"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικροπολιτικά (Χ.Ν., 28-5-15)

 

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

-ΓΙΑ παρεμβάσεις απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτος από την πλευρά της τρόικα, αλλά και για λάθος στοιχεία που επικαλούνταν οι τροϊκανοί για την αγορά εργασίας, μίλησε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, κ. Σ. Ρομπόλης, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας μας στα μνημόνια. [Κάποιοι πρέπει να έδιναν τα «λάθος στοιχεία», δεν γίνεται αλλιώς... Το θέμα είναι ποιοι και για ποιο λόγο το έκαναν, τη στιγμή που η χώρα βυθιζόταν στην ανεργία, την ύφεση, την πτώχεια, την απελπισία και τις αυτοκτονίες; Ελληνοτροϊκανή διαπλοκή: Θα την πληρώσει κανείς;]

 

- ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις κάνουν λόγο για ανεξάρτητη (!) δημόσια ραδιοτηλεόραση, και όλες την αντιμετωπίζουν σαν συνέχεια του δικού τους κρατικού μηχανισμού. Ή μάλλον, σαν επέκταση του κομματισμού τους. Η παρούσα «αριστερή» συγκυβέρνηση δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού και η νέα ηγεσία της ΕΡΤ (Τσακνής-Ταγματάρχης) αποτελεί, έστω και με διαφωνούσα την κα Κωνσταντοπούλου, καθαρή «ιδεολογική» επιλογή της. Εξάλλου, το ν/σ για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αλλά και το αυξημένο εύρος παρέμβασης που εξασφαλίζει αυτό στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, είναι ενδεικτικό. [Στην Ελλάδα, γνωστό τοις πάσι ότι όποιος ελέγχει την «αξιόπιστη» δημόσια πληροφόρηση –δηλαδή την κυβερνητική προπαγάνδα- «πάει μπροστά»!]

 

- ΕΧΟΥΝ άραγε τη δυνατότητα τα αντιμνημονιακά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) που μας κυβερνούν, να αποδεχθούν τελικά μια «βιώσιμη» συμφωνία στα πλαίσια μιας, κυριαρχημένης από νεοφιλελεύθερες πολιτικές, Ε.Ε.; Ή, μήπως απλά παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, μέχρι την τελική ρήξη; Όμως, ο λαός τούς έδωσε την εντολή «να τα βρουν» με τους εταίρους, ώστε να εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό πρόγραμμα σύγκλισης και πάντα μέσα στα πλαίσια του ευρώ. [Η υπαναχώρηση από τις αρχικές μας θέσεις-«κόκκινες γραμμές»- σε καμιά περίπτωση δεν λογίζεται σαν ήττα, αφού διεθνής διπλωματία χωρίς «δούναι και λαβείν» δεν νοείται.]

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

ΓΥΝΑΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

  • Για 5η χρονιά, ως ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου-κατά το περιοδικό Forbes- θεωρείται η κα Άνγκελα Μέρκελ!

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη γερμανική εφημερίδα κύρους Die Welt (26-5-15) υπάρχει το εξής δίπολο στη γερμανική πολιτική: από τη μια είναι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σχετικάμε με την Ελλάδα η κα Mέρκελ επιθυμεί μια ήπια προσέγγιση του προβλήματος κυρίως, για γεωπολιτικούς λόγους. Είμαστε, ως χώρα, «το μπαλκόνι» της Ε.Ε. στην ανατολική Μεσόγειο. Κκάτι που λέει πολλά. Αντίθετα, ο κ. Σόιμπλε επιθυμεί το Grexit, για οικονομικούς λόγους, ή για λόγους… αγανάκτησης! Αβέβαιο είναι ποιος θα επικρατήσει. Η Μέρκελ έχει την πολιτική εξουσία, ο Σόιμπλε έχει έναν ισχυρό σύμμαχο, το ΔΝΤ.

 

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ όμως στην καγκελαρία το Grexit δεν θεωρείται πραγματική επιλογή. Ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι είναι ένας αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος -κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο κ. Ζ.Κ. Γιουνγκερ σε συνέντευξή του. Και η καγκελαρία τονίζει εδώ και βδομάδες ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Και εκεί συνεκτιμούν τη στρατηγική σημασία της χώρας μας. «Πρόκειται για μια ισχυρή χώρα της νότιας Ευρώπης», ομολογούν, κάτι που μας πείθει ότι μάλλον η θέση της κας Μέρκελ θα είναι αυτή που θα υπερισχύσει. (Στ.Γ.Κ.)

 

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • «Η Επιστημονική Ένωση και η Διεύθυνση του περιοδικού ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ διαμαρτύρονται έντονα για την  προτεινόμενη   από το Υπουργείο Παιδείας  μείωση ωρών διδασκαλίας της λογοτεχνίας στη Γ΄ Λυκείου από δύο (2) σε μία (1)! Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της αφαίρεσης της Λογοτεχνίας και ως εξεταζόμενο μάθημα προσανατολισμού στη Θεωρητική κατεύθυνση και ως συνεξεταζόμενο μάθημα Γενικής Παιδείας  στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας». (10-5-15)

 

ΑΝΕΚΑΘΕΝ οι πολιτικοί, δεξιοί ή αριστεροί αδιάφορο, δεν έβλεπαν με καλό μάτι την Παιδεία. Διότι είναι αυτή που, κατά την άποψή τους, γεννάει «επαναστάτες» που πιθανόν αργότερα να ανατρέψουν το καθεστώς τους!

 

ΣΤΟΧΟΣ τους, λοιπόν, είναι ο «έλεγχος» των προγραμμάτων σπουδών και κυρίως η χειραγώγηση των εκπ/κών: αυτών δηλαδή που δημιουργούν, με τις ιδέες και τα κείμενα που διδάσκουν, τους επαναστάτες. Ειδικότερα μάλιστα στη Μ.Ε. που περιλαμβάνει την ηλικία των παιδιών των οποίων ανοίγει το μυαλό, με τον πολλαπλασιασμό των ερωτημάτων και αποριών για τον κόσμο, την πολιτική και τις συνθήκες διαβίωσης.

 

Η ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΗ «αριστερά», με υπουργό τον κ. Μπαλτά (!), δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα. Έτσι πλην των άλλων… καινοτομιών στο χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης, αποφασίστηκε ο εξοβελισμός σχεδόν εξ ολοκλήρου της διδασκαλίας της Λογοτεχνίας, υπέρ άλλου μάθήματος!

ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕ πάμπολλες. Ενδιαφέρουσα αυτή της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) που μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Όλες οι προοδευτικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, στην Ελλάδα και διεθνώς, έδιναν και δίνουν εξέχοντα ρόλο στο μάθημα της Λογοτεχνίας, αναγνωρίζοντας τον σημαντικότατο μορφωτικό του ρόλο. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η Λογοτεχνία άρρηκτα συνυφασμένη με τη διδασκαλία της μητρικής μας γλώσσας, έχει κατά βάση εθνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και συνδέεται αμεσότατα με την ιδιαιτερότητα της πολιτισμικής μας παράδοσης. Η ανάδειξη της πολυσημίας του λογοτεχνικού λόγου συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της γραπτής και προφορικής επικοινωνίας, όπως, εξάλλου, συμβαίνει με τα Προγράμματα Σπουδών σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.” (ΠΕΦ-Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, Μάης, 2015)

ΕΙΠΑΜΕ για… ριζοσπαστισμό, αλλά όχι και μέχρι αυτού του σημείου! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Τα ωραία με τους εθνοπατέρες μας δεν έχουν τελειωμό.

Προχθές, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εκτυλίχθηκε μια… γαιδουρολογικής «σημειολογίας» στιχομυθία ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την νυν πρόεδρό της, την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου:
«Είναι γαϊδουριά να μας αφήνετε να περιμένουμε 2 ώρες και χθες και σήμερα και επίσης είναι γαϊδουριά να μη λέτε πότε θα τελειώσουμε», φώναξε ο κ. Β. Μεϊμαράκης, εις επήκοον και των θεατών των καναλιών!

 

Μετά τη γνωστή μας… ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, τώρα έχουμε και την… ονοποίησή της!

 

Πρόοδος κι αυτή!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε