"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ψευδαισθήσεις και διαψεύσεις (Σχόλια, Χ.Ν., 6-8-15)

 

 

 

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ της ελληνικής «Αριστεράς» είναι ότι, όσο βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ζει με ψευδαισθήσεις. Δηλαδή σε κόσμους ουτοπικούς, εξωπραγματικούς, που εν γένει δεν έχουν καμιά σχέση με την τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε οι Έλληνες, εδώ και 6 χρόνια.

 

ΚΙ ΟΤΑΝ η «Αριστερά» γευτεί την εξουσία- όπως τώρα-, βρίσκεται σε αμήχανη θέση να την ασκήσει επωφελώς για όλους. Όχι μόνο για το κόμμα! Η μετεκλογική, κυρίως μετά το άκαιρο δημοψήφισμα, περίοδος, έδειξε μια βίαιη προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αφού έχουμε διάψευση όλων των ψευδαισθήσεών της. Όπως,

 

-διάψευση της πεποίθησης πως το Grexit ήταν μια μπλόφα των καπιταλιστών: ένα τρομοκρατικό, δηλαδή, εύρημα της εσωτερικής και εξωτερικής μνημονιακής προπαγάνδας, ώσπου η «έξοδος» υπεδείχθη ωμά στον κ. Τσίπρα στο Eurogroup! Αποτυπωμένο μάλιστα σ’ ένα καλομελετημένο επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο!

 

-διάψευση ότι η «Αριστερά» διέθετε βιώσιμη εναλλακτική λύση (Plan B’). Κι όταν ο κ. πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η άτακτη (κατά Λαφαζάνη) καταστροφική χρεοκοπία, ή η «συντεταγμένη» (κατά Σόιμπλε) χρεοκοπία, ανέκρουσε εσπευσμένα πρύμνα, υπογράφοντας βαρύτερο μνημόνιο.

 

Επιπλέον,

-μια συντεταγμένη χρεοκοπία, έστω με υποβοηθούμενη έξοδο από το ευρώ, θα καθιστούσε τη χώρα δυο φορές υποτελή στους δανειστές της: πρώτα, επειδή η χώρα θα χρειαζόταν τα δάνειά τους (με ακόμη σκληρότερους όρους), και έπειτα, επειδή θα είχαμε αποχωρήσει οικειοθελώς πια από το ευρώ, με αποβολή κι από την Ε.Ε.  Έτσι, θα γινόμασταν μια χώρα με βαρύτατες υποχρεώσεις και κανένα δικαίωμα.

 

-μερικοί «δραχμιστές» διατηρούν, ακόμη και τώρα, την ψευδαίσθηση πως δεν έχουμε χρεοκοπήσει! Πως υπάρχουν κάπου κρυμμένοι πόροι, πλούτη/θησαυροί (πού;), υδρογονάνθρακες κ.λπ., που κάποιοι μας κρύβουν για να διευκολύνουν (!) την υποταγή μας στους ξένους.

 

ΕΣΤΩ και πολύ αργά, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, συνειδητοποίησε το χάος που επεφύλασσαν οι «δραχμιστές» (ή οι οπαδοί άλλου παράλληλου νομίσματος) στην ήδη ρημαγμένη χώρα. Αναλογισθείτε μόνο πόσο γρήγορα θα πλούτιζαν όσοι φρόντισαν να φυγαδεύσουν τα κεφάλαιά τους σε άλλες χώρες, καραδοκώντας να επανέλθουν σε μια τελείως καθημαγμένη οικονομία, ώστε να αγοράσουν τα πάντα!

 

ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΖΟΝΤΑΣ τους «εμπνευστές» μιας τέτοιας λύσης, ο ίδιος μας βεβαίωσε πως μια επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε την απόλυτη φτωχοποίηση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων: αυτών δηλαδή που κυρίως ζητούν καταφύγιο στην  Αριστερά!

 

ΓΙΑΤΙ όμως, θα έπρεπε να περάσουν 6 μήνες «εντατικών διαπραγματεύσεων» του τίποτε (!), αλλά και 17 ώρες εξουθενωτικών συνομιλιών του ίδιου του κ. Τσίπρα με τους θεσμούς, ώσπου να υιοθετηθεί η παρούσα βίαιη κατάσταση; Η Ιστορία θα δείξει. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ομάδες που πλήττονται περισσότερο σε περιόδους  πολέμων και οικονομικών κρίσεων είναι τα παιδιά, οι παραγωγικές ηλικίες και οι ηλικιωμένοι: αψευδείς μάρτυρες τα καθημερινά τηλεοπτικά ρεπορτάζ, με την ανεργία των νέων, τις εγκαταλείψεις μικρών παιδιών σε ιδρύματα, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας έξω από τα ΑΤΜ και τις τράπεζες.

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι η οικονομική κρίση που όλο και βαθαίνει, βρήκε τη χώρα εντελώς ανέτοιμη και τους φορείς της υπό διάλυση. Σήμερα Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια, Εργασία, πνέουν τα λοίσθια. Και ό,τι περισώζεται, οφείλεται στην καλή προαίρεση των άλλων, αλλά και στον αξιοθαύμαστο εθελοντισμό πολλών συνανθρώπων μας.

 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ είναι γνωστά και δεν επιμένουμε. Εκείνο όμως που θα θέλαμε να επισημάνουμε, έστω κι αν είναι μηδαμινό, είναι ότι ο Δήμος Χανίων, εδώ και λίγα χρόνια, έχει θεσπίσει μια κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση στις πολύ ευπαθείς ομάδες. Εκτός από τις γνωστές προσφορές του, έχει καθιερώσει στις κινηματογραφικές προβολές του Δημοτικού Κήπου δωρεάν είσοδο στα άτομα άνω των 65 ετών. Δεδομένης δε της ποιότητας των προβαλλομένων ταινιών, η προσφορά είναι και ουσιαστική. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» (5/8), «η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά τη σύναψη του νέου δανείου φέρεται ως η ενδεδειγμένη λύση για τον Αλέξη Τσίπρα».

 

Κι αυτό επειδή, το κυβερνών κόμμα, έχοντας ήδη «κουτσουρεμένη» την κοινοβουλευτική ομάδα του, θα θελήσει να αξιοποιήσει την, μάλλον, επικείμενη αποχώρηση της «Αριστερής Πλατφόρμας» (Λαφαζάνη και άλλων διαφωνούντων) για να διαμορφώσει νέους συσχετισμούς στη Βουλή.

 

«Το γοργόν και χάριν έχει», κατά τα φαινόμενα, ή μήπως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει»;

 

Ο λαός θα μας το πει, όταν κι όποτε κληθεί.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε