Συμφωνία επειγόντως (Χ.Ν., 16-6-15)
Posted on 16 Ιουν, 2015 in Σχόλια | 0 comments
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ (σκίτσο, πορεία διαπραγματεύσεων)
ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ τόσα πολλά γύρω μας και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε τίποτε πια δεν μας εκπλήσσει. Οι συνεχείς μεταπτώσεις στις διαπραγματεύσεις με καιταιγιστικές εξελίξεις (αποχώρηση των Ελλήνων διαπραγματευτών, Βρυξέλες, 14/6), χωρίς μια κάποια ανεκτή λύση κοινής αποδοχής, εξαντλούν τα χρονικά περιθώρια και την υπομονή των εμπλεκομένων σ΄αυτές, ώστε το μοιραίο (το «ατύχημα»), αν δεν επινοηθεί κάποια μεταβατική φόρμουλα, να είναι όχι μόνον ορατό αλλά και προ των πυλών μας.
ΥΣΤΑΤΗ έκκληση, μέσω της «Καθημερινής» (14-6-15), απηύθυναν στην ελληνική κυβέρνηση 13 Έλληνες Καθηγητές Οικονομίας διαφόρων πανεπιστημίων προτείνοντας σ΄αυτήν να «υπογράψει άμεσα» την υποδεικνυόμενη από τους εταίρους συμφωνία. Γράφουν επί λέξει:
«Φτάσαμε στο τέλος της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας στο κράτος και στον ιδιωτικό τομέα και με τεράστια αβεβαιότητα. Εάν δεν γίνει άμεσα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο ευρώ ή έξω από το ευρώ. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ολική καταστροφή, με κατάρρευση των τραπεζών από αθρόες αναλήψεις, μεγάλο πληθωρισμό, τεραστία μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, ελλείψεις σε βασικά αγαθά και περιθωριοποίηση της χώρας. Αλλά και μια χρεοκοπία μέσα στο ευρώ θα οδηγούσε γρήγορα στην έξοδο από αυτό. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη να τη διαχειριστεί οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Θα χρειαζόταν τεράστια υποστήριξη από την ΕΚΤ, που δεν θα την είχε. Μέσα σε λίγο χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση, εθελοντικά ή κάτω από πίεση, θα πήγαινε στη νέα δραχμή. Ετσι και οι δύο τύποι χρεοκοπίας (μέσα και έξω από το ευρώ) οδηγούν στην ολική καταστροφή της νέας δραχμής. Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής θα είναι μέτρια και χωρίς τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά θα είναι κατά πολύ υπέρτερη σε σύγκριση με το χάος της χρεοκοπίας και της δραχμής. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να την υπογράψει άμεσα!» (ακολουθούν 13 υπογραφές)
ΣΤΗΝ παραπάνω έκκληση δεν υπάρχει καμιά ασάφεια. Οι επιστήμονες τονίζουν ξεκάθαρα τον κίνδυνο που ενέχει μια πιθανόν άστοχη ιστορικά και εθνικά ενέργεια της κυβέρνησης, σε περίπτωση ρήξης με τους εταίρους. Με όλες τις συνέπειες που φυσικά θα είναι αδύνατον να σηκώσει μόνη στους ώμους της μια ποικιλόγνωμη και πολύμορφη «αριστερή» κυβέρνηση. Και επειδή η κρίση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι καιροί ου μενετοί, ας συγκαλέσει εκτάκτως ο ΠτΔ τους αρχηγούς κομμάτων, ώστε να συζητηθεί από κοινού η περαιτέρω πορεία της χώρας: με ευρώ ή δραχμή. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)
ΤΟ ΤΕΛΟΣ
ΚΑΠΟΤΕ μερικά ποιήματα είναι πιο εύγλωττα από εκατοντάδες σελίδες οικονομικών αναλύσεων. Από την ποιητική συλλογή “Μία ποιητική διαδρομή”, το παρακάτω ποίημα (απόσπασμα) με τίτλο «Το τέλος και η αρχή»: είναι γραμμένο από την Πολωνή ποιήτρια (βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1996) Βισουάβα Σιμπόρσκα (1923-2012), σε μετάφραση Βασίλη Καραβίτη. Να, λοιπόν, πως περιγράφει μια χεοκοπία (προσωπική ή εθνική):
“Τίποτα δεν είναι δώρο, όλα βασίζονται στο δάνειο.
