"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ίχνη Μεσογείου (Χ.Ν., 3-9-15)

 

 

 

ΙΧΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (φωτό)

 

ΜΕ ΤΟΝ ευρηματικό αυτό τίτλο γίνονται, εδώ και 20 μέρες περίπου, και συνεχίζονται μέχρι 6/9, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνυφασμένες με το πνεύμα και το στόχο του σκεπτικού των διοργανωτών τους.

 

ΠΟΥ είναι η εξοικείωση των κατοίκων αυτής της πόλης και των επισκεπτών της, με τη «Μεσογειακή» μας μοίρα.

 

ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ από τις στήλες των «Χανιώτικων Νέων» είχαμε επισημάνει την έλλειψη μιας μόνιμης θεματικής που, σε ετήσια βάση, να προβάλλει τη μεσογειακή διάσταση της Κρήτης εν γένει, και των Χανίων ειδικότερα.

 

ΕΙΝΑΙ ευτύχημα που από φέτος, χάρη σε μια έμπνευση της κας Αμαλίας Κωτσάκη, προέδρου της ΚΕΠΠΕΔΗΧ, με τη συμβολή και του ΚΑΜ Χανίων, έχουμε ένα υπέροχο «ατμοσφαιρικό καλοκαιρινό ταξίδι» με ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις, χορό, κινηματογράφο και γεύσεις της Μεσογείου.

ΙΧΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ-2015

 

ΕΥΧΗΣ έργο θα ήταν τα Χανιά κάθε χρόνο να αποτελούν πόλο έλξης και για τη μεσογειακή τους ταυτότητα.

 

ΘΑ ήταν ένας ωραίος τρόπος για τη γνωριμία μας με τους ποικίλους πανάρχαιους μεσογειακούς πολιτισμούς.

 

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, το εγχείρημα θα αποτελούσε και μια γέφυρα για την κατανόηση των λαών της Μεσογείου.

 

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ θα μπορούσε να συμπεριλάβει και λογοτεχνία (βιβλία για τη Μεσόγειο και την Κρήτη, γραμμένα από Κρήτες και ξένους),  εικαστικά (εκθέσεις), ανταλλαγές σχολείων κ.λπ.

 

Η ΔΙΑΘΕΣΗ υπάρχει, οι καιροί είναι δύσκολοι. Όμως, το μόνο που θα μπορούσε να εξομαλύνει, να απαλείψει την απαίσια όψη των πραγμάτων που βιώνουμε καθημερινά, είναι η ομορφιά της τέχνης. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

 

ΑΠΟ τις χειρότερες μορφές έμμεσης εξουσίας είναι ο λαϊκισμός των κομμάτων. Ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους.

 

ΚΑΝΕΝΑ κόμμα, μικρό ή μεγάλο, δεν τον αποφεύγει, επειδή αρέσει και στους… ψηφοφόρους να ακούν πράγματα που δεν θα γίνουν!

 

Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ του Σεπτεμβρίου εντοπίζεται όχι σε ιδεολογικές διαφορές (αριστερά, δεξιά κ.λπ.), αλλά στο ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.) θα εφαρμόσει (!) καλύτερα και πιο ανώδυνα το 3ο μνημόνιο! Με υποσχόμενες ελαφρύνσεις, ας πούμε στους αγρότες (Ν.Δ.), ή άλλα προεκλογικά τερτίπια.

 

ΑΥΤΕΣ οι αφελείς λαϊκίστικες πονηρίες θυμίζουν εκείνες τις προθέσεις των εκτελεστών μελλοθανάτων, που τους ρωτούν αν θέλουν να «πάνε» από πιστόλι, κρέμασμα ή μαχαίρι!

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, το πολιτικό μας σύστημα και ιδίως τα κόμματα που βρίσκονται στην (εκάστοτε) αντιπολίτευση υποκύπτουν -και μάλιστα ενσυνείδητα- στον πειρασμό του λαϊκισμού. Νομίζουν πως έτσι θα αυξήσουν την εκλογική πελατεία τους.

 

ΣΤΗΝ πραγματικότητα γνωρίζουν πολύ καλά ότι χαϊδεύοντας αυτιά και κλείνοντας το μάτι στον πολίτη, το μόνο που επιδιώκουν είναι η εξουσία και τίποτε άλλο. Διότι όλοι γνωρίζουμε πως κανένα κόμμα όταν γίνει κυβέρνηση (όπως έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ό,τι υποσχέθηκε προεκλογικά.

 

ΓΙ ΑΥΤΟ σήμερα είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά σαστισμένοι. Όχι μόνο με αυτά που ακούμε ή ποιον θα ψηφίσουμε, αλλά και με το αν θα ψηφίσουμε. (Στ.Γ.Κ., 12-5-12)

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

  • Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας υπογραμμίζουν ως «επιτακτική ανάγκη» την άμεση δημιουργία κέντρων σε Ελλάδα και Ιταλία για τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. [Αλλά, η Μεσόγειος, αν δεν απατώμαστε, περιβρέχει και τη Γαλλία και την Ισπανία. Γιατί όχι και εκεί κέντρα; Υποψιαζόμαστε πως και στο πρόβλημα αυτό –κέντρα διαλογής (!) μεταναστών- πάλι «θύματα» θα είμαστε ως νότια χώρα, παρ΄όλο που ο Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης στην Ε.Ε. είναι Έλληνας (Δ. Αβραμόπουλος)]
  • Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Βοτανικό την Κυριακή. Έκανε λόγο για «το πιο παλιό από το παλιό» και απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με «τους στυλοβάτες του παλιού συστήματος». [Πως το λέγαμε πιο παλιά; Μπορεί «Ο νέος –να- είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είν’ αλλιώς». Όσο για «το πιο παλιό απ΄το παλιό», μήπως και στο πιο νέο από το παλιό περιλαμβάνει και τον εαυτό του; Ή, μήπως, όπως το είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Φ. Γεννηματα, «ο Τσίπρας δεν είναι η αρχή του νέου, αλλά το τέλος του παλιού»;] (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε