Η ανανέωση των κομμάτων (Σχόλια, Χ.Ν., 9-6-15)
Posted on 9 Ιουν, 2015 in Σχόλια | 0 comments
Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ είναι νόμος της φύσης. Τίποτε δεν μένει το ίδιο, τίποτε δεν χάνεται όσες μεταμορφώσεις κι αν υποστεί. Στη φύση όλα υπόκεινται στον αέναο κύκλο της ζωής/θανάτου, στην πολιτική όλα φθάνουν στο ζενίθ και αργά ή γρήγορα στο ναδίρ: η άνοδος, η κυριαρχία, η αίγλη, η πτώση ενός αρχηγού ή ενός κόμματος, μιας ιδεολογίας ή ενός κινήματος είναι η πορεία.
ΟΜΩΣ, με κάθε τέλος ταυτόχρονα γεννιέται και μια αρχή.
Ο ΝΥΝ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, από το βήμα του 10ου συνεδρίου του κόμματός του (6-6-15) ήταν σαφής: «Αποφάσισα να ζητήσω από το συνέδριο την πρόωρη λήξη της θητείας μου από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»… Προανήγγειλε δε την άμεση εκλογή νέου προέδρου από την κομματική βάση, την ερχόμενη Κυριακή 14 Ιουνίου. Επιπλέον, ευχήθηκε η απόφασή του αυτή «να λειτουργήσει ως κίνητρο ενεργοποίησης και ανανέωσης».
ΕΤΣΙ, μετά τα αριστερά κόμματα που ανανεώθηκαν έγκαιρα με εσωτερικές μακροχρόνιες διαδικασίες, ακολουθούν- με σημαντική καθυστέρηση- τα υπόλοιπα παλαιοπολιτικά (αριστερίζοντα ή σοσιαλίζοντα, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ), πιθανόν δε να τα μιμηθεί και η συντηρητική παράταξη του κ. Σαμαρά.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ η ανανέωση. Που είναι αίτημα των καιρών. Καλόν δε είναι αυτή να γίνεται στο σωστό χρόνο, με τα σωστά πρόσωπα. Δεν εννοούμε «νέα» μόνον ηλικιακά μα και ιδεολογικά: με «φρέσκες» ιδέες- συμβατές ή ρηξικέλευθες με την εκάστοτε εποχή. Η εμμονή σε παλιές «χρησιμοποιημένες» ιδέες ή άκαμπτες ιδεοληψίες, εκτός του ότι είναι ανασταλτικές για κάθε πρόοδο, απομακρύνουν γρήγορα το λαό από τα κόμματα.
ΑΥΤΟ που χρειαζόμαστε σήμερα από τα «νέα» σχήματα (όπως της ΔΗΜΑΡ), δεν είναι μόνον η απελευθέρωση από τα μνημόνια. Αυτά κάποτε θα φύγουν. Είναι κυρίως η απαλλαγή της ελληνικής κοινωνίας από παλαιοπολιτικές νοοτροπίες και κομματικές τακτικές δεκαετιών (τρόμος πολιτικού κόστους, πελατειακές σχέσεις, πελάτες αντί για πολίτες, αναξιοκρατία, διαφθορά κ.ά.),που μας έφεραν σ’ αυτό το παρατεταμένο κρίσιμο σημείο. (Στ.Γ.Κ.)
ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ (σκίτσο Αρκά)
- «ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ αντίπαλοι της κυβέρνησης πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών μας. Να τοποθετηθούν με σαφήνεια, αν ζητάνε από την κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία όπου θα δεσμευόμαστε σε νέα φοροεπιδρομή ενάντια στα μικρά εισοδήματα, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, σε ομαδικές απολύσεις, σε διατήρηση του εργασιακού μεσαίωνα και σε άλλες ακρότητες. Δεύτερον, πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί όταν κυβερνούσαν οι ίδιοι τον εξαπατούσαν συστηματικά με ανύπαρκτα success stories».
[Τα παραπάνω δήλωσε ο νυν υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο» (6-6-15). Απορία μας: οι προηγούμενε κυβερνώντες, καλώς ή κακώς, ήταν σαφέστατοι σ’ αυτά που μας ζητούσαν. Και μας τα παίρνανε, θέλαμε δεν θέλαμε. Οι νυν –συριζαίοι- επιμένουν σε μια ακατανόητη και ατελέσφορη «δημιουργική ασάφεια» ροκανίζοντας τον διαθέσιμο για συμφωνία χρόνο! Έτσι, εδώ και 6 μήνες τώρα, «διαπραγματεύονται» χωρίς να ξέρουμε επακριβώς τι θέλουμε και τι αντιπροτείνουν οι δανειστές. Μάλλον γίναμε οπαδοί του παραφρασμένου ρητού, «σοφόν το α-σαφές»! Είναι, όμως, πολιτική αυτό;]
- ΚΑΤΑ την τελευταία επίσκεψη του στο υπουργείο Παιδείας, ο κ. Πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση που πέρασε απαρατήρητη. Είπε: «Ένας μεγάλος στόχος για το υπουργείο Παιδείας, ένα μεγάλο όραμα για την κυβέρνηση είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, οι νέοι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι επιστήμονες να μπορέσουν να ζήσουν, να προκόψουν, να δώσουν στη χώρα, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σε συνθήκες δικαιοσύνης σε αυτή τη χώρα».
[Πολύ ωραία τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα και φαινομενικά αισιόδοξα (!) για την Παιδεία και τους νέους. Όμως, πρόκειται για συνήθεις πολιτικάντικες βαρύγδουπες (κενές περιεχομένου) λέξεις, όπως «όραμα», «δημιουργία προϋποθέσεων», «προκοπή», «αξιοπρέπεια», «δικαιοσύνη». Που χάνουν τη σημασία τους, αφού οι νέοι μας, μόλις παρουν το πτυχίο τους, ξενιτεύονται! Μα, πιστεύει πραγματικά πως με το «όραμα» για την Παιδεία (που έχουν οι Μπαλτάς και Κουράκης) που μεταφράζεται σε επαναφορά όλων των χρονίων, εγγενών και γνωστών αδυναμιών της -συν την κατάργηση της στοιχειώδους αξιοκρατίας- θα υπάρξει «προκοπή» και «αξιοπρέπεια»; Έχουμε ως χώρα ήδη αυτοαπομονωθεί και, ενώ η Παιδεία είναι η μόνη διέξοδό μας από το τέλμα, εμείς την περιθωριοποιούμε κι άλλο. Χρόνια γράφουμε για τη δημιουργία ενός μόνιμου διακομματικού Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, μη επηρεαζόμενου από οποιαδήποτε κυβέρνηση, το οποίο θα χαράσσει μακροπρόθεσμα το μέλλον της Παιδείας. Μέχρι πότε, λοιπόν, η Παιδεία θα αποτελεί πιόνι (και πεδίο κομματικής ισχύος) στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης; Εκτός κι αν τελικός σκοπός των κυβερνώντων είναι η πλήρης «αριστεροποίηση» της Παιδείας, οπότε κάθε δικό μας σχόλιο περιττεύει. (Στ.Γ.Κ.)
ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
-Η έλλειψη ενός αντάξιου της πόλης και του Νομού Χανίων Αρχαιολογικού Μουσείου είναι περισσότερο από εμφανής, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Το Ηράκλειο κατάφερε να ανανεώσει το υπάρχον Αρχαιολογικό του Μουσείο, ενισχύοντας και εμπλουτίζοντάς το με ένα σωρό ανεκμετάλλευτα ευρήματα (φωτό 1, αγγεία μινωικής τέχνης). Η πόλη μας, χρόνια τώρα περιμένει την ανέγερση του δικού της Αρχαιολογικού Μουσείου, ώστε αυτό να αποτελεί σημείο αναφοράς και επισκεψιμότητας των ξένων επισκεπτ. Θα το έχουμε σύντομα;
-Επιτέλους, τοποθετήθηκαν υποστηλώματα στη βορεινή είσοδο της Δημοτικής Αγοράς, πράγμα που σημαίνει πως σύντομα θα αρχίσουν και τα έργα ανακαίνισης του ιστορικού μνημείου και σημείου συναντήσεων, αλλά και διαμαρτυριών, των Χανίων. Ελπίζουμε τουλάχιστον αυτή η σκαλωσιά να μην έχει την τύχη των άλλων (Ρολόι, ΙΑΚ, Εφορία κ.λπ.) που ναι μεν τοποθετήθηκαν, αλλά ουδεμία πια εργασία εκτελείται σ’ αυτές! (Στ.Γ.Κ.)
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
Κύριε πρόεδρε,
Ο πολύς κ. Γιούνγκερ δήλωσε πως το ευρώ είναι «αμετάκλητο» ως νόμισμα. Θέλησε έτσι να τονίσει τη σοβαρότητα του ευρωπαϊκού νομισματικού εγχειρήματος, την σπουδαιότητα και τη βαρύτητα του παγκοσμίως κυρίαρχου νομίσματος.
Όμως, αν πιστεύει πως και τα μνημόνια με σχετικές ευρωπαϊκές συνθήκες είναι «αμετάκλητα», μάλλον θα διαψευστεί λίαν συντόμως από την πραγματικότητα. Ο χρόνος λιγοστεύει και για την Ε.Ε., όχι μόνο για την Ελλάδα. Που χιλιετίες τώρα απέδειξε πως αυτή κι αν είναι «αμετάκλητη».
ΕΡΜΟΛΑΟΣ