"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Profil


ΣΤ. Γ. ΚΛΩΡΗΣ
(Φιλολογικό ψευδώνυμο του Σταύρου Γ. Καλαϊτζόγλου)

Γεννήθηκε στη Βάθη Κιλκίς.  Σπούδασε, με υποτροφία, Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έκανε πολλές μετεκπαιδεύσεις στη Γαλλία σε παιδαγωγικά θέματα και τη διδακτική των Ξ.Γ.

Άρθρα του, εισηγήσεις σε σεμινάρια και συνέδρια, εργασίες επιστημονικού, εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού περιεχομένου, συνεργασίες λογοτεχνικές, λήμματα ειδικού ενδιαφέροντος,   έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες  και περιοδικά.

Με το ψευδώνυμο Στ. Γ. Κλώρης σχολιάζει, εδώ και αρκετά χρόνια, επίκαιρα και ανεπίκαιρα κοινωνικοπολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα της καθημερινότητας στην εφημερίδας  «Χανιώτικα Νέα».

Σποραδικά έχει δημοσιεύσεις αφηγήματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, μελέτες, διηγήματα, οδοιπορικά και ελάχιστα ποιήματά του, με αρκετές βραβεύσεις.

Ποήματά του βρίσκονται σε διάφορες ανθολογίες…

Στα 1998 γράφει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Δεκαοχτώ και κάτι…» στο οποίο καταπιάνεται, σε επιστολική μορφή, με τις ταραχώδεις συγκρούσεις αλλά και τις ωραίες σχέσεις των νέων με τους γονείς τους. Το βιβλίο μεταφράστηκε στα γαλλικά από την κα Claire Moferier και κυκλοφόρησε με επιτυχία το 2000 στη Γαλλία.

Η ποιητική συλλογή με τίτλο «Η Άλλη Χώρα» [Ά Βραβείο Ζ' Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού "Κούρος Ευρωπού" 2002] είναι η πρώτη του δοκιμή στο χώρο της ποίησης.

Ο δοκιμιακός του «Εφήμερος Λόγος» (Περι-διαβάζοντας») πήρε έπαινο από το Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (2006) ο δε αφηγηματικός του λόγος Α΄βραβείο (περιοδικό «ΚΕΛΑΙΝΩ», 2008) και Β΄βραβείο (ΕΠΟΚ, 2010).

Είναι μέλος του «Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου».