"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Χ.Ν. 24-4-14)

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • «Μόνο για τις ευρωεκλογές δηλώνουν υποψήφιοι συνολικά 21 δημοσιογράφοι» (Το Βήμα, 20-4-14)

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ το φαινόμενο, τουλάχιστον για τις εκλογές που πλησιάζουν. Όχι ότι συμβαίνει για πρώτη φορά, να βλέπουμε δηλαδή υποψήφιους δημοσιογράφους με τα κόμματα, αλλά τώρα η υπόθεση έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις: πολλοί επώνυμοι εκπρόσωποι της 4ης εξουσίας μπαίνουν ορμητικά στην πολιτική!

ΘΑ ΜΟΥ πείτε και γιατί όχι; Εδώ μας ρήμαξαν μεταπολεμικά και μεταπολιτευτικά «ανεπάγγελτοι» γόνοι επώνυμων πολιτικών οικογενειών «ελέω ονόματος», αλλά και δικηγόροι, καθηγητές, συνδικαλιστές, μηχανικοί κ.λπ., γιατί, λοιπόν, να μη «γευτούν» νόμιμα τον κρατικό κορβανά και οι δημοσιογράφοι;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, για την ώρα, κόμμα που να μην έχει… δημοσιογράφο  υποψήφιο. Αλλά δημοσιογράφος δεν είναι και αρχηγός κόμματος («Το Ποτάμι»);

ΓΙΑΤΙ, άραγε, αυτή η στροφή τώρα; Πιθανόν, επειδή μάλλον υπάρχει άγχος στα κόμματα για τη συλλογή ψήφων. Και οι δημοσιογράφοι, όπως οι καλλιτέχνες, οι ποδοσφαιριστές, οι τηλεοπτικοί αστέρες κ.λπ., όντας αναγνωρίσιμα πρόσωπα ελκύουν! Άρα, τέτοιες υποψηφιότητες είναι καθαρά ψηφοθηρικές. Ως εύκολες και σίγουρες.

ΜΗΠΩΣ όμως, η 4η εξουσία άρχισε να  αμφισβητεί τη δύναμή της και θέλει να καρπωθεί κάτι από τις άλλες τρεις; Ίσως…

ΙΣΩΣ πάλι να είναι η συγκυρία τέτοια, λόγω λειψανδρίας  ικανών εκπροσώπων άλλων επαγγελματικών κλάδων. Που  αφενός πρόδωσαν το λαό με τα μνημόνια, αφετέρου αποδεικνύονται ανίκανοι να τον σώσουν. Κι ακόμη, ίσως γιατί οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν «εκ βαθέων» τα πολιτικά τερτίπια…

ΕΤΣΙ, το όχι και πολύ παλιό και άκρως απαξιωτικό για τον κλάδο τους  σύνθημα «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι!», μεταλλάσσεται σήμερα -τι ειρωνεία;- σε «σωτήρες, μεγάλοι, δημοσιογράφοι»!

ΝΑΙ! Το δημοσιογραφικό επάγγελμα είναι ωραίο και προσοδοφόρο. Αρκεί, βέβαια, να το… εγκαταλείπεις νωρίς. Έστω και για την… πολιτική!  (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΝ υπάρχουν δυο κλάδοι που είναι πιο κοντά στα παιδιά, αυτοί είναι οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί-ιδιαίτερα οι παιδίατροι.

ΑΥΤΕΣ τις “γιορταστικές” μέρες των ανυπόφορων μνημονιακών χρόνων όλοι δοκιμαζόμαστε. Περισσότερο όμως, τα άρρωστα παιδιά των Νοσοκομείων.

ΕΤΣΙ, χαρήκαμε ιδιαίτερα που ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, κ. Μιλτιάδης Καστανάκης, με μέλη του Δ. Σ., επισκέφτηκαν τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Χανίων και τους πρόσφεραν  πασχαλινές λαμπάδες.

ΜΙΚΡΗ κίνηση, με μεγάλο συμβολισμό.  Τα  παιδικά χαμόγελα που γεννήθηκαν, αλλά και η ικανοποίηση των γονιών, για την απρόσμενη συμπαράσταση των  Χανιωτών γιατρών, δείχνουν πόσο στις μέρες μας, ακόμη και μια απλή κίνηση ενδιαφέροντος για τον άλλο, είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η πολιτεία «λάμπει» δια της απουσίας της. Και στα πιο στοιχειώδη για την επιβίωση πολλών συνανθρώπων μας. Πολύ δε περισσότερο απουσιάζει από τα παιδιά. Είτε αυτά ασθενούν και βρίσκονται στα Νοσοκομεία, είτε πένονται και λιποθυμούν στα σχολεία ελλείψει των στοιχειωδών.

ΕΙΝΑ αξιοσημείωτο και το ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων προμηθεύτηκε τις λαμπάδες του από τους « Γιατρούς του Κόσμου», ώστε να βοηθήσει την οργάνωση στο δύσκολο και αντίξοο πολλές φορές έργο της. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΛΑΤΡΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Την ημέρα του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) στην περιοχή της Καταλονίας (Βαρκελώνη), για κάθε βιβλίο που πωλείται χαρίζεται κι από ένα τριαντάφυλλο: είναι η «Ημέρα των βιβλίων και των ρόδων».

Έτσι, στο δρόμο Λα Ράμπλα (La Rambla) της Βαρκελώνης, υπολογίζεται ότι στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου προσφέρονται 500.000 βιβλία και εκατομμύρια τριαντάφυλλα! Και στις δυο πλευρές του τεράστιου κεντρικού δρόμου της πόλης, υπάρχουν υπαίθριοι βιβλιοπώλες -κάτι σαν τους bouquinistes των δυο οχθών του Σηκουάνα στο Παρίσι- και η ημέρα εξελίσσεται σε ένα πανηγύρι αφιερωμένο στο βιβλίο, στα ρόδα και τους «εραστές» τους.

… Άντε και στα δικά μας κάποτε! (Στ.Γ.Κ.)

ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ

Ανάμεσα στις πολλές ευχές φίλων και αναγνωστών, ξεχωρίζουμε αυτή που μας έστειλε η κα Ηλέκτρα Πετράκη του ομώνυμου βιβλιοπωλείου (petrakibooks@yahoo.gr), με τους παρακάτω όμορφους στίχους του Μακαριστού τ. Μητροπολίτου Σελίνου και Κισσάμου, Ειρηναίου Γαλανάκη:

«Έμπα μπροστά και φόρεσε τ΄ ακάνθινο στεφάνι

-Χρόνια πολλά μάς ξεγελούν οι δάφνες κι΄ οι κορώνες-

Έτσι γλυκό και ταπεινό, και πλούσιοι και ζητιάνοι

να Σε καλωσορίσουν. Κι’ ίσως «χρυσοί αιώνες»

να βασιλέψουνε στη γη και η στενή ζωή μας

ίσως να γένη πιο πλατιά να βάζει την ψυχή μας».

Πόση ποίηση, αλλά και πόση σοφία κρύβουν οι παραπάνω στίχοι; Και πάλι δεν καλούμαστε, άραγε, στις επερχόμενες εκλογές να «ξεγελαστούμε» από «δάφνες και κορώνες» που θα μας τάξουν πολλοί υποψήφιοι πολιτικάντηδες; (Στ.Γ.Κ.)

[Το απόσπασμα είναι από τη συλλογή "Απλές Ωδές", έκδ. Ερεισμα, Χανιά,  2014]

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Ευρηματικό μεν το προεκλογικό σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ, «ψηφίζουμε και φεύγουν», αλλά και κομμάτι αμφιλεγόμενο!

Διότι, αν ο λαός δεν ψηφίσει κατά πως το επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι θα φύγουν τότε; Οι… Λαφαζανίστας;

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε