"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επικαιρότητα, σχόλια (Χ.Ν., 30-7-15)

 

 

ΑΠΕΙΡΗ Ή ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

ΓΙΑ σκεφθείτε το λιγάκι; Είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, για το νέο «υπερ-μνημόνιο»: «Το υπογράψαμε, το ψηφίζουμε, θα το υλοποιήσουμε, αλλά δεν είναι… δικό μας!»

 

ΜΑ, ο ίδιος δεν το συνυπέγραψε με τους δανειστές κάποια νύχτα του  Ιούλη; Ο ίδιος με τους 120 βουλευτές του, συν τους ΑΝΕΛίτες και τα «μνημονιακά» κόμματα της Αντιπολίτευσης, δεν το ψήφισε στη Βουλή; Ο ίδιος δεν υποσχέθηκε, έστω με βαριά καρδιά, ότι θα το εφαρμόσει;

 

ΒΕΒΑΙΑ, χάριν λαϊκισμού, ο κ. Τσίπρας ευσχήμως διατείνεται: «Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ιδιοκτησία και η έμπνευση του προγράμματος ανήκει στην ελληνική πλευρά»! Δηλαδή, η ελληνική πλευρά έχει υπογράψει ένα «συμβόλαιο», για ένα μνημόνιο-μνημείο, και αρνείται ότι της ανήκει;

 

… ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ πρόβλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν εντοπίζεται μόνο στη φανερή έλλειψη στελεχών με ευρωπαϊκή επάρκεια, κουλτούρα και εμπειρία, αλλά και και στην έλλειψη ικανών πολιτικών να διατηρήσουν τη χώρα στην Ευρωζώνη.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν μετατοπίζεται στον χαμηλής ποιότητας πολιτικό λόγο της κυβέρνησης. Ούτε επικεντρώνεται στις «δραχμιστικές», εκ διαμέτρου αντίθετες αλλά επικίνδυνες για τη συνοχή του κόμματος και της χώρας, απόψεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Π. Λαφαζάνη.

 

Η «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ» αριστερή κυβέρνηση, κατά την άποψή μας, καλείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στο οποίο δεν πιστεύει, αφού είναι δεδομένη η αντιμνημονιακή και αντικαπιταλιστική φιλοσοφία της. Μπορεί να προσπάθησαν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ να μεταμφιέσουν τους εκπροσώπους των δανειστών (την τρόικα) σε «θεσμούς», να επιχείρησαν να τους συναντούν εκτός Ελλάδας, να ονόμασαν το μνημόνιο «πρόγραμμα», όμως στη δική μας πραγματικότητα όχι μόνο τίποτε δεν άλλαξε αλλά επιδεινώθηκε κιόλας.

 

ΟΛΑ γύρισαν «μπούμεραγκ» στην κυβέρνηση! Ναι, έκαναν (αυτό μαθαίναμε) έναν φιλόδοξο αγώνα για να διαμορφώσουν μια νέα «έντιμη», όπως έλεγαν, συμφωνία με τους εταίρους. Όμως, κάτω από τη συνεχή απειλή ενός (καλά μελετημένου από το Σόιμπλε) Grexit και τη δική μας γύμνια/ανυπαρξία εναλλακτικών προτάσεων που να περιέχουν μια βιώσιμη «μετά-ευρώ» λύση, βρεθήκαμε στο να υπογράφουμε ακόμη και πράγματα που δεν πιστεύουμε!

 

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ή διαβάζοντας, μάλιστα, την σε εξέλιξη «βαρουφακειάδα» (πιθανόν αργότερα και «λαφαζανειάδα»), μας πιάνει απογοήτευση και θλίψη γιατί εμπιστευτήκαμε τις τύχες της χώρας σε εντελώς ερασιτέχνες «άκαπνους» πολιτικά και απρόβλεπτους ανθρώπους!

 

ΤΟ δε άκρον άωτον του ερασιτεχνισμού έγκειται στο ότι υπέγραψαν εσπευσμένα το μνημόνιο, μόνον όταν αντιλήφθηκαν τι θα συμβεί σε περίπτωση μιας οποιασδήποτε μορφής (άτακτης ή συντεταγμένης) εξόδου μας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Καλές οι ιδεολογίες, αλλά καλύτερη η γρήγορη προσαρμογή στην απτή πραγματικότητα αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως έθνος.(Στ.Γ.Κ.)

 

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΡΕΛΑ

ΣTHN πρώτη σελίδα της Κυριακάτικης «Αυγής» (26-7-15) ο σκιτσογράφος της εφημερίδας Τ. Αναστασίου τα λέει όλα, με ένα ολιγόλεκτο σχόλιό του.

 

ΣΤΟ σκίτσο του (φωτό), με τη Βουλή και την πρόσφατη ψήφιση των επώδυνων μέτρων (με 230 ψήφους υπέρ κ.λπ.), έχει σε «συννεφάκια» δυο συνοπτικές ατάκες. Η μια λέει, «Δεν συμφωνώ με τα μέτρα, αλλά τα ψηφίζω για να μην πέσει η κυβέρνηση!», ενώ η άλλη «Δεν συμφωνώ με την κυβέρνηση, αλλά τη στηρίζω για να μην πέσουν τα μέτρα!»

 

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, εδώ και 6 χρόνια, με σοσιαλιστικές, δεξιές, ή «αριστερές» κυβερνήσεις, κατάντησε να είναι το βασίλειο του παραλόγου: η αντιπολίτευση στηρίζει μια «αριστερή» (με ολίγην ακροδεξιά) κυβέρνηση στην ψήφιση των πιο αντιλαϊκών μέτρων (παλιά της τέχνη), η δε κυβέρνηση διατηρεί αμήχανη τους «αντάρτες» βουλευτές της που την καταψηφίζουν συνεχώς παραμένοντας (!) ενεργοί βουλευτές «της». Σαν να μη συμβαίνει τίποτε!

 

ΟΣΟ για το λαό, ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου διογκώνεται συνεχώς, ενώ τα λεφτά του με τα baroufakeia capital controls ουσιαστικά είναι δεσμευμένα. Τέτοια «αριστερή» κυβέρνηση και τέτοια αλλοπρόσαλλη Βουλή, ούτε στην πιο τρελή φαντασία μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ATM

(Οι ατάκες, άλλες είναι από το διαδίκτυο κι άλλες είναι αυτήκοες. Τα μέσα σε [ ] σχόλια είναι δικά μας):

«-Καλημέρα… Έχει λεφτά το μηχάνημα; [Δηλαδή, τι ήθελες να έχει; Ψηφοδέλτια...;]

«-Δουλεύει…; δουλεύει; Tί βγάζει; [Από σήμερα κληρώνει μέχρι 420 ευρώ! Από αύριο θα μας «δουλεύει»]

«-Η Πειραιώς δίνει μόνο πενηντάρικα. Η Εθνική έχει πάρει τα εικοσάρικα.  [Τα υπόλοιπα, μάλλον, σε αόριστο χρόνο!]

«-Περιμένετε πολλή ώρα; [Εσείς τι λετε;]

«-Έλα  Γιάννη (με δυο ν), έλα στη Βενιζέλου, απέναντι από το Α’ Γυμνάσιο… Έχει λεφτά εδώ το μηχάνημα! [Ιδιωτικούς ντετέκτιβ χρειαζόμαστε για να εντοπίζουμε ποια μηχανήματα «βγάζουν»].

«-Τώρα που τα πήρα, όλα καλά! Έφτιαξε κι ο καιρός! [Τα ΑΤΜ, οι καλύτεροι μετεωρολόγοι της διάθεσής μας!]

«-Εξήντα πήρα, εγώ! [Τυχερέ, με το δεκάρικο θα μας κάνεις πάρτι, έ…;]

«-Άντε βρε…, και καλοφάγωτα… [Εννοείς από την Εφορία;]

«-ΑΤΜη ζωή, μας πέταξες στης τρόικας τα δόντια, μας αδίκησες…» [Άσμα] (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε