"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικροπολιτικά (X.N., 2-6-15)

 

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

[ΚΟΠΩΣΗ] Η αδιέξοδη και ατελεύτητη εδώ και 4 μήνες διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς κάποια κοινά αποδεκτή συμφωνία, αλλά και οι εσωκομματικές διαφωνίες περί του πρακτέου, έχουν κουράσει υπερβολικά τον κόσμο όλων των τάξεων. Η οικονομία πνέει τα λοίσθια. Εξάλλου, τα σενάρια περί Grexit έχουν προκαλέσει άγχος και προβληματισμό στους πολίτες και την αγορά με πλήρη αδρανοποίηση και αποδιοργάνωσή τους. Τα παραπάνω απεικονίζονται σε πρόσφατη –και όχι μόνο- δημοσκόπηση (Metrisi, 31/5/15), στην οποία τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μειωθεί αρκετά, ενώ και η ψαλίδα με τη Ν.Δ. περιορίζεται στις 9,1 μονάδες.

 

[ΤΡΥΠΕΣ] Σύμφωνα με την είδηση «μετά από έναν αιώνα ερευνών και μελετών, λύθηκε το μυστήριο/ερώτημα που απασχολούσε τους Ελβετούς επιστήμονες: γιατί τα ελβετικά τυριά, όπως το έμενταλ, έχουν τρύπες;» Το μυστήριο των τυριών αποκαλύφθηκε χάρη στις μελέτες που διενήργησαν οι ερευνητές του Agroscope (Ινστιτούτου Επιστημών και Τροφίμων, στη Βέρνη), σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους του Empa (Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Δοκιμών Υλικών και Έρευνας). Το συμπέρασμά τους; Οι τρύπες στο τυρί δημιουργούνται, λέει, από μικροσωματίδια άχυρου που πέφτουν στο γάλα κατά το άρμεγμα των αγελάδων! (Για τον δικό μας προϋπολογισμό-γραβιέρα που κάθε χρόνο παρουσιάζει απύθμενες τρύπες, θα βρεθούν άραγε «επιστήμονες» που θα μας αποκαλύψουν τα μεγάλα… τρωκτικά που τον λυμαίνονται;)

 

[ΣΥΜΦΩΝΙΑ] Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας στον “Σκάι” (30/5), μεταξύ άλλων, δήλωσε πως «μέσα στην εβδομάδα θεωρούμε ότι θα υπάρχει συμφωνία». Υπογράμμισε δε ότι η συμφωνία αυτή “θα είναι έντιμη, καθαρή, διαυγής”. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περιέχει και “επώδυνα” μέτρα! (Άραγε, λέμε εμείς, θα περιέχει τα ανάλογα «επώδυνα» μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, με πιο ελκυστικό περιτύλιγμα; Αλλά, τότε, για ποιο λόγο έγιναν οι εκλογές του Ιανουαρίου;) (Στ.Γ.Κ.)

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ μέρα του Μάη προχθές. Μεσημεράκι στην παραλία της Νέας Χώρας: αρκετός κόσμος, ομπρέλες χρώματος κιτρινομπλέ, πορτοκαλί ξαπλώστρες, εμπριμέ μαγιό, καυτά σορτσάκια, βρεγμένη άμμος, ελαφρό κρύο, υποφερτή θάλασσα, πρωινή θερμοκρασία γύρω στους 22 βαθμούς.

 

ΠΟΛΛΟΙ οι ξένοι, λίγοι οι Έλληνες λόγω του τριημέρου. Πολλές οι μανάδες με τα μωρά και τα παιδιά τους. Κουβαδάκια, πλαστικές μπάλες και δίσκοι. Να κι ένας ολόλευκος δασύτριχος σκύλος, με λουρί (άρα δεσποζόμενος!) να περιφέρεται ελεύθερα, ανάμεσα στις ομπρέλες, τις ξαπλώστρες, τα παιδιά, τους λουόμενους. Σίγουρα κυκλοφορεί «παράνομα», όπως παράνομα περιφέρονται πολλοί και πολλές ξένες που ενοχλούν τους λουόμενους με το αν θέλουν ή όχι massage!

 

ΟΛΑ δείχνουν πως μπαίνουμε δυναμικά σε ένα ακόμη «ελληνικό» καλοκαίρι. Με όλα τα συνήθη προβλήματα, ίσως πιο επιβαρημένα: με παρατεινόμενη την κρίση και τη μιζέρια μας, ή ερωτοτροπώντας με τη ρήξη! Και μετά τί; Μόνον οι κυβερνώντες το γνωρίζουν, οι… θεσμοί και ο Θεός! Οψόμεθα… (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-Έρημη η πόλη το τριήμερο, οπότε τα προβλήματά της είναι πιο εμφανή και αναδεικνύονται στις λεπτομέρειές τους.  Όπως, για παράδειγμα, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια της: τόσο στο κέντρο όσο και στην περιμετρική ζώνη. Επισημαίνονται πολλές φορες, αλλά δεν διορθώνονται με τίποτε! (φωτό, 1)

 

-Του Αγίου Πνεύματος χθες (1/6/15) και για όσους βρέθηκαν στη φρουριακού τύπου μονή Αγία Τριάδα Τσαγκαρόλων (στο Ακρωτήρι) ανταμείφθηκαν γενναιόδωρα από το άπλετο ζεστό φως της ημέρας (φωτό, 2).

Ξανατονίζουμε το θέμα του οργανωμένου θρησκευτικού τουρισμού που στη χώρα μας βρίσκεται σε σπαργανώδη ακόμη κατάσταση. Αλλού έχει αναπτυχθεί και ο… ταφικός τουρισμός! Εδώ, εκτός από τις προσκυνηματικές εκδρομές που μερικές ενορίες διοργανώνουν για τους ενορίτες τους –μάλιστα ταξιδεύοντας και στην υπόλοιπη Ελλάδα- ο θρησκευτικός τουρισμός στην Κρήτη δεν έχει αξιολογηθεί όπως πρέπει, ούτε έχει εκτιμηθεί στην έκταση που θα έπρεπε. (Στ.Γ.Κ.)

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι του Στ.Γ.Κ.

 

 


Σχολιάστε