"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Χ.Ν., 8-9-15)

 

 

 

ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ον που επιβιώνει κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες, ο κ. Κ. Μητσοτάκης, δεν παραλείπει να εκφράζεται κάθε φορά που οι περιστάσεις το απαιτούν.

 

ΜΕ την ευκαιρία της επίσκεψης του νυν νεόκοπου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στο σπίτι του κ. Επίτιμου, στα Χανιά, ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, ως άλλος «Νέστορας» της ελληνικής πολιτικής, να πει (Κ, 4-9-15) και τα ακόλουθα:

 

«Η Ελλάς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, βρίσκεται σε μία φάση κατά την οποία είναι  ξεκάθαρο σε όλους, ποια είναι η πορεία την οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε.  Οι εκλογές για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία δεν θα αποφασίσουν για την πολιτική που θα ακολουθηθεί και αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί την Αλήθεια. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε. (…) Η μόνη λύση τούτη την ώρα για τον τόπο, είναι να γίνει συνένωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων και προσκλητήριο Αρίστων προς όλους τους Ικανούς και Άξιους –όπου και εάν βρίσκονται- προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η επίμονη προσπάθεια που θα μας βγάλει επιτέλους από το τέλμα. Χρειάζεται να εξαντληθεί η τετραετία από μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψουμε στην πολιτική ομαλότητα…»

 

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ο κ. Μητσοτάκης τα αυτονόητα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το έθνος. Δεν έχει άδικο. Όμως, ως παλαιοπολιτικός, θα γνωρίζει ότι οι φιλοδοξίες και οι εγωισμοί δεν επιτρέπουν στους νεο-πολιτικούς μας, όπως εξάλλου δεν επέτρεπαν και στους παλαιότερους, να κάνουν την υπέρβαση. Που βέβαια, ίσως μετά τις εκλογές τη δούμε να πραγματώνεται εξ ανάγκης. Έστω και με τη μορφή «Αρίστων, Ικανών και Άξιων» προερχόμενων από τα δυο πρώτα μεγάλα κόμματα ή εκτός τους.

 

Ο ΤΟΠΟΣ και οι πολίτες όχι μόνο δεν αντέχουν άλλες εκλογές «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», αλλά επιθυμούν διακαώς, επιτέλους, μια συνένωση των πιο ικανών πολιτικών, των πιο υπευθύνων μυαλών, ώστε να βγούμε από το τέλμα.

 

ΕΧΟΥΜΕ ξεπεράσει προ πολλού τα όριά μας με άσκοπους πειραματισμούς και «μαθητευόμενους μάγους». (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

O ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ

Ο ΝΕΟΠΑΓΗΣ πρόεδρος της ΛΑ.Ε. («Λαϊκή Ενότητα»), κ. Λαφαζάνης,  εθεάθη με το μπλόκ του κόμματός του στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ (Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης), λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία διαμαρτυρίας (5-9-15).

ΕΙΝΑΙ εθιμικό και πολιτικά… φυσικό σε τέτοιες περιόδους, ο κάθε πολιτικός να ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη προς άγραν ψήφων. Μεταξύ άλλων, λοιπόν,  ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε και τα εξής προσπαθώντας σαφώς να κερδίσει τους νέους ψηφοφόρους με το μέρος του: «Η νεολαία μας είπε το μεγάλο “όχι” στο δημοψήφισμα. Είναι η νεολαία που πρωτοπόρα θα σαρώσει τα μνημόνια, παλιά μνημόνια και νέα μνημόνια, γι΄αυτό να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Η Λαϊκή Ενότητα ακολουθεί το δρόμο της νεολαίας. Η Λαϊκή Ενότητα είναι με τη νεολαία. Η Λαϊκή Ενότητα βρωντοφωνάζει το “όχι” της νεολαίας δεν ηττήθηκε. Το “όχι” αυτό συνεχίζεται, το “όχι” αυτό θα νικήσει και στις κάλπες, στις 20 Σεπτέμβρη”


ΜΕΣΑ σε έξι φράσεις, πέντε φορές η λέξη «νεολαία»! Αλλά βέβαια η νεολαία των κρίσεων και των μνημονίων είναι πια σκεπτόμενη και προβληματισμένη. Και νομίζουμε πως είναι σε θέση να διακρίνει ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά γι αυτήν και ποιος τη χαϊδεύει με «έπεα πτερόεντα» για να κερδίσει την ψήφο της.

 

ΚΑΤΑ τα άλλα, και ο πρόεδρος της ΛΑ.Ε., όπως και οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων και κομματιδίων, απέφυγε επιμελώς να μιλήσει «για την ταμπακιέρα»! Δηλαδή, ποια είναι η βιώσιμη λύση που προτείνει για την έξοδό μας από τα μνημόνια. Μήπως άραγε ένα άλλο «λαϊκό» (όχι νεοφιλελεύθερο!) μνημόνιο που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-ΜΕ έναν ασυνήθιστα ζεστό καιρό κύλησε το πρώτο 7ήμερο του Σεπτέμβρη. Αντίθετα η πολιτική διαμάχη των κομμάτων παρέμεινε σε… ανεκτά επίπεδα: χωρίς σοβαρή αντιπαράθεση προγραμμάτων, χωρίς εγγυημένες προτάσεις διεξόδων από την κρίση. Η «μάχη» επικεντρώνεται στο ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα το 3ο μνημόνιο! Μακριά, λοιπόν, από αυτά και υπό την επήρεια του απρόσμενου μικρού καύσωνα, ο αδέσποτος σκύλος της φωτογραφίας μας (φωτό, 1) προσπάθησε να βρει λίγη σκιά να δροσιστεί. Βρήκε και αναπάυθηκε υπό την… σκέπην του Σοφ. Βενιζέλου, στην ομώνυμη μικρή πλατεία μπροστά από την είσοδο της Δημοτικής Αγοράς, απλά ακούγοντας τους ανθρώπους να σχολιάζουν την πολιτική.

 

-ΕΧΕΙ ξαναπαρουσιασθεί πολλές φορές το θέμα των σκαλωσιών σε καίρια κτήρια, μνημεία ή όχι, της πόλης (ρολόι, ΙΑΚ, Δημοτική Αγορά, κτήριο εφορίας κ.λπ.). Η σκηνή στη φωτογραφία (φωτό, 2) είναι χαρακτηριστική: ξένοι τουρίστες διερχόμενοι από τα βορεινά σκαλάκια της Αγοράς διερωτώνται με αμηχανία (ένας μάλιστα ξύνει το κεφάλι του!) τί ρόλο να παίζει η μεταλλική σκαλωσιά στη βόρεια πλευρά της Αγοράς;

Ποιος να του εξηγήσει ότι εδώ, στην Ελλάδα (όχι μόνο της κρίσης) ό,τι αρχίζει δεν σημαίνει ότι θα… τελειώσει κιόλας!  (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 


Σχολιάστε