Πνίγομαι στα χρέη ως τ’ αυτιά μου.
Θα πρέπει να πληρώσω για τον εαυτό μου
με τον εαυτό μου,
να παραιτηθώ απ’ τη ζωή μου για τη ζωή μου.
Να πώς έχουν κανονίσει τη συμφωνία:
μπορώ να επανακτήσω την καρδιά,
το συκώτι επίσης
και το κάθε μου δάχτυλο στο χέρι και στο πόδι.
Πολύ αργά για ν’ ακυρώσω τους όρους,
τα χρέη μου θα ξεπληρωθούν
και θα με γδύσουν απ’ το δέρμα μου
ή, για την ακρίβεια, θα με γδάρουν…”
ΚΑΠΩΣ έτσι δεν θα είναι η ζωή μας και με τα νεο-μνημόνια; (Στ.Γ.Κ.)
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!
ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ, Έλληνες και Ευρωπαίους, ενδιαφέρουν μόνον οι αριθμοί που αφορούν την οικονομία. Όχι οι σχετικοί με τις ανθρώπινες ζωές. Είτε για μετανάστες πρόκειται, είτε για Έλληνες πολίτες, οι αριθμοί νεκρών αυξάνονται δραματικά. Στεκόμαστε στο δραματικό φαινόμενο των αυτοκτονιών: «Από την αρχή της κρίσης, το 2011, έχασαν τη ζωή τους περίπου 11.000 άτομα. Αυτοκτόνησαν. Είναι μια μεγάλη πόλη, όχι ένα χωριουδάκι. Μια μεγάλη πόλη εξαφανίσθηκε από τον χάρτη, ο γιος μου ήταν ένας από αυτούς»!
ΑΥΤΑ τα συγκλονιστικά δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera» (11/6/15) ο διοικητής του νοσοκομείου Ελπίς, κ. Θεόδωρος Γιάνναρος, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν ξέρω με ποιον τρόπο κάποιος μπορεί να εξηγήσει αυτό που συνέβη. Πολλά άτομα προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν, αλλά τους έσωσαν, ενώ δέκα χιλιάδες έχουν ήδη πεθάνει».
ΠΡΙΝ από, όχι και πολλά, χρόνια, μερικές από τις διεθνείς μέρες ή και έτη,αφιερώνονταν στην ανθρώπινη «ψυχική υγεία». Δυστυχώς, η ψυχική υγεία μας στην Ελλάδα, ολοένα και επιδεινώνεται: τόσο εξαιτίας διαταραχής του εγώ από αβεβαιότητες επιβίωσης και αλλοπρόσαλλες πολιτικές, όσο και εξαιτίας της κρίσης που όλο και βαθαίνει. Η παρατεταμένη και αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική με την σχεδόν ολοκληρωτική πτώχευση της χώρας μας, νομίζουμε πως συμβάλλει τα μέγιστα στις αυτοκτονίες ή την κατάθλιψη που συνήθως οδηγεί σ’ αυτές. Τα θύματα είναι δυσανάλογα πολλά για τη χώρα μας, αφού είναι πια πρώτη στην Ε.Ε. Το χειρότερο; Η Κρήτη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αυτοκτονούντων.
ΕΝΑΣ λόγος παραπάνω να βρεθεί οπωσδήποτε μια λύση, ώστε να υπάρξει ηρεμία στην οικονομία, κατ΄επέκταση και ισορροπία στις ανθρώπινες σχέσεις. Εκτός κι αν κι αυτό το μήνυμα απευθύνεται μάλλον εις ώτα μη ακουόντων. Όπως πάντα. (Στ.Γ.Κ.)
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
Κύριε πρόεδρε,
Παραφράζοντας μια ρήση του Μπέρναρ Σώου περί ανοησίας, θα λέγαμε πως «η χώρα μας θα είχε προ πολλού σωθεί απ΄ τα μνημόνια, αν οι πολιτικοί διέθεταν την εξυπνάδα τους, όχι για να επιδιορθώνουν τις αστοχίες τους, αλλά για να μη τις διαπράττουν»
ΕΡΜΟΛΑΟΣ