"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Profil


ΣΤ. Γ. ΚΛΩΡΗΣ
(Φιλολογικό ψευδώνυμο του Σταύρου Γ. Καλαϊτζόγλου)

Γεννήθηκε στη Βάθη Κιλκίς.  Σπούδασε, με υποτροφία, Γαλλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική ΣΧολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έκανε πολλές μετεκπαιδεύσεις στη Γαλλία σε παιδαγωγικά θέματα και τη διδακτική των Ξ.Γ.

Άρθρα, εισηγήσεις σε σεμινάρια και συνέδρια, εργασίες επιστημονικού, εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού περιεχομένου, συνεργασίες λογοτεχνικές, ποιήματα, λήμματα ειδικού ενδιαφέροντος,   έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες, ανθολογίες  και περιοδικά.

Με το ψευδώνυμο Στ. Γ. Κλώρης σχολιάζει, εδώ και αρκετά χρόνια, επίκαιρα και ανεπίκαιρα κοινωνικοπολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα της καθημερινότητας, στην εφημερίδα  «Χανιώτικα Νέα».

Σποραδικά έχει δημοσιεύσεις αφηγήματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, μελέτες ειδικού θέματος, διηγήματα, οδοιπορικά και ελάχιστα ποιήματά του, με αρκετές βραβεύσεις.

Ποήματά του βρίσκονται σε διάφορες ανθολογίες και περιοδικά…

Στα 1998 γράφει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Δεκαοχτώ και κάτι…» στο οποίο καταπιάνεται, σε επιστολική μορφή, με τις ταραχώδεις συγκρούσεις αλλά και τις ωραίες σχέσεις των νέων με τους γονείς τους.

Το βιβλίο μεταφράστηκε στα γαλλικά από την κα Claire Moferier (E.R.E.) και κυκλοφόρησε με επιτυχία το 2000 στη Γαλλία.

Η ποιητική συλλογή με τίτλο «Η Άλλη Χώρα» [Ά Βραβείο Ζ' Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού "Κούρος Ευρωπού" 2002] είναι η πρώτη του δοκιμή στο χώρο της ποίησης.

Ο δοκιμιακός του «Εφήμερος Λόγος» (Περι-διαβάζοντας») πήρε έπαινο από το Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (2006) ο δε αφηγηματικός του λόγος Α΄βραβείο (περιοδικό «ΚΕΛΑΙΝΩ», 2008) και Β΄βραβείο (ΕΠΟΚ, 2010).

Είναι μέλος του «Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου».

Ζει με τη γυναίκα του Χριστίν και τα δυο του παιδιά Παναγιώτη και μανόλη στα Χανιά.