"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια και άλλα (Χ.Ν., 28-7-15)

 

 

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

Ι.-Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η ελευθερία είναι δυο αγαθά που δεν χαρίζονται. Κατακτώνται με πολλούς αγώνες και αίμα.

 

ΟΥΤΕ η μία ούτε η άλλη είναι δεδομένες. Αποτελούν ευθύνη κυρίως των πολιτών αλλά και των ηγετών μιας πολιτείας.

 

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η ελευθερία είναι πάντοτε σε εξέλιξη. Είναι εν δυνάμει εύθραυστες και ευάλωτες από τους σφετεριστές της.

 

ΕΙΔΙΚΑ η διατήρηση της δημοκρατίας (και του Συντάγματος που την διέπει) είναι υπόθεση των πολιτών. Υπάρχει άρθρο στο Σύνταγμα (παλαιά ήταν το ιστορικό 114, τώρα είναι το 120) στο οποίο (παράγρ. 4) τονίζεται: «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία»…

 

ΙΙ.-ΠΡΟΧΘΕΣ «γιορτάστηκε» προσχηματικά η 41η επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα (24-7-1974), μετά από μια επταετή στυγνή στρατιωτική δικτατορία (1967-1974).

 

Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος συνόψισε σε λίγες λέξεις το τί σήμαινε εκείνη η επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα και ποιο ήταν το τίμημά της:  «Η 24 Ιουλίου 1974», είπε, «συμβολίζει όχι μόνο το χαρμόσυνο γεγονός της επανισχύος στην Ελλάδα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και το λυπηρότατο γεγονός της κυπριακής τραγωδίας. Αρα, όχι μόνο εορτασμός, αλλά και πένθος εθνικό ταιριάζει στην ιστορική αυτήν επέτειο».

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙ! Η κατάκτηση της δημοκρατίας είναι αιματηρή, η διατήρησή της δυσκολότατη, ενώ η απώλειά της καταλήγει, σχεδόν πάντα, σε εθνική τραγωδία. Η δε αδιαμφισβήτητη επιτυχία της Μεταπολίτευσης είναι η εδραίωση της δημοκρατίας μας, μέχρι σήμερα.

 

ΙΙΙ.- ΣΧΕΤΙΚΑ με την εκδήλωση της δημοκρατίας (24/7) που οργανώθηκε μπροστά από τη Βουλή, με κεντρική ομιλήτρια την πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και άλλους, κατά την άποψή μας, φάνηκε να ήταν μάλλον ιδιωτική υπόθεση και όχι παλλαϊκή, όπως θα έπρεπε.

 

ΤΟ ΟΤΙ οργανώθηκε στο προαύλιο της Βουλής παρουσία εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αγωνιστών της Δημοκρατίας, μελών της κυβέρνησης, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και του ΚΙΔΗΣΟ, πανεπιστημιακών, εκπροσώπων του δικαστικού σώματος, της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει το συμβολισμό της. Αλλά το ερώτημα είναι γιατί η παρουσία του κόσμου ήταν τόσο λίγη;

 

Η ΑΠΟΥΣΙΑ εξάλλου της πολιτειακής καθώς και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου δεν πρέπει άραγε να μας προβληματίσει για τις επιδιώξεις ενός τέτοιου εγχειρήματος;

 

ΑΛΙΜΟΝΟ μας, αν αρχίσουμε να ιδιοποιούμαστε τη δημοκρατία ή την ελευθερία –δίκην «ιδιοκτησιακού» καθεστώτος- δίδοντάς της και το νόημα που εμείς θέλουμε!(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-ΤΩΡΑ το καλοκαίρι με τους καύσωνες και τις αφόρητες ζέστες που εγκυμονούν ασθένειες, οι «δεσπότες» σκυλιών, όταν τα βγάζουν για βόλτα, καλό είναι να είναι πάντα εφοδιασμένοι με φτυαράκι, γάντια και νάιλον σακούλα (φωτό, σκύλος) για τα περιττώμματα των «συντρόφων» τους. Δυστυχώς, αν και υπάρχουν πρόστιμα για τους παραβάτες αυτής της καθαρά υγεινομικής συμπεριφοράς, ελάχιστοι είναι αυτοί που σέβονται τους συνανθρώπους τους, αλλά και το περιβάλλον τους.

1.-PERITTOMATA SKYLOY

 

-Ναι! Η ελπίδα έρχεται. Αλλά για να ανθίσει πρέπει να σπάσει ή να διαπεράσει πολλές «πέτρες» και να βγει στο φως (φωτό, 2). Αυτό πρέπει να κάνει κι ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζοντας ορισμένους εσωκομματικούς ογκόλιθους («Αριστερή Πλατφόρμα» κ.ά.) που του στέκονται εμπόδιο σε μια πολιτική πορεία που επέλεξε. Οφείλει να κυβερνήσει ως πρωθυπουργός όλων, μακριά από τα «δεσμά» του κόμματός του. Ξέρετε, οι μεγάλες ρήξεις δεν είναι με τους άλλους, αλλά με τα κοντινά μας πρόσωπα, τους άλλοτε «συντρόφους» και φίλους. Εκεί φαίνονται οι πραγματικοί ηγέτες. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ (φωτό, δυο πλανήτες)

Κύριε πρόεδρε,

 

Σαν δίδυμοι πλανήτες μοιάζουν η Γη μας (αριστερά) με το νέο πλανήτη, τον Κέπλερ–452b, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα! Ένα ουράνιο σώμα (εντοπισμένο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ) που απέχει 1.400 έτη φωτός από εμάς και που, όπως λένε οι ειδικοί, έχει μεγάλες ομοιότητες με τον πλανήτη μας.

 

Πόσα, άραγε, ιδεοληπτικά έτη να απέχει ο πλανήτης «Αριστερή Πλατφόρμα» από τον πραγματικό πλανήτη «ΣΥΡΙΖΑ» του κ. Τσίπρα;

 

Μάλλον εκατομμύρια έτη φωτός…

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε