"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Χ.Ν., 18-8-15)

 

 

 

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι η “πρώτη φορά” αριστερή κυβέρνηση -έστω και με το δεκανίκι ενός ακραιφνούς δεξιού κόμματος, των ΑΝΕΛ- στους 7 πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας, ακολούθησε μια ριψοκίνδυνη πολιτική οδηγώντας, πολλές φορές τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

ΕΞΑΛΛΟΥ είχε να αντιμετωπίσει το υποβόσκον εσωτερικό της πρόβλημα με τους δραχμιστές, μέχρι την τελική ψήφιση της συμφωνίας με τους  δανειστές (τρόικα ή κουαρτέτο, το ίδιο κάνει).

Ο ΙΔΙΟΣ ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της χώρας, συνοψίζοντας τις διαπραγματεύσεις των μηνών διακυβέρνησης, κάνει λόγο για μια περίοδο υπέρμετρων εντάσεων και έντονων συναισθηματικών φορτίσεων.

ΑΠΟ ΩΡΑ σε ώρα και από μέρα σε μέρα είχε γοργή εναλλαγή συναισθημάτων: αλληλοδιαδέχονταν καθ’ ομολογίαν του, «η χαρά, η περηφάνια, ο δυναμισμός, η αποφασιστικότητα, αλλά και η θλίψη».

Η ΑΠΕΙΡΙΑ στον διπλωματικό χειρισμό του οικονομικού ελληνικού προβλήματος, η ανάθεση στον κ. Βαρουφάκη του υπουργείου Οικονομίας αλλά και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους “θεσμούς”, η αδικαιολόγητη χρονοτριβή στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, η εμμονή σε ιδεοληψίες ακόμη κι όταν τα πάντα κινδύνευαν να εκτροχιαστούν, πλην των άλλων, φόρτωναν κάθε μέρα με τεράστια χρέη τον Έλληνα πολίτη.

ΠΑΡΟΛΑ αυτά ο κ. Τσίπρας, αν και ομολόγησε πως «από οικονομολόγους, καήκαμε!», πιστεύει ότι «αν δει κανείς αντικειμενικά την όλη διαδικασία, μπορούμε να είμαστε μόνον περήφανοι που δώσαμε αυτή τη μάχη». Έστω κι αν, επιτέλους, κατανοώντας πως μια “μεμονωμένη” αριστερά στην Ε.Ε., δεν μπορεί να φέρει επανάσταση κόντρα σε συγκυρίες και στο εχθρικό περιβάλλον, αποδέχθηκε μια βίαιη προσαρμογή: «παρότι οι ισχυροί ήταν σε θέση να μας επιβάλλουν τη βούλησή τους, εντούτοις έχει γίνει σαφές σε διεθνές επίπεδο ότι η λιτότητα είναι αδιέξοδη. Η διαδικασία αυτή δημιούργησε στην Ευρώπη ένα εξ ολοκλήρου νέο πολιτικό τοπίο», είπε.

ΣΙΓΟΥΡΑ «νέο τοπίο» δεν δημιουργήθηκε. Δημιουργούνται όμως αβάσταχτοι φόροι! Στο παιχνίδι της “πρώτη φορά” αριστερής κυβέρνησης στη χώρα μας, αν δεν έμπαιναν και άλλοι παράγοντες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα –γεωπολιτική θέση, γαιάνθρακες κ.λπ.), η χώρα μας προ πολλού θα είχε την τύχη των τριτοκοσμικών χωρών με τη δραχμή ως μόνο «κέρδος»!

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ηγέτες έχουν πάντα να αντιπαλέψουν με δυο στοιχεία: το πάθος της ιδεολογίας τους και τη λογική της πραγματικότητας. Ανέκαθεν το πάθος των ιδεοληψιών είναι καταστροφικό, όχι μόνο για τους ηγέτες αλλά και για τα έθνη. Αντίθετα, ο συμβιβασμός, η συνθηκολόγηση, η εις το μέλλον παραπομπή ενός ουτοπικού ονείρου, είναι η καλύτερη “πραγματιστική” πολιτική. Δεν είναι ήττα, όταν μάλιστα κερδίζεις κάτι εκεί που οι προηγούμενοί σου μόνο έχαναν. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΡΗΞΗ

ΟΙ ΤΟΛΜΗΡΟΙ αρχηγοί κομμάτων προχωρούν μπροστά κάνοντας ρήξη πρωτίστως με τους ανθρώπους που είναι γύρω τους και διαφωνούν με τη βασική γραμμή.

 

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, η ιστορία της «Αριστεράς» σε παγκόσμιο επίπεδο -και εδώ στην Ελλάδα- αυτό έχει αποδείξει.

 

ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας (στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο», 29-7-15), ανάμεσα στα άλλα τόνισε πως δεν λειτουργεί «με κουλτούρα αρχηγισμού» κι ότι ζητάει να πάνε όλοι του κόμματος «σε συντεταγμένη διαδικασία». Πρόσθεσε δε με νόημα πως «είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω»!

 

ΤΟΝΙΣΕ επιπλέον ότι «όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό (σ.σ. να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας) μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να υπάρχει α λα καρτ κυβερνητική εξουσία».

 

ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ δε περαιτέρω στην κριτική του για την στάση των στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας», ο πρωθυπουργός, δείχνοντας έτοιμος για ρήξη,  είπε: «Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση…». Πρόσθεσε δε ότι «… ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται».

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, η παρούσα συγκυρία, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή συμφωνίας με το «κουαρτέτο», αποτελεί ίσως μοναδική ευκαιρία για τον κ. Tσίπρα να ξεφύγει από την ιδιότυπη εσωκομματική «ομηρεία» στην οποία βρίσκεται. Με δεδομένη, μάλιστα, την υψηλή του δημοφιλία, είναι πολύ ευκολότερο να αποκτήσει έναν τίτλο ευρύτερο εκείνου του πρωθυπουργού μιας «αριστερής» συγκυβέρνησης, δηλαδή, αυτόν του πραγματικού ηγέτη. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε

 

Διαβάζοντας το χθεσινό σχόλιο-διαμαρτυρία του κ. Γ. Γαρεδάκη, ιδρυτή αυτής της εφημερίδας, σχετικά με την κατάφωρη παρανομία του ελληνικού κράτους εναντίον του εαυτού του (!), μας ήλθε στο νου η ευφυέστατη ρήση του Βολταίρου (1694-1778): «Είναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο, όταν η κυβέρνηση έχει άδικο».

 

Όσο για εκείνο το «κράτος δικαίου» που λέγαμε κι εμείς αγωνιζόμενοι, ως γενιά του 1-1-4, πριν μισό αιώνα, μην το ψάχνετε στις ελληνικές κυβερνήσεις. Ούτε καν στις υποτιθέμενες τωρινές «αριστερές», με δεξιά γαρνιτούρα!

 

Αποδεικνύονται δεξιότερες της σκληρότερης δεξιάς!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε