"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το Ελληνικό Παράδοξο (Χ.Ν., 16-6-15)

 

 

 

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ

ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ το ευρώ (σταθερά πάνω από το 70% των ερωτώμενων), όχι όμως και τα μνημόνια.

 

ΘΕΛΟΥΜΕ γενναία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά όχι προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

 

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ «αριστερή» κυβέρνηση, αλλά ανεχόμαστε συγκυβέρνηση με ακραία δεξιά ή αριστερά στοιχεία.

 

ΠΑΜΕ να αλλάξουμε «δονκιχωτικά» την Ευρώπη και γυρίζουμε με ταπεινωτική συμφωνία (συνθηκολόγηση) που πριν λίγες μέρες μάλιστα απορρίψαμε με δημοψήφισμα.

 

ΜΙΛΑΜΕ εξ ονόματος του λαού, αλλά δεχόμαστε οι φτωχότεροι να αναστενάζουν επί μέρες (πιθανόν και μήνες) στις ουρές των ΑΤΜ, για 60-50 ευρώ κάθε μέρα.

 

ΒΑΖΟΥΜΕ όλα τα ατού/επιχειρήματά μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να συνθηκολογήσουμε τελικά εσπευσμένα με τις ακραίες απαιτήσεις των άλλων.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ αξιοπρέπεια και σεβασμό της δημοκρατίας μας από τους άλλους, αλλά κάνουμε το παν ώστε να μην έχουμε κράτος αξιοσέβαστο, με ισονομία και δικαιοσύνη.

 

ΘΕΛΟΥΜΕ την Ευρώπη του ευρώ, αλλά λατρεύουμε τον ανατολίτικο τρόπο ζωής μας.

 

«ΕΛΛΗΝΕΣ εσμέν…»   (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ Ή ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ;

 

-ΤΟ ΟΤΙ ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Τσίπρας, «ενηλικιώθηκε» βίαια στην πολιτική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία.

 

ΤΟ ΟΤΙ άφησε επίσης κατά μέρος «αριστερά» όνειρα και αυταπάτες, αλλά και «σωτηριολογικές ιδεοληψίες», για να αντιμετωπίσει μια καυτή και εχθρική πραγματικότητα, κι αυτό δεν αμφισβητείται.

 

ΣΙΓΟΥΡΑ πάλεψε με πολλά διλήμματα, άκουσε πολλές προτάσεις, πήρε δύσκολες αποφάσεις, ασύμβατες για το κόμμα και τον εαυτό του, πιθανόν όμως αναγκαίες για την περίσταση και τη σωτηρία της χώρας.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ως αδέκαστος κριτής, θα του αποδώσει τα υπερ και τα κατά. Ένα είναι σίγουρο ότι το άγχος και οι εφιάλτες που πέρασε μετά το δημοψήφισμα και το «όχι», στις αυλές των Βρυξελών, άφησε τα σημάδια του τόσο στο πρόσωπό του, όσο και στην εν γένει συμπεριφορά του.

 

-Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ευρωκοινοβουλίου σοσιαλδημοκράτης κ. Μάρτιν Σουλτς μιλώντας τις προάλλες (13-6-15) σε εκπομπή του «Brennpunkt» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD,  ανέφερε ότι αυτό που «πήρε» ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες είναι χειρότερο από αυτό που θα μπορούσε να είχε πάρει πριν από δύο εβδομάδες (δηλαδή την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πριν το δημοψήφισμα). Όμως πρόσθεσε: «Αλλά σίγουρα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες από τον κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά τη στήριξη στο εσωτερικό. Αν υπάρχει κάποιος που είναι σε θέση να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις, τότε είναι εκείνος. Αν πει τώρα ότι θέλει να τις επιβάλει – και ενόψει του δράματος στη χώρα πρέπει να τις επιβάλει, το γνωρίζει και ο ίδιος – τότε πιστεύω ότι θα το κάνει, ιδίως αν στις επόμενες ώρες προσεγγίσει και πάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κερδίσει ένα ευρύ μέτωπο υποστήριξης για την γραμμή του και για την πολιτική του».

 

… ΤΟ ΘΕΜΑ βέβαια για τη χώρα μας δεν είναι αν τα τόσο δυσανάλογα και απάνθρωπα μέτρα θα περάσουν ή όχι από τη Βουλή. Αυτά συνήθως περνούν –τώρα- και με «αριστερές» κυβερνήσεις. Η δυσκολία είναι στην εφαρμογή τους. Στο πώς θα πειστεί ο κόσμος να τα δεχθεί. Εκεί χρειάζεται πρωθυπουργός με πυγμή, ευελεξία και ευαισθησία. Είναι ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα να αποδείξει ότι έχει και βούληση και σθένος. (Στ.Γ.Κ.)

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ σε πολλές δύσκολες ερωτήσεις των δημοσιογράφων της ΕΡΤ1 κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός (14-6-15), επέδειξε μια «ωριμότητα» πρωτόγνωρη για έναν νεαρό πολιτικό που μέχρι πριν λίγο καιρό άλλα πρέσβευε όντας στην αντιπολίτευση.

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, πολιτική είναι «η πολιτική του εφικτού» και αυτό το πραγμάτωσε έστω και με μεγάλο κόστος, έστω με επίπονο αγώνα (17 ώρες διαπαραγματεύσεις) ο κ. Τσίπρας.

 

ΘΑ ΗΤΑΝ απόλυτη μικροψυχία να μην του το αναγνωρίσει κανείς.

 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ πλην πολλών άλλων η προσεκτική διατύπωση των απαντήσεών του, με ένα ειλικρινές ύφος και ένα ρεαλισμό στην περιγραφή των «άγριων» πλαισίων μέσα στα οποία αναγκάστηκε να κινηθεί και να πάρει τις «κακές», πολύ οδυνηρές για όλους μας, αποφάσεις του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ με τους «συντρόφους» του που δεν τον ακολουθούν στη μεγάλη μάχη του 3ου μνημονίου, έδειξε να σέβεται τις απόψεις τους λέγοντας όμως πως ο καθένας αναλαμβάνει και τις ευθύνες του.

 

ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ότι στους 6 μήνες διακυβέρνησης έγιναν «λάθη και παραλείψεις» των οποίων την ευθύνη αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά.

 

Η ΕΠΟΧΗ με τις «αριστερές αυταπάτες» και αναδείξεις (Βαρουφάκης) πέρασε. Η εποχή των κυβερνητικών ευθυνών ήλθε. Η συμφωνία-συνθηκολόγηση είναι υπέρμετρα δύσκολη για ένα κόμμα συνονθήλευμα μικροκομμάτων, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η ενότητα από δω και πέρα θα δοκιμάζεται ισχυρά. (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε