"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τι είναι η ποίηση; (απόηχος)

 

 

[ από http://neoskosmos.com/news/el/node/48381]

Σκεπτόγραμμα

Μελβουρνιώτικα Ποιητικά Περιπαροικιακά

24 Apr 2015
ΤΟΥ ΘΩΜΑ Γ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Τις τελευταίες δύο Πέμπτες (9 και 16 Απριλίου ’15), η εφημερίδα μας «Νέος Κόσμος» της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης, φιλοξένησε δύο άκρως φιλολογικά άρθρα και καταπιάστηκε με ένα ακανθώδες θέμα, τον ορισμό της Ποίησης.

Στην παροικία μας έχουμε, όντως, «ουκ ολίγους» παρνασσικούς ποιητές, οι οποίοι με το μόχθο τους προσφέρουν «πνευματική τροφή» σε όλη την ελληνική μελβουρνιώτικη παροικία και καλά κάνουν. Εξάλλου, σχεδόν κάθε δεύτερη Κυριακή έχουμε παρουσιάσεις νέων βιβλίων με τις ποιητικές τους συλλογές. Φαίνεται ότι το πρώτο είδος γραφής που έχουμε εδώ είναι η Ποίηση. Αυτό διαπιστώνει κανείς εάν παρακολουθεί και τον ελληνικό Τύπο στην πόλη μας.

Ο ορισμός της Ποίησης είναι άκρως προσωπικός και για το λόγο αυτό αρκετοί μου τηλεφώνησαν να το δούμε το θέμα από τη δική τους σκοπιά και να το «συζητήσουμε». Άλλοι πάλι είπαν ότι «εγώ έτσι γράφω», και άλλοι το μελέτησαν το θέμα στην «στρογγυλή τράπεζα» ίσως με σκοπό την βελτίωση. Η σύγκριση δεν βλάπτει κανένα και έτσι καλωσορίσαμε τον Όμηρο στη Μελβούρνη και στο τραπέζι των φιλολογικών συζητήσεών μας.

Στη διαδικτυακή μας εποχή όμως, έφτασαν και νέοι συνομιλητές και από μακρινά μέρη, μια και ο «Νέος Κόσμος» διαβάζεται αυθημερόν και στα πέρατα του κόσμου. Με ενθουσίασε πολύ ο παλαιός συμμαθητής μου στο Στ’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαϊτζόγλου, ο οποίος με ένα σύντομο email μπήκε στη συζήτηση από τα Χανιά της Κρήτης, άκρως καλοδεχούμενος. Το αναδημοσιεύω εδώ παρακάτω για το απλό λόγο πως μάς διαβιβάζει μία σημαντική πληροφορία του νομπελίστα Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη ο οποίος μπαίνει στη συζήτηση της Μελβούρνης με το δικό του «βαρύ λόγο» για τον ορισμό της Ποίησης:

Αγαπητέ μου Θωμά,

Ωραίο το Σκεπτόγραμμά σου για την Ποίηση.

Καταπιάνεσαι με ένα πολύ δύσκολο και καυτό θέμα, τον ορισμό της, που από την εποχή της Σαπφούς, πολλοί προσπάθησαν να το κάνουν επί ματαίω: κάτι τέτοιο είναι σαν το άπιαστο πουλί, γιατί υπάρχουν τόσοι ορισμοί, όσοι και ποιητές!

Όταν πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Γ. Σεφέρης (1963), τον είχε φέρει στην Θεσσαλονίκη ο Λίνος Πολίτης ο καθηγητής μας. Σε μια συνάντηση, με εμάς τους φοιτητές της Φιλοσοφικής, στη Φοιτητική Εστία του Εθνικού Ιδρύματος “Βασιλεύς Παύλος”, τον ερωτήσαμε:

- Τί είναι η ποίηση για σας κ. Σεφέρη;

Μας απάντησε με την απλούστατη και λακωνική στον ορισμό της, λέξη, “Ποίημα”! Και μας εξήγησε ευθύς αμέσως πως η ποίηση (από το ποιέω-ώ) είναι κατά 80% δουλειά και κατά το υπόλοιπο 20% έμπνευση!

Όλα τα άλλα είναι απλή “ορισμο-λογία’ για να βρισκόμαστε σε κουβέντα, μας είπε.

Όμως πάντα αξίζει ένα “ταξίδι” στους “άβατους” κόσμους της ποίησης και του τί είναι αυτή.

Αλλιώς η ζωή, η τέχνη γενικά, δεν θα είχαν νόημα.

Πάντα καλά

Σταύρος Γ. Καλαϊτζόγλου.

 

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα φίλο μας Σταύρο και ειδικότερα με τη συμπερασματική του ρήση: «Αλλιώς η ζωή, η τέχνη γενικά, δεν θα είχαν νόημα».

 


Σχολιάστε