"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων (Σχόλια, Χ.Ν., 26-5-15)

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ (10 ΧΡΟΝΙΑ)

 

ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ της κρίσης που επιμένει να μας σιγοτρώει, λόγω ανίκανων κυβερνήσεων, ευτυχώς υπάρχει ως αντίδοτο η δημιουργικότητα κι ο πολιτισμός. Σε όλες τις εκφάνσεις τους.

 

ΕΝΑ (οποιοδήποτε) μουσείο δεν θα πρέπει να είναι χώρος «στατικός» για τους επισκέπτες του, ξένους ή ντόπιου. Αλλά, μια «δυναμική» παρουσία στα δρώμενα του τόπου, με ποικίλες εκδηλώσεις. Όπως ακριβώς είναι και το «Μουσείο Τυπογραφίας» των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στα Χανιά. Παράλληλα με τον εμπλουτισμό του, έχουμε σπουδαίες εκδόσεις βιβλίων, εκθέσεις (αφίσας, η τελευταία), ομιλίες/παρουσιάσεις, μουσικά δρώμενα, δημιουργική απασχόληση, θέατρο (Μάρω Θεοδωράκη και Νίκος Αλεξίου πρόσφατα) κ.λπ.

 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ τα έχει καταφέρει, παρά τη μικρή διάρκεια ζωής του (μόλις δέκα χρόνια), το «Μουσείο Τυπογραφίας». Κι όλα αυτά χάρη στην ευρύτητα αντιλήψεων – κυρίως το μεράκι- των δημιουργών του και την αγάπη τους για τα Χανιά. Σημαντικό ρόλο στο «στήσιμό» του διαδραμάτισε ο αλησμόνητος Μ. Γρηγοράκης. Αξιόλογη δε είναι η ευρηματικότητα, η φαντασία, η νεανική ματιά και η τακτική παρουσία με τις επεμβάσεις της, της νυν δ/ντριας των «Χ.Ν.» της κας Έλιας Κουμή καθώς και των άλλων συντελεστών του.

 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ επεκτείνεται συνεχώς με νέες σημαντικές δωρεές (Παπαντωνόπουλου, Τζωρτζάκη) που το καθιστούν ολοένα και πιο σπάνιο στο είδος του. Η αναγνώρισή του ως επισκέψιμου χώρου από φορείς ταξιδιωτικούς (TripAdvisor), αλλά κι από τα ΕΛ.ΤΑ που εξέδωσαν ειδικούς αναμνηστικούς φακέλους γραμματοσήμων για τα 10 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς του (17-5-15), αποδεικνύουν τη σπουδαιότητά του.

 

ΟΜΩΣ, η καλύτερη αποτίμηση του έργου του Μουσείου είναι οι εκατοντάδες εντυπώσεις που καταγράφουν μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του. Και όχι μόνο στο βιβλίο επισκεπτών του. Διαβάζουμε στο διαδίκτυο σχετικά:

 

-«Ένα μοναδικό κομμάτι ιστορίας, εκθέματα που σε γυρίζουν πίσω στο χρόνο και σε γεμίζουν σκέψεις και ερωτήματα. Αυτό που πλέον θεωρούμε δεδομένο, η γνώση δλδ, δεν θα υπήρχε αν δεν γινόταν η αρχή, την οποία τόσο εκπληκτικά και αναλυτικά μας την εξιστορεί η υπεύθυνη του Μουσείου. Καταπληκτική δουλειά, χώρος φωτεινός, καθόλου κουραστικός, σύγχρονος και άνετος» (Μάτα Β)

-«Απίστευτη δουλειά, με τέλεια ξενάγηση και απο τους δύο ξεναγούς… Μοναδικά εκθέματα…  Αξίζει τα χρήματα και τον χρόνο σας. Εκτός απο τα απίστευτα μηχανήματα, υπάρχει και μια μοναδική έκθεση που απεικονίζει την ιστορία της γραφής και των γραφικών τεχνών.

Υ.Γ. Αυτό το πιεστήριο hagar krause, μα, πόσο εντύπωση μου έκανε!!! Μπράβο… Πολλά μπράβο για αυτόν τον χώρο-στολίδι». (eva, 2-11)

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ να βρεθεί ένας μεγαλύτερος, καταλληλότερος και πιο προσιτός για τα εκθέματα και τους επισκέπτες χώρος, μέσα στα Χανιά (όπως είχε προτείνει ο πρώην πρύτανης του Π.Κ., ο κ. Γ. Φίλης), ώστε αυτό το κόσμημα για την Κρήτη και τα Χανιά, εκτός από πολιτιστικό φορέα, να αποτελέσει και ένα σημαντικό ατού επισκεψιμότητας της πόλης. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΡΗΞΗ (;)

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κράμα μη ομοιογενών συνιστωσών, επόμενο είναι ο απόηχος των διαφορετικών αντιφατικών απόψεων -πολλές φορές επί σημαντικών θεμάτων- να είναι «παράφωνος» και σε καθημερινή βάση.

 

ΒΕΒΑΙΑ, άλλο η ενδοκομματική διαμάχη και άλλο η λήψη μιας απόφασης για τη χώρα. Εκεί, νομίζουμε, ότι η μειοψηφία, ή οι μειοψηφίες- όσο δυναμικές κι αν είναι- οφείλουν να υπακούουν στην πλειοψηφία.

 

ΠΑΝΤΩΣ είναι λυπηρό να έχουμε μια κυβέρνηση που, εδώ και 4 μήνες, αδυνατεί να βρει ικανοποιητική λύση με τους εταίρους στο καυτό θέμα της χρηματοδότησης της χώρας. Οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της, ή η πιστή εφαρμογή ενός ανεπίκαιρου ήδη προγράμματος, μάλλον εγκυμονούν απρόβλεπτες περιπέτειες.

 

ΕΤΣΙ, είναι υπό σοβαρή σκέψη εκείνο που καταγράφηκε στην πρόσφατη σύγκληση (24/5) της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: ότι υπάρχει, δηλαδή, μια ισχυρή ομάδα εντός του κόμματος (Αριστερή Πλατφόρμα) που επιμένει στη ρήξη! Και φυσικά παραμένει άγνωστο το πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τους «θεσμούς». Από την άλλη, ευτυχώς τα πράγματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) είναι πιο ευνοϊκά για τον κ. Τσίπρα, με ισορροπίες που είναι υπέρ του.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, η καταψήφιση της πρότασης της Αριστερής Πλατφόρμας (για «ρήξη») με διαφορά μόλις είκοσι ψήφων (95-75), δείχνει ότι ο πυρήνας αμφισβήτησης της ηγεσίας και των χειρισμών της είναι αρκετά ισχυρός. Ας ελπίσουμε πως στο τέλος θα πρυτανεύσει το γενικό συμφέρον και όχι οι επίμονες ιδεοληψίες ορισμένων που είτε εθελοτυφλούν (η οικονομία και ο λαός πάνε απ΄το κακό στο χειρότερο), είτε θεωρούν εαυτούς «σωτήρες» του λαού, αλλά χωρίς να μας λένε το τί προτείνουν για το «μετά», ως σωτηρία. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΚΙ ΑΥΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

-«ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ, άρα υπάρχω», ήταν το κυρίαρχο σλόγκαν για δεκαετίες. Ακόμη και το Therapy shopping είχε… επιστρατευτεί από τους Ψυχολόγους, ώστε η οικονομία να πηγαίνει καλά για ορισμένους!

Σήμερα τα πράγματα, άλλαξαν άρδην. Η υπερκατανάλωση περιορίστηκε στις τσέπες ελαχίστων «εχόντων», ενώ οι «μη έχοντες» καταφεύγουν σε συσσίτια, δωρεές, προσφορές, ενισχύσεις, φιλανθρωπίες κ.λπ. Έτσι στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της σπατάλης τροφίμων, το γαλλικό κοινοβούλιο -μακάρι να γίνει κι εδώ αυτό- ψήφισε ομόφωνα να απαγορευτεί στα μεγάλα σουπερμάρκετ να καταστρέφουν ασφαλή τρόφιμα. Τα υποχρεώνει δε «να δωρίζουν το περίσσευμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή να το στέλνουν σε παραγωγούς ζωοτροφών». Μικρή, αλλά ουσιαστική επισιτιστική λύση στην κρίση.

 

-ΣΤΗ συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ (23-24/5) ο Θανάσης Πετράκος, βουλευτής (στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας) είπε ότι είναι αναγκαία η προετοιμασία (!) του λαού για μια εναλλακτική λύση. Και πρόσθεσε την αντίθεσή του στη θέση για πάση θυσία παραμονή της χώρας στο ευρώ! Το τί σημαίνει «εναλλακτική λύση», βέβαια, είναι μια τελείως αόριστη, απροσδιόριστη και άγνωστη έννοια γι αυτούς που το λένε. Πόσο περισσότερο για μας! Τί εννοείται στην πραγματικότητα; Μήπως μια αυτοακύρωση της «αριστερής» κυβέρνησης (που δεν τα βρήκε με τους ευρωπαίους εταίρους της), ή μήπως μια πλήρης αναγκαστική απομόνωση της χώρας, με ό,τι συνεπάγεται γεωπολιτικά και οικονομικά αυτό; Ευτυχώς, έμμεσα την απάντηση έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης που μιλώντας στο «Βήμα» της Κυριακής(24/5) είπε: «Η ακύρωση του σεναρίου της ‘σύντομης παρένθεσης’ αποτελεί μια βαθιά κόκκινη γραμμή». Για να προσθέσει: «Κανένας από τους κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Τσίπρα. Δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις που θα διευκόλυναν το σενάριο της σύντομης αριστερής παρένθεσης, ρίχνοντας την κυβέρνηση»! Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμία πλευρά δεν συμφέρει η ρήξη: ούτε στους θεσμούς, ούτε και στη χώρα μας. Επομένως, οψόμεθα… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κορωνάκης δήλωσε στον Alpha 989 (25/5) και τα εξής: «Δουλεύουμε για να υπάρξει συμφωνία. Ούτε μνημόνιο θα υπογράψει αυτή η κυβέρνηση ούτε e-mail Χαρδούβελη»!

 

Αν καταλάβαμε καλά, όλα είναι μάλλον έτοιμα για μια οποιαδήποτε (;) συμφωνία, με υπογραφή! Τέτοια μάλιστα συμφωνία, ώστε ο ίδιος ο γραμματέας του κόμματος να υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να έρθει συμφωνία στη Βουλή «που δεν θα είναι υπερασπίσιμη από τα όργανα και την Κ.Ο του κόμματος»!

 

… Μα, και τα προηγούμενα μνημόνια («συμφωνίες») δεν ήταν πάντα «υπερασπίσιμα» από τους τότε κυβερνώντες;

Οι λέξεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά το περιεχόμενό τους μάλλον παραμένει το ίδιο.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε