», τελικά «δεν μπορούμε με αυτές, αλλά δεν μπορούμε  και χωρίς αυτές»! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ Ε.Ε.

 

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ στη χώρα μας έχει φτάσει στα όριά του. Υπολογίζεται πως κάθε μέρα φτάνουν περί τις 3.000 χιλιάδες μετανάστες στα νησιά μας. Οι δραματικές καταλήξεις (με πρόσφατη αυτή στο Φαρμακονήσι) δεν λείπουν, αφού λείπει μια ευρωπαϊκή πολιτική.

 

ΟΠΟΙΟΣ είναι γνώστης των χαοτικών σκηνών που εκτυλίσσονται καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, δεν μπορεί παρά να μένει έπληκτος από της στάση του «πολιτισμένου» κόσμου. Που αντιδρά πάντα εκ των υστέρων και μόνο πιεζόμενος από την κοινή γνώμη.

 

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ, η ανθρωπιστική κρίση στο Αιγαίο, ή αλλού στη Μεσόγειο, δεν είναι απλά μια ανθρώπινη τραγωδία, αλλά παράγωγο μιας ευρωπαϊκής πολιτικής επί του θέματος που αποτυγχάνει, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

 

ΚΑΙ αποτυγχάνει διότι η Ε.Ε. είναι ταυτόχρονα μέρος του προβλήματος και της λύσης του.

 

Η Ε.Ε. έχει μέχρι τώρα επαναπαυθεί στις δομές που κάθε κράτος είχε. Αν είχε, γιατί στην Ελλάδα αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν υπήρχαν, επιπλέον το βάρος έπεφτε μόνο σε τοπικούς φορείς και εθελοντές.

 

Η ΕΥΡΩΠΗ χρειάζεται ένα νέο κοινό status, ένα καθολικό σύστημα ασύλου που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές αντικειμενικές συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

 

Η ΕΠΟΧΗ των εθνικών πολιτικών στο συγκεκριμένο τομέα έχει ξεπερασθεί από την πραγματικότητά. Το νέο σύστημα που (ελπίζουμε) θα υιοθετηθεί ισοδύναμα από όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα πρέπει να εγγυάται το άσυλο σε όλους όσοι ανταποκρίνονται στα κοινά κριτήρια που θα τεθούν, ανεξάρτητα από την περιοχή προέλευσής τους. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Όλα μας τα είπε η μαντινάδα του Γ. Μπέρκη (Κατσούγκρης) στον κ. Τσίπρα, στα Ανώγεια, στις αρχές του προεκλογικού αγώνα:

 

«Οπως και η πρώτη, άμα χαθεί

η δεύτερη ευκαιρία,

χάνεις την πιθανότητα

να γράψεις ιστορία!»

 

Σωστά! Τη δεύτερη ευκαιρία τη δικαιούται ο καθένας μας, αλλά προσοχή στή χρήση της, διότι «το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού»!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